Egyetemista éveim előtt rengeteget olvastam, de valahogy a hallássérült téma kimaradt. Talán az elfogadás hiánya miatt. Egyszer pár éve a kezembe került Dr. Jámbor Andrea és Dr. Orgován Gábor közös könyve a Hallatlan szavak.  Belelapoztam és nagyon szimpatikus volt. Tetszettek benne a kézelfogható történetek.

Idénre azt tervezem, hogy többet fogok olvasni a saját kedvtelésemből, és nem csak az államvizsga tételeket. Micsoda hiú ábránd! 😀 Mindenesetre, el is mentem rögtön a könyvtárba kikölcsönözni Szécsi Noémi Gondolatolvasó könyvét, mert már több helyen ajánlották. Emellett kerestem az interneten jó könyveket a témában. Sajnos sok jónak tűnő könyv nem elérhető magyarul, szóval összeállítottam egy kívánságlistát, amelyben olyan könyvek szerepelnek, amiket lefordíthatnának magyarra. Akik jól tudtok angolul, már most is olvashatjátok, de remélem hamarosan mi is elolvashatjuk őket. 😉

#1 Katherine Bouton: Shouting Won’t Help (2013) 

/~ A kiabálás nem segít/

Katherine Bouton 30 éves korában kezdte elveszíteni a hallását és egyre rosszabb lett. A 40 éves újságírói karrierjéből 22 évet a The New York Times-nál töltött. Nem ismerte be a hallássérülését, még maga előtt sem teljesen. Mikor eljött a laptól, akkor jött rá, hogy milyen nehéz ilyen komoly „fogyatékossággal” a munka. Eldöntötte, hogy könyvet ír, amiben elmondja az embereknek saját tapasztalatain és a statisztikákon keresztül, hogy milyen a hallássérülés. A Kirkus Reviews 2013-ban a legjobb ismeretterjesztő könyvnek választotta.

Azóta két könyve is megjelent a témában. 2015-ben a Living Better with Hearing Loss (Élj jobban hallássérüléssel), majd hetven évesen (2018-ban)megírta a Smart Hearing: Strategies, Skills, and Resources for Living Better with Hearing Loss, magyarul úgy lehetne lefordítani, hogy Intelligens hallás: stratégiák, képességek és erőforrások hallássérüléssel élőknek című könyvét.

Lelkes aktivista. Az Amerikai Hallássérültek Szövetségének New York-i elnöke. Blogol, rendszeresen tart előadásokat a hallássérülésről.

#2 Tamika Catching: Catch a star: Shining Through Adversity to Become a Champion

/~Kapj el egy csillagot: Ragyogj a „csapáson” át, hogy bajnokká válj/

Akik régebb óta követitek a blogot, láthattátok már mekkora sportrajongó vagyok. Tamika sportpályafutásáról már írtam korábban. Nagyon szeretem az életrajzi könyveket is, mikor példaképeink megosztják sikerük titkát és az a mögött meghúzódó erőfeszítéseket, kudarcokat.

Tamika kétoldali nagyothallással született. Kezdetben nem találta a helyét, de a kosárlabdát már kiskora óta szerette. Kemény munkával, kitartással és Istenbe vetett hitével érte el a csillagokat.

Történetével inspirálja az olvasókat, hogy nézzenek szembe kétségeikkel és félelmeikkel és ösztönzi őket arra, hogy elérjék a saját csillagjaikat, függetlenül attól, hogy milyen kihívások jönnek.

Ezért hozta létre a Catch a Star Alapítványt, ahol sok gyereknek segít, hogy álmaik valóra válhassanak.

#3 Nick Coleman: The Train in the Night: A Story of Music and Loss

/~Vonat az éjszakában: Egy zene története és elvesztése/

A zene az életed, a munkád, a hobbid,  a mindened. Aztán egy nap arra kelsz, hogy már nem hallasz. Rémálom lenne? Sajnos a 47 éves Nick-kel megtörtént. 5 évvel később könyvben meséli el milyen hatással volt rá a hallásának elvesztése és hogyan alakult át a zenével való kapcsolata.

#4 Gael Hannan:The Way I Hear It

/~Ahogyan én hallok/

Hannan súlyos nagyothallóként nőtt fel. Író, előadó, humorista, bár ő magát csak boldog nagyothallónak nevezi. Szerinte a hallássérülés nem vicces, de a humor könnyebbé teszi az életet.

Rengeteg hétköznapi szituációt leír. Ez a könyv részben memoár, részben „túlélési útmutató”. De nem csak hallássérülteknek szól.

#5 Cece Bell: El Deafo (2014)

Cece Bell gyermekkönyv szerző és illusztrátor. Több mesekönyve megjelent már mielőtt kiadta az önéletrajzi grafikus (kép)regényét, mivel nem állt még készen a siketségéről beszélni és nem ezzel akart híressé válni. De aztán megszületett az El Deafo. És ő hozta meg számára a sikert.

A meséhez a saját életéből merített ihletet, a gyerekkori barátai, családtagjai is megjelennek benne. El Deafo, a nyuszi új iskolába megy, ami már önmagában is nagy kihívás, nemhogy egy óriási hallókészülékkel. Fél, hogy nem lesznek barátai. Aztán rájön, hogy a csodakészülékkel mindenhol hallja a tanárokat és ezzel különleges képességre tesz szert. Megosztja vajon másokkal? Lesz végül barátja?

 

Ha ti már olvastatok olyan könyvet -amiben szerepelnek hallássérült karakterek, vagy maga a szerző hallássérült- és nagyon tetszett nektek, akkor írjátok meg feltétlenül vagy facebookon vagy emailben!

 

Várom az ajánlókat! 😉

 

A cikket írta: Kajtár Dóri