Ha valamiben, akkor abban egyezik a hallókészülék más segédeszközökkel, hogy ugyanúgy parázol, ha valami történik vele. Szívedhez kapsz, ha nem találod, ha baja esik, netalántán kutya kerül a közelébe.

Megkérdeztem néhány hallássérültet a hallókészülékükről, arra kértem őket, meséljenek egy-egy megtörtént esetet, amikor megijedtek, vagy számukra vicces, és a hallókészülékükhöz kapcsolódik. Íme egy hallókészülék-para lista.

#1 Amikor bealszol, és éjjel felriadsz, hogy hol vannak a kicsikéid

Egyszer hullafáradtan estem haza a nap végén, persze lefekvéskor én mindig kiveszem a hallókészülékem. Akkor nem volt ehhez se erőm, hanem a mozdulat közepén bealudtam. Éjjel félálomban éreztem, hogy nyom, valószínűleg ki is szedtem, csak nem emlékszem rá. Mindenesetre az éjjel közepén felriadtam, hogy tudnom kell, hol vannak a készülékeim. Szörnyű érzés volt, hogy nem tudtam pontosan, hol van.

#2 Amikor elmegy a hang

Mindig parázok, ha elmegy a hang a hallókámon, mert megijedek, hogy valami komoly baja van, és akkor szervizelni kell. Akkor pedig nélkülöznöm kéne egy ideig, és akkor nagyon kiszolgáltatott lennék. Persze, többnyire csak eltömődik, vagy cserélni kell az elemet.

#3 Amikor lemerül az elem, és nincs nálad tartalék

Egyszer az egyetemen merült le az elem a készülékemben. Borzasztó volt, nem tudtam úgy koncentrálni, hiányzott a hang. Szerencsére az egyetem közelében tudtam, hol van hallókészülék bolt, így elugrottam venni.

#4 Amikor lemerül az elem, és rájössz, hogy elfogyott, és még hétvége is van.

Sikerült nem előre gondolkoznom, és hétvégén lemerültem úgy, hogy tartalék elemem sem volt. Bosszankodtam, de végülis otthon voltam, így annyira nem volt vészes. Mindenesetre azóta sokkal jobban odafigyelek, hogy mindig legyen otthon elem.

#5 Amikor cserélni kellene, de egy értekezlet közepén vagy

Egy fontos értekezlet kellős közepén merültem le. Teljesen lefagytam, nem mertem szólni, hogy elment a hang. Vért izzadva végigcsináltam a megbeszélést, szerencsére profin olvasok szájról. Azóta megfogadtam, hogy legközelebb mindig szólok, szörnyű volt az a bizonytalanság.

#6 Amikor elfelejted, hogy bent van, és majdnem lezuhanyzol benne

Még szoktam az érzést, hogy hallókészülékem van, sokáig zavart, túlságosan éreztem, hogy valami van a fülemben. Aztán egy idő után annyira hozzászoktam, hogy majdnem hajat mostam hallókészülékben. Még éppen időben kaptam észbe, hogy azt talán mégse kéne.

Nektek van hasonló történetetek? Írjátok meg nekem Facebookon üzenetben!

A cikket írta: Puha Andrea