Dolgok, amiket a hallók irigyelnek a hallássérültektől

Belegondoltatok már abba, hogy mennyi előnyünk van a hallássérülésünk miatt? Nem tudom összeszámolni, hogy hány alkalommal hallottam halló ismerőseimtől azt a mondatot, hogy:

Olyan jó, hogy te nem hallod a…..

És tényleg. Vannak dolgok, amiket néha jobb nem hallani a hétköznapokban. A hangok lehetnek nagyon idegesítőek is, arról nem beszélve, hogy néha jobban jártok, ha a világból nem hallotok meg mindent. Sok stressztől és idegeskedéstől kímélitek meg magatokat így, de nézzük is csak szépen sorban, mit irigyelnek tőlünk a hallók.

#nyugodt alvás

Bizony, a nyugodt alvás csak csendben működhet, sok halló kikészül az éjszakai zörejektől, a másik horkolásától, a gépek zúgásától, vagy a belvárosi bulinegyed hangjaitól. Mi pedig bárhol, bármikor képesek vagyunk elaludni, mindössze csak egy kapcsoláson múlik.

#intrikák

A hallók ebből egyszerűen képtelenek kimaradni. Hallják a rosszindulatú kibeszéléseket a munkahelyeken, a bkv járatok gyakran primitív szóvirágait, olyan részeit a világnak – rádióból, tévéből – amelyek gyakran hozzásegítenek ahhoz, hogy a hétköznapok depisebben teljenek. Nyilván van ennek is egy hátulülője, hogy nem jut el hozzád minden infó, de én még ennek nem éreztem negatív hatását.

#túl sok zaj

A vonat csikorgása, a villamos ajtajának sikítozása, az üvöltő zene a beülős helyeken, nem beszélve a mosogatás, takarítás hangjairól. Ezek túlontúl hangosak lehetnek, egész álló nap ezt hallgatva pedig simán beszerezhetnek egy alapos fejfájást. Nekünk van választásunk, szabályozhatjuk a hangerőt, sőt, ki is kapcsolhatjuk.

#intim szféra

Az átlag emberek, ha beszabadulnak a városba vagy utaznak, akkor többnyire nem tudnak könnyen megszabadulni a rájuk szabaduló szószátyár emberektől, adománygyűjtőktől, tarhálóktól. Ilyenek pedig mindenhol vannak: buszon, boltban, utcán. Mi viszont gyakran észre sem vesszük őket, mert nem halljuk, hogy hozzánk szóltak.

#koncentráció

Egy nyüzsgő munkahely jó dolognak tűnhet, kivéve, ha munkáról van szó, és keménye dolgozni kell. Nem véletlenül hallgatnak sokan zenét munka közben, így ugyanis jobban tudnak koncentrálni a munkára, mint anélkül. Úgy folyton elkalandozik a figyelmük, elkapnak egy beszédfoszlányt, ami rögtön kiveri a fejükből a gondolatot, kizökkennek a munkából. Mi bárhol képesek vagyunk dolgozni, csendet teremteni magunk köré.

A cikket írta: Puha Andrea

2017-09-08T15:35:19+00:00