Biztosan észrevettétek már, hogy hallássérülésetek  olykor egy porszem a gépezetben, ami képes belezavarni a gépezet működésébe. Nem hiszitek? Akkor gondoljatok csak bele, mennyit változta körülöttetek azok a hallók, akik sok időt töltenek veletek, jól ismernek benneteket. Hozok is néhány mókás példát, tuti magatokra ismertek!

#1 Elszoknak a telefonálástól

A hallók mellettetek hozzászoknak ahhoz, hogy nem lehet veletek telefonálni. Igaz, a kapcsolatotok elején, még jópárszor megpróbálnak felhívni, ami rendkívül vicces egyébként. Én mindig jókat derülök, amikor látom, hogy rezeg a telefonom, és valamelyik halló ismerősöm próbál hívni.

Egy idő után viszont annyira megszokják, hogy írásban kommunikálunk – sms, facebook messenger és társai -, hogy ezt a szokásukat halló ismerőseikre is átragasztják. Egy halló ismerősöm mesélte, hogy egyszer ráírt a halló barátja, hogy hívja fel őt telefonon. Hirtelen nem tudta hová tenni a kérést, aztán észbe kapott.

#2 Érdekvédelmi harcos lesz belőlük

Miután megértik, hogyan működtök pontosan, és mi az ideális körülmény számotokra, az új közös ismerőseiteket habozás nélkül rendre utasítja. Kezdve attól, hogy kapcsolják fel a lámpát, folytatva azzal, hogy ne takarják a szájukat. Sőt, ha a téma feljön, mindig kiáll a hallássérültek mellett.

#3 Másképp beszélgetnek a barátaikkal

Ezt konkrétan én tapasztaltam meg. A párom nagyon türelmes, ha beszélgetünk, mindig megvárja, hogy ránézzek, hogy lássam a száját. Pedig én gyakran teszek-veszek közben, pakolok, rakodok. Egy nap röhögve mesélte, hogy kollégájával ebédelt, és amikor az lenézett a tányérjára, és enni kezdett, abbahagyta a beszédet, és megvárta, míg újra ránéz.

Ti tudtok hasonló példát mesélni? Osszátok meg velem facebookon üzenetben vagy kommentben!

A cikket írta: Puha Andrea