A lány, aki mérnöknek tanult, hogy hallókészülékeket fejleszthessen

Ece-vel a Study Session-ön találkoztam. Egy nagyon aranyos, de céltudatos lányt ismerhettem meg. Az interjút az interneten találtam. Nagyon inspiráló, szerintem nektek is tetszene. Élvezzétek! 😉

Irina Ivanova: Szia! Mesélnél magadról?

Еce Saygi: Ece vagyok, Isztambulból, az első gyermekkori cochleáris implantátum (CI) felhasználó Törökországban. Tehát a fő kommunikációs módszerem a beszéd, köszönhetően a jobb fülemen lévő CI-nek.

A cochleáris implantátumok és hallókészülékek fejlesztése céljából úgy döntöttem, hogy elektromos és elektronikai mérnöknek tanulok.

Az egyetemi éveimben a Cochlear Ausztráliában részmunkaidős hallgatóként dolgoztam, és a Cochlear Belgiumban mérnöki gyakorlatot folytattam. Jelenleg az Isztambulban található General Electricnél dolgozom, és a szélerőművek támogatásánál vagyok. Ezen túl 2011 óta aktív önkéntes voltam a hallássérülésre szakosodott nemzeti és nemzetközi szervezetekben egyaránt. Megtanultam a jelnyelvet is a siket és a hallássérült közösségek közötti akadályok áttörésére, ezért Isztambulban workshopokat szerveztem egy erősebb társadalomról, amelybe minden hallássérült ember bekapcsolódik. Ebben hiszek: minél egyesültebbek az emberek, annál nagyobb hatalommal bírnak.

Isztambulban a General Electric cégnél dolgozol és, és a szélturbinákkal kapcsolatos adatkezelésért vagy felelős. Tudnál mondani egy kicsit többet erről a cégről, és mit is jelent a szélerőművekkel kapcsolatos adatkezelés felelőssége? Milyen feladataid vannak?

A General Electric Wind Services-nél dolgozom, és fő felelősségem olyan adatbázisok létrehozása, amelyekhez minden belső érdekelt fél hozzáférhet, frissítheti és követheti a munkafolyamatokat. A belső érdekelt felek az üzletág részlegeit jelentik. Például: pénzügy, forrás, szélenergia értékesítés. Ezek az adatbázisok mindig kapcsolódnak a Közel-Kelet, Észak-Afrika és Törökország szélturbináinak. A General Electric egy nagyvállalat, amelyet Edison épített a 19. században. Most ez a cég olyan sok vállalkozással rendelkezik, mint a digitális, a megújuló energia, az energiaellátás, az egészségügy és így tovább. A szél csak egy, de a megújuló energia létfontosságú része.

Arra gondolsz, hogy a szélturbinák úgy működnek, mint egy számítógép? És a munkád hasonló-e egy rendszergazda munkájához?

Hadd mondjak egy példát az általam létrehozott adatbázisokról. Amikor az ügyfél terméket vagy szolgáltatást kér tőlünk, elkészítek egy ajánlatot, és megbeszéljük az ajánlatot az ügyféllel. Ha az ajánlatot végül az ügyfél jóváhagyja, akkor számos részleg, mint például a pénzügy, a logisztika és az értékesítés, részt vesz ebben a folyamatban, amíg az ügyfél a terméket, szolgáltatást teljes egészében meg nem kapja. Tehát az én feladatom az egész folyamat nyomon követése és a lépések rögzítése.

Tehát ezeknek a folyamatoknak a nyomon követése létfontosságú sok osztály számára. Például a pénzügyminiszternek tudnia kell, hogy a logisztikai osztály eljuttatta-e a terméket az ügyfélhez. Ha a terméket kiszállítják, akkor a pénzügy létrehozhat számlát és nyomon követheti a fizetést.

Időnként olyan vészhelyzetek vannak, amikor a szélerőmű javításra szorul. Például, ha rossz az idő, például olyan villámlás van, amely rosszul befolyásolhatja a pengéket. A penge megsérülhet, ezért meg kell javítani vagy kicserélni. Mindezeket a folyamatokat vészhelyzetnek tekintjük, mivel a turbina nem állhat le hosszú ideig, különben pénzvesztést jelent az ügyfél. A sürgősségi esetek mellett rendszeresen javítunk és karbantartunk turbinákat is.

Tehát használnod kell a telefont, és a hívást kell kezdeményezned annak ellenére, hogy nagyothalló vagy. Mivel kell nyomon követned a folyamatokat, és rögzítened ezeket a lépéseket?

Igen, az üléseinket többnyire Skype találkozókon keresztül tartjuk, ezért meg kell értenem, amit a fejhallgatóval beszélnek, de szerencsére van egy mini mikrofonom, ami segít megérteni a CI-n keresztül. Amikor nem értek valamit, különösen az angol kiejtéseket, felkérem őket, hogy írják be azokat a szavakat, amelyeket hallásvesztésem miatt nem értek.

Ez nem nagy ügy az emberek számára.

Milyen készségekre van szükséged a munkahelyeden?

Analitikus gondolkodásra és gyors megoldás-orientált megközelítésre van szükség. Bizonyos kódolási ismeret elegendő, és a kommunikációs készségek nagyon fontosak.

Mondhatsz valamilyen nem bizalmas, sikeres példát, hogyan segítesz?

Elmondhatom, hogy a turbinák alkatrész-értékesítése az általam létrehozott hasznos adatbázisnak köszönhetően növekedett, mivel megkönnyítette a kérelmek, folyamatok nyomon követését és csökkentette az átfutási időt.

Nagyon érdekesnek, de keménynek tűnik, amit mondasz. Mint megértettem, hogy egy teljesen siket ember nem képes ezen a poszton dolgozni, bizonyos fokú hallásra van szükség. Hogy jött, hogy a cég felvett téged? A munkaadók gyakran akadályozzák a hallássérültek számára a telefonbeszélgetést vagy az emberekkel folytatott széles körű kommunikációt.

Nem, csak a szélturbinák műszaki értékeinek méréséhez egyszerű kódolási készségeket kell használnom, de ez nem olyan sok.

A társaság természetesen megkérdezte, hogy tudok-e beszélni telefonon. Igazat kellett mondanom: “Halláskárosodásom van, de mini mikrofont használok, amely segít megérteni a telefonos beszélgetéseket, de még mindig nem olyan tökéletes, mint a szemtől szembeni kommunikáció.” A menedzser megértette és nem látta nagy ügynek, mert azt javasolta, hogy kérjem meg az embereket, hogy ismételjük meg, ha nem értek valamit.

Nagy akadályt jelent a hallássérült és a siket emberek számára, de szerencsém volt egy interjúval egy olyan főnökkel, aki nem áll előítélettel és nem aggódik a hallásvesztésem miatt.

Egyszer nehezen tudtam megérteni a pakisztáni akcentust egy Skype-találkozón. Ezt el kellett mondanom a főnökömnek. A főnököm azt mondta, hogy nem kell többé csatlakoznom ehhez a találkozóhoz, ha nem érzem magam jól. Egyébként azt javasolta, hogy kérjem meg az embereket, hogy ismételjék meg a mondott szavakat.

Úgy gondolom, hogy őszinte és magabiztos voltam, hogy sikerült megszereznem ezt a munkát.

De gondolom, hogy az oktatás is szerepet játszik! A szélturbinán végzett munka meglehetősen szokatlan fordulat. Milyen oktatást kaptál?

Igen, természetesen igen. Villamos- és elektronikai mérnöki diplomám van.

Milyen készségeket szereztél hallgatóként? Mit tanultál ebben az iskolában? Milyen ismereteidre volt szükséged a tanulmányai során ebben a munkában?

Megszereztem az alapvető készségeket, amelyeket minden elektromos és elektronikus berendezés (villamosmérnök) megszerezne. Például: MATLAB, Java, áramköri tervezés, analitikus gondolkodás stb. Megtanuljuk, hogyan működik az elektronika és a szoftver általános és technikai módon.

Hogy őszinte legyek, munkámhoz nincs annyira szükség az elektronika ismeretére. A legfontosabb kritériumok az értékesítés, beszerzés, pénzügyek és műveletek analitikus megközelítése. A második legfontosabb kritérium a kommunikációs készség. A jó angol nyelvtudás szintén kötelező.

Hogy jött, hogy úgy döntöttél, hogy villamosmérnöki diplomát szerzel? Vonzott a matematika?

A középiskolától kezdve az álmom miatt úgy döntöttem, hogy elektromos és elektronikai mérnök leszek. Szeretem a matematikát és a tudományt, de ennél is fontosabb, hogy álmom az volt, hogy a cochleáris implantátumokkal és a hallókészülékekkel kapcsolatos területen dolgozzam.

A cochleáris implantátumokat lenyűgözőnek tartom, mert ez egy őrült rendszer, amely elősegíti az emberek jobb hallását és megkönnyíti az életüket.

A hallókészülékek a halláskárosodásban szenvedők számára is apró részek. Mivel minden embernek más a hallási története, a tökéletes hallókészüléket nem mindig könnyű megtalálni. Nagyon érdekesnek találom ezeket, és mint a cochleáris implantátumok használója, nagyon jól ismerem ezt a területet -a hallássérült szektort. Ezért részmunkaidős munkám és gyakorlatom volt a Cochlear Company-ban Ausztráliában és Belgiumban.

Most az első munkám egyáltalán nem kapcsolódik a halláscsökkenéshez, de nagyon remélem, hogy hamarosan át tudok lépni az egészségügyi ágazatba.

Szeretem a szélturbinákat, mert annyira tiszták és sokat segítenek a környezetben és a gazdaságban. A szívem azonban mindig a halláscsökkentő ágazatban van.

Tehát ismered a hallásvesztést mindkét oldalról. Mint nagyothalló személy és mérnök. Mit csináltál gyakornokként a Cochlear Company-ban Ausztráliában és Belgiumban? Van személyes felfedezése a halláscsökkentő szektorban való munkáról?

Ausztráliában tartózkodva teszteltem a cochleáris implantátumok akkumulátorának élettartamát, és néhány jelentésért felelős voltam. Belgiumban inkább kemény mérnöki dolgok voltak. Megvizsgáltam egy mikrochip egy kis részét, amely megtalálható a cochleáris implantátumkészülékben, és ellenőriztem, hogy a számítógépes program eredményei és a kézi számítások egyáltalán egyeznek-e. Nem tettem személyes felfedezést, mert túl rövid idő volt valami jó felfedezéséhez, de megoszthatok egy nagyon vicces élményt. A CI-eszközök akkumulátorának élettartamának tesztelésekor sok azonos CI-eszközt kellett tesztelnem. És ezek az eszközök azonosak voltak a fülemen lévő saját CI-eszközzel.

Tehát egy kicsit szórakozott voltam a a fáradtságtól és a megszokásból figyelmetlenül tettem be a fülbe a teszt CI készüléket, és kis áramütést éreztem a fülemben.  Halálra rémültem, de senki nem vette észre, és szerencsére még mindig itt vagyok.

Mivel vannak tapasztalataid a CI teszteléséről, javasolsz valamit az embereknek, akik CI-t szeretnének szerezni? Mire kell figyelni?

Sokan azt kérdezik tőlem, szerezzenek-e CI-t vagy sem. Először azt tanácsolom nekik, hogy keressenek egy orvost.

Ha orvosuk azt javasolta számukra, hogy CI-t kapjanak, akkor elkezdhetik a CI márkák kutatását.

Nem tudok sokat mondani a márkákról, levonva a CI márkámmal kapcsolatos személyes tapasztalataimat. Megkezdik a beszéd- és hallgatóterápia kutatását is. Akkor javasolhatom nekik az ajánlott terapeutákat Isztambulban. Hadd hangsúlyozzam a CI megszerzése után végzett tanulás és a kemény munka fontosságát is, mint például beszéd gyakorlása, rehabilitációs szolgálatok által kijelölt házi feladatok elvégzése, családdal és barátokkal való gyakorlás!

Köszönjük a tanácsokat! Interjúnk véget ér. Mik a jövőbeli terveid? 🙂

Mindig is az egészségügyi szektorban szerettem volna karriert, különösen a hallássérültek ágazatban, ezért továbbra is ezt tervezem. Rövid távon az az álmom, hogy projektmenedzser legyek. Mellesleg, az IFHOHYP-nek köszönhetően megismerkedtem a vőlegényemmel, aki Svájcban él. Ezért jelenleg munkahelyeket keresek Svájcban projekttervezéshez, projektmenedzsmenthez kapcsolódó munkahelyeket az egészségügyi, orvosbiológiai és megújuló energiaágazatban. Arról is álmodom, hogy mesterképzést szerezzek a projektmenedzsmentben vagy MBA-ban. Tehát meglátjuk majd, hogy megy. 😉