10 tipp, hogy hogyan éld túl nagyothallóként társaságban

Na igen, egy céges buli, egy baráti tivornya felér egy államvizsgával, vagy egy hazafutással, hiszen koncentrálni kell, szájról olvasni, ráadásul olyan környezetben, ami egyáltalán nem kedvező nektek. Dóri még engem is megelőzött, mivel éppen egy céges buli előtt állt, mikor megkeresett, hogy írna egy vendégposztot, most, hogy túl van rajta, összeállított nektek egy 10-es listát arról, hogyan tudtok a lehető legjobban kijönni egy ilyen helyzetből.

Helyszínválasztás.

Ha lehet,  háttérzaj nélküli, csendes helyre menjetek, vagy ordítóan hangos zene mellé. A csendes hely előnye, hogy nem nehezítik extra tényezők a beszédértést. A baromi hangos helyé pedig az, hogy mivel más sem érti jól a többieket, így kb. mindenki ordít, és nem értik egymást. Neked a szájról olvasással viszont előnyöd van.

Helyezkedj!

Figyeld meg, honnan jön a fény. Ügyelj arra, hogy úgy helyezkedj, hogy lehetőleg az érdekesebbnek/beszédesebbnek ítélt emberkék arca kapja a megvilágítást. Így könnyebben tudsz szájról olvasni.

Legyen nálad a szó!

Könnyebb követni a beszélgetést, ha te irányítod. Kezdeményezz, viccelődj, dobj be egy témát, és máris úgy tűnik, mintha a társaság magja lennél, ráadásul így jobban meg is ismernek, könnyebben megtalálnak azok, akik érdeklődnek irántad.

Frissülj fel WC-ben!

Nem baj, ha nem kell pisilned, attól még sétálj el oda, frissülj fel, sminkelj. Ez tökéletesen alkalmas arra, hogy megpihenj pár percre, felfrissítsd magad és kicsit csend legyen. Így feltöltődve veted bele magad ismét a kommunikációba.

Kérdezz!

Ha elveszted a fonalat, ne hagyd annyiban! Szemelj ki egy szimpatikus embert, aki készségesen válaszol a kérdéseidre, és elmondja, miről van szó éppen, miről maradtál le. Hidd el, mindig van egy, aki szívesen áldoz erre energiát. Ki tudja, lehet, hogy egy új barátra is leltek a személyében!

Egy emberrel beszélgess!

Mivel általában sok emberre képtelenség figyelni, bonyolódj 1-1 beszélgetésbe a társaság tagjaival. Egy emberre könnyebb figyelni, és nagyobb a sikerélmény, kevésbé fáradsz le.

Váltogasd a társaságokat!

Ha sokan vagytok (pl. céges buli), bukkanj fel itt is-ott is! Keresd a korábbi pontoknak megfelelő szituációkat, ha cigizel, tarts a dohányosokkal, hiszen a cigis sarkok mindig csendesebbek, mint a belső terek, és nagyobb esélyed lesz találni egész estére egy beszélgetőpartnert

Szívd magadba a hangulatot!

Ha nem is értesz mindent, hangolódj rá a többiekre, és próbálj velük nevetni, mosolyogni. Sokkal jobb ötlet ez, mint szenvedő arccal csöndben ülni a sarokban. Ha nagyon unatkozol, és fáradtnak érzed magad, akkor ne szenvedj feleslegesen, menj haza! Majd legközelebb nagyobb sikerrel jársz!

Igyál!

Kár tagadni, néha akarva-akaratlanul is rágörcsölsz egy-egy kommunikációs helyzetre, így egy feles, vagy egy pohár bor segít abban, hogy ne görcsölj rá annyira arra, ha nem értesz valamit.

Táncolj!

Mert ilyenkor nem kell hallani a beszélgetést, nem kell értelmezni a szöveget, pihenhet az agyad. Közben a középpontban vagy, és még a mozgás is endorfint szabadít fel! Csupa boldogság!

Ti milyen trükköket alkalmaztok nagy társaságban? Milyen stratégiát alkalmaztok? Írjátok meg nekem üzenetben facebookon!

A cikket írta: Puha Andrea

2017-09-08T16:10:05+00:00