Nyáron a hallókészülékek tisztítása, szárítása megköveteltebb annak érdekében, hogy jobban halljunk. Nekem rendszeresen problémám volt nyaranként a hallókészülékemmel. A melegben, a párás időtől, az izzadságtól és még ki tudja mitől a hallókészülékeim időnként be-bedugultak. Most (8 éve) drótvezetékes hallókészülékem van, előtte műanyag volt. Körül-belül egy hónapja szereztem be egy elektromos szárítógépet. Eddig nagyon nagyon elégedett vagyok vele. Szubjektív vélemény következik. 😀 

A cikk nem szponzorált termékeket tartalmaz, hanem egy fórumot szeretnék indítani vele, hogy aki esetleg még nem találta meg a neki való módszert, annak meg tudjuk mutatni a lehetőségeket és  véleményeket, hogy kinek mi, mennyire vált be.

Kezdem az én történetemmel és ha elkülditek az általatok használt „praktikákat”, eszközöket hozzászólásban, vagy a hangforras@sinosz.hu  email címre, akkor azokból is csinálok cikkeket és így feltérképezhetjük közösen, hogy

mit lehet tenni a hallókészülékek párátalanítása érdekében.

Egész életemben szárítókapszulát használtam, amit egy tégelybe, vagy egy jól zárható dobozba kell bezárni. Nekem annyira nem vált be, így csak néha néha vettem újakat. A kapszulás, vagy a patronos szárítás úgy történik, hogy a kapszulák a kis lyukakon keresztül magukba „szívják” a nedvességet, így a készülék illesztékéből a pára eltűnik. Fontos, hogy a tégely teljesen száraz legyen és az elemeket nem szabad bele tenni!

Az ilyen kapszulákat 500- 1000 forint körül lehet venni darabját. És néhány hónap a használati idejük, vagy ameddig a kis kristályok ki nem fehérednek.

Az első készülékemhez volt illeszték pumpa is. Hogy mennyi értelme volt, arról ne is beszéljünk… Stresszoldónak szuper lenne, de hatékonytalansága több stresszt okozott, mint amennyit a pumpálással kiadhatunk magunkból. 😀

Sokaknak bevált a kapszulás-tégelyes módszer, nekem nem annyira. Ezek után azt gondoltam, hogy nekem ezzel így kell együtt élnem, ezért

beletörődtem, hogy a párásabb időszakokban meg kell találnom azt a pozíciót, ahogy tartva a vezetéket, jól hallok.

Ez kívülről furcsán nézett ki, de a jobb hallásért bevállaltam. 😀

Aztán egy hónapja hallottam a Kapak elektromos szárítójáról. Úgy voltam vele, hogy egy próbát megér, és milyen jól tettem, mert a készülékemnek nagyon használ.

Ennek a szárítógépnek egy 10 perc + 3 órás programja van, (5 LED jelzi, hogy még mennyi van hátra a végéig). Nemcsak szárít, hanem fertőtlenít is. A 2 UV fény és a 55 C-os hőmérsékletnek köszönhetően a batériumok 99,9 %-a megszűnik a leírás szerint. Én ezt nem tudom, mert szabad szemmel nem látszik 😀 , de az eredmény hallható. A 3 órás program után 10 percet várni kell a használatig, de ha éjszaka rátesszük, akkor a 3 óra után kikapcsol és a keléskor már mehet is a készülék a fülbe.

Itt egy kis videó a szárítógép használatáról.

Ezt a gépet 10.000 forintért vettem, de láttam, hogy más márkáknak vannak drágább 30.000- 40.000 forint értékű szárítói is.

Nektek milyen módszer, milyen típusú kapszula vagy szárítógép vált be? Szükségetek van egyáltalán szárítógépre? 🙂

cikket írta: Kajtár Dóri