5 dolog, ami miatt ne dobd el a hallókészüléked

Gyakran találkozom olyan történettel, hogy egy sorstársam kap hallókészüléket, vagy van hallókészüléke, de nem hordja azt. Ennek sok oka van: nem hall vele jól, nem szereti az érzést, hogy a fülében van, van, aki szégyenli. Ez azonban ne tartson vissza a hordástól! Hogy miért? Mert ezekkel a hangokkal lenne szegényebb a világod:

Madárcsivitelés

Mivel a hallássérültek többsége a magas hangokat hallja kevésbé, ezért sokunk nem tudja elképzelni, hogy milyen az, amikor a hallók csodálattal vegyes ámulattal sóhajtanak fel a nyári reggeleken, hogy a madarak hogyan csivitelnek.

Pedig az élmény elképesztő. Régen én sem hallottam a madárcsivitelés, és ma is csak bizonyos feltételek mellett, akkor sem mindig. De amikor sikerül, és rácsodálkozom, akkor percekig csak hallgatom elnyíló szájjal. Elképesztő hallani. Elképesztő, hogy a kicsi madártestekből ilyen hang jön elő.

Kapucsengő

Szerintem nem vagyok egyedül azzal, amikor a kapucsengők miatt kések el valahonnan, mert nem hallom, mikor nyomjam be az ajtót, kicseng-e egyáltalán. Óriási megkönnyebbülés, amikor végre be tudod nyomni ösztönösen a kapuajtót, mert meghallod, hogy lehet.

Nem állítom, hogy az összes kapucsengőt hallom, de pár kapucsengővel kevesebb ellenségem van a városban, mint eddig, hiszen mind máshogyan szól.

Természet zajai

Tudtad, hogy a tábortűznek van hangja? Hogy sercegnek a parazsak? Hogy a levelek zizegnek? A természetjárásnak van egy zenéje, amit nem lehet összehasonlítani semmivel. Én sem hallom a teljes koncertet, de amit igen, az szép.

Hétköznapok hangjai

Elsőre megijedtem a jelzőlámpák hangjától – még ha nem is mindig hallom őket, és nem szeretem a mentő szirénáját, viszont az autógumi fékcsikorgásának nagyon vicces hangja van. A hétköznapokban mindig van mire rácsodálkozni: a busz nyikorgására, a poharak csengésére, a vízforraló sípolására, a gyereksírásra – ez utóbbi nem mindig kellemes.

A saját hangjaid

Tudtad, hogy amikor megiszod a kávéd, az pont olyan, mint amikor a lefolyón lezúdul a víz? És azt, hogy a fogcsikorgás egy létező jelenség, és a beleid mozgását nyikorgó hang kíséri? Pont olyan, amilyennek érzed. Addig tart, míg az érzés. Vicces, amikor először szembesülsz vele, viszont ad egy biztos testtudatot is.

Mi a megoldás? 

Az attól függ, miért nem szereted hordani a hallókészüléked. Félre ne érts, én teljesen megértem, hogy nem szereted, voltam én is hasonló cipőben, éppen ezért tudom, mi minden gátol meg abban, hogy rendeltetésszerűen reggeltől estig hordd a hallókészüléked. De most mindegyik ellenérved lebontom, lépésről lépésre!

Nem hallok jól vele, ezért nem hordom!

Tudom, olyankor egyszerűbb kivenni, és boldogulni nélküle. Az is lehet, hogy keserű érzés tölt el, gondolván, hogy egyszerűen átverés minden hallókészülék, hiszen egyszerűen nem jó, irritálóak a hangok, utálod.

Erről jó, ha tudod, kettő nagyon fontos dolognak kell teljesülnie, hogy elégedett legyél a hallókészülékeddel. Az egyik, hogy egy szuper audiológust találsz, aki jól ismeri a füledet, és jó hallókészüléket ajánl neked, ami a hallásodnak megfelel, illetve a te igényeidnek is. Nem felejt el emlékeztetni, hogy járj vissza beállításokra, hiszen időbe telik, míg megtaláljátok azt a beállítást, amitől jól érzed magad, de segít is.

A te feladatod az, hogy jegyzetelj, adj időt magadnak! Lehet, hogy a hallókészülék elsőre nagyon furcsa, és nem tetszik a hangzása, de akkor is hordd egy ideig! A fülednek hozzá kell szoknia, és figyeld meg, egy kis idő múlva a hangok élessége kopni kezd, szelídebbé válik a hangzás. Ekkor kell visszamenned újra, hogy állítsatok kicsit a gépen, könnyen előfordulhat, hogy hogy például túl halk lesz.

Olyan ez, mint amikor veszel egy új nadrágot. Hagynod kell egy kis időt, hogy jobban hozzád illeszkedjen, kényelmes legyen.

Hagyj időt, hogy a furcsa érzés elmúljon. Ha alig hordod a készüléked, akkor persze, hogy azt fogod érezni, hogy nincsen változás. Változás csak akkor lesz, ha hordod, tapasztalsz, jegyzetelsz, és együttműködsz az audiológusoddal.

Félek a változtatástól.

Teljesen megértelek. Én is utáltam a gondolatát annak, hogy nincs megállás, folyton alkalmazkodni kell, új érzéssel barátkozni. De az az igazság, hogy megéri. Megéri türelmesnek lenni, keresgélni a jót, hiszen olyan dolgokat tapasztalsz meg, olyan mértékben javulhat az életminőséged, amit kár lenne nem átélned. És akár tetszik, akár nem, ezt nagyrészt neked kell kiharcolnod magadnak.

  • Fel kell ismerned, ha nem jó az audiológusod.
  • Érvényesítened kell az érdekeidet.
  • Fáradhatatatlanul próbálkoznod kell, míg meg nem találod a tökéleteset.

Elvégre, az életminőséged múlik rajta.

A cikket írta: Puha Andrea

2017-09-08T15:40:57+00:00