Az állásinterjú önmagában is idegtépő tud lenni. Míg a legtöbb ember azon stresszel, hogy jó benyomást keltsen, egy hallássérült inkább azon, hogy mennyire lesz majd képes bemutatni a tudását és a készségeit úgy, hogy kommunikációs hátrányban van, ám még nagyobb a nyomás amiatt, hogy egyáltalán fog-e tudni normálisan kommunikálni. Mi van, ha már ezen elbuktok? Megmondom. Semmi.

Elvégre, ki akar olyan helyen dolgozni, ahol még annyira sem képesek az interjúztatók, hogy tekintettel legyenek a hallássérült állapotára? Ám, ez még nem mentesít az alól, hogy sok helyen fogalmuk sincs, mit kezdjenek egy váratlanul betoppanó hallássérülttel, így csak egy dolgot tehettek: vegyétek a kezetekbe az irányítást!

Interjú előtt

Legyen az a mantrátok, hogy tudjátok, mennyit értek. Vegyétek át újra, és írjátok le, mennyi mindent elértetek már, és mik a pozitívumaitok, erősségeitek. Koncentráljatok erre! Ne hallgassatok az olyan gondolatokra, mint hogy a hallókat jobban megéri foglalkoztatni, meg hogy nem értek semmit! Legyetek lazák!

A hallók mániája, hogy mindent az égadta világon telefonon akarnak intézni, igen, gyakran az interjút is. Jogotok van kérni, hogy személyesen interjúztassanak meg, vagy pedig oldjátok meg valahogyan másképp: chaten, szkájpon, telefonos írott tolmácsrendszerrel. Ahogyan nektek a lehető legkényelmesebb, és ahol magabiztosan helyt tudtok állni!

Az interjún

Ne féljetek szólni, ha valami nem jó: túl sötét a terem, szakállas az interjúztató, szörnyű az artikulációja. Kérjétek nyugodtan, hogy szembe forduljanak veletek, és távolítsatok el minden kommunikációs zavaró tényezőt! Nem győzöm hangsúlyozni: minden jogotok megvan hozzá! Ne érezzétek kellemetlenül magatokat emiatt!

Koncentráljatok a pozitívumaitokra! Ha rákérdeznek a telefonálásra, legyetek őszinték: valóban nem tudtok kommunikálni telefonon, de például 0-24 órában elérhetők vagytok e-mailben. Gyorsan gépeltek, gyorsan reagáltok. Higgyétek el, ha látszik rajtatok, hogy talpraesettek vagytok, nem lesz gond.

Legyen nálatok papír!

Ilyenkor gyakran cseréltek adatot, gyakran hangzanak el idegen szavak, címek, időpontok, amelyeket jobb, ha leírattok, így biztosan nem lesz semmilyen félreértés. Én mindig mindent leíratok, vagy szólok, hogy e-mailben egyeztetek még. Még soha nem származott belőle hátrányom.

Kovácsoljatok előnyt a hátrányotokból

A hallássérülésetek rengeteg előnyt ad nektek: jobban koncentráltok a munkátokra, különleges módon közelítitek meg a problémákat, másképp láttok rá a feladatokra. A ti gondolkozásotok kicsit másabb, mint az átlagemberé. Ne legyen lelkiismeret furdalásotok kihasználni ezt a különlegességeteket!

A cikket írta: Puha Andrea