Ellen Parfitt, azaz Deafie Blogger nagy példaképem abban, ahogyan felhívja a világ figyelmét a hallássérültekre. A brit díjnyertes bloger, aktivista  mindent megtesz azért, hogy minél inkább  informálva legyenek az emberek a hallássérüléssel kapcsolatban, emellett szenvedélyesen kampányol a hallássérültek jogaiért. Mindenkit szeret inspirálni, hogy ne hagyják, hogy a hallássérülés a céljaik elérésének útjában álljon, ezt mutatja mottója is:

„A siket emberek mindent tudnak elérni, amiről álmodnak, megfelelő támogatással.”

Nagyon boldog vagyok, hogy interjút készítettem vele, remélem számotokra is inspiráló lesz! 😉

Nagyothalló vagy és hallókészüléket viselsz. Mikor kaptad az első hallókészüléked? 

Születésem óta hallásmaradványos siket vagyok. Igen, hallókészüléket hordok, tíz hónaposan kaptam az első pár hallókészülékemet.

A hallássérülésed miatt volt negatív tapasztalatod?

A szüleim semmit nem tudtak a siketségről, de nagyszerűen neveltek fel engem. Nagyon sok csatával nézek szembe, de ennek a leggyakoribb oka, hogy az emberek nem értik a siketséget.  A média tanárom azt mondta nekem, hogy képtelen vagyok a médiával foglalkozni, mivel siket vagyok.

Bebizonyítottam, hogy tévedett.  A siket emberek bármire képesek.

Angliában a társadalom elfogadja a hallássérült embereket? Mennyire segítőkészek?

Főleg az egyenlőség létezik. Azzal, hogy felhívjuk a figyelmet magunkra, az emberek egyre megértőbbek. A siket emberek megkülönböztetése, diszkriminálása törvényellenes. De még hosszú utat kell megtenni.

Nagyon aktív vagy a médiában és a közösségi médiában is. Sok projektben vettél részt, mint például a ne legyél fánk kihívás, szájról olvasás tudatosság hete vagy a feliratot a mozikban kampány. Minden elismerésem, gratulálok!

Igen, nagyon izgalmas. Szeretem felhívni a hallássérültekre a figyelmet. Jelenleg a Feliratozott Mozi Kampányon (Subtitled Cinema Campaign) dolgozok.

Azt szeretném elérni, hogy a mozik még több feliratozott filmet tűznének műsorra, mivel nincs elég.

Hogyan kezdted el ezeket a projekteket? Melyik volt ez első? Van kedvenced? Melyik volt a legsikeresebb, vagy legközkedveltebb?

Sosincs egy szabad percem, mindig projekteken dolgozok.

Amikor látok egy akadályt, vagy egy lehetőséget, megragadom és megpróbálom megváltoztatni. Egyszer egy nagy országos bankkal volt együttműködésem.

Egy új, siketek számára elérhető szolgáltatás bevezetésén dolgoztunk, erre nagyon büszke vagyok! 🙂

Maradjunk egy kicsit a feliratoknál. Ez óriási kérdés a siketek és nagyothallók számára. Milyen a feliratozás helyzete? Tudnál néhány adatot mondani?

Az Egyesült Királyságban a vetítések 1-2%-a van csak feliratozva. Főleg a siketek iskolájában, vagy munkahelyein. Ez nem elég. Gyakrabban akarunk menni esténként vagy hétvégenként. Most megpróbálok mozi vezetőkkel együtt dolgozni, hogy megváltoztassuk ezt. A feliratok mindenkinek segítenek: a siketeknek, a hallásvesztéssel élőknek, akiknek az anyanyelve nem az angol, vagy azok számára is, akiknek tanulási nehézségei vannak. A feliratok tanítanak.

A probléma nyilvánvalóan az, hogy a halló emberek nem akarják, de erre nincs bizonyíték.

Nekik több választási lehetőségük van, mint nekünk.

Milyen tapasztalatok vannak a petícióddal kapcsolatban? Hány ember írta alá?

A Feliratozott mozi petíciómat közel 13.000-en írták alá. 15.000 aláírásra van szükség ahhoz, hogy akcióba tudjunk lendülni.

Mit üzennél a magyar nagyothallóknak?

Képesek vagytok bármire, amiről álmodtok. Ne engedjétek, hogy a siketségetek, hallásvesztésetek megállítson benneteket! Hívjátok fel a figyelmet a hallássérüléssel kapcsolatos dolgokra és legyetek büszkék!

Kövessétek a blogomat: https://deafieblogger.com és Facebookon, Twitteren és Instagramon is megtaláltok @deafieblogger néven!

Az interjút készített: Kajtár Dóri