Néhány hete belebotlottam Amanda Zubricki, regisztrált dentálhigiénikus blogjába, aminek a neve That deaf girl (Az a siket lány). Az egészségügyben helytállni óriási dolog, és szerintem nem vagyok elfogult, ha azt mondom nagyothallóként méginkább. Korábban megosztottam veletek Camilla, a diplomás ápoló történetét, most pedig egy másik hölgyet ismerhettek meg, aki már a járvány előtt is maszkok között dolgozott. 

Sokan őrültnek nézték mikor elmondta, hogy dentálhigiénikusnak fog tanulni. Rácáfolt a félelmekre, bár nem volt könnyű, de jól vette az akadályokat! Levizsgázott és gyakornok volt Texas állambeli Fort Worth-ben. Jelenleg a férjével és a 10 hónapos kislányával él és szabadidejében ír a blogjára. De hogyan jutott el idáig?

Instagram / That deaf girl

A New-Jersey-i lány halló családba született, mindkét fülére súlyos hallásvesztéssel. 2 éves kora óta használ hallókészüléket. Szájról olvas, de megtanulta az amerikai jelnyelvet is. A táncot nagyon szerette, mivel akkor felszabadulhatott, és önmaga lehetett. Táncot szeretett volna továbbtanulni, voltak kisebb-nagyobb sikerei, de miután belefáradt a sorozatos elutasításba, úgy érezte, hogy eljött az idő továbblépni.  2009-ben a családban elsőként diplomázott le, Pszichológia szakon. Évekig foglalkozott speciális igényű gyerekekkel. Aztán Virginiába költözött és masszázsterapeutának tanult. Majd ezután ismét egyetemista lett. Teljes állás mellett szerzett újabb diplomát és vált dentálhigiénikussá.

A hallássérülés miatt komfortosabb, ha kisebb csoportban dolgozik, így jött az ötlet, hogy fogorvosi rendelőben dolgozzon. A munka és a suli végzése volt élete legnagyobb kihívása, de mindig is szeretett volna embereknek segíteni és ez erőt adott neki, hogy az álmait megvalósítsa.  A COVID miatt újabb kihívásokkal néz szembe, de szerinte az empátia és a bizalom segít. Ez a kihívás őt nem lassította le sőt, motiválja. (Dejó neki! :D)

Nagyon szereti a kutyákat, ételeket, edzést, kalandokat és az írást. A blogján a hallássérüléssel kapcsolatos tapasztalatain kívül megosztja az utazási és gasztronómiai élményeit is. De a Teeth Talk Girl és Today’s RDH (regisztrált dentálhigiénus) oldalakon szakmájával kapcsolatos írásaival is találkozhatunk.

És aminek a legjobban örültem, hogy vannak vlogjai is, ami a 12 éve létrehozott YouTube csatornáján is fent van. Korábban tett fel videókat az amerikai jelnyelvről, az edzéseiről, de egy éve felirattal ellátott videókat is tett fel, ezáltal még személyesebb a mondanivalója. 🙂 Annyira vártam már, hogy nagyothallók által készült vlogokat nézhessek. Ti ismertek még hallássérült vloggereket?

Amanda amúgy a teljes történetét megosztotta a Lovewhatmatter oldalon. Ha van kedvetek itt elolvashatjátok azt is.

Kajtár Dóri