Vannak dolgok, amiket az emberek általánosságban hasonlóan képzelnek el. Ilyen a nagyothalló (vagy hallásvesztéssel élő) személyek életkora is. A legtöbben az idős korral társítják, bár manapság már egyre többen tudják, hogy nem csak nyugdíjas nénik és bácsik fülében találkozhatnak hallókészülékekkel, hanem egész picibabák is hordanak készüléket.

A közösségi médiákon is futótűzként terjedtek a cuki babás videók, ahol először hallanak a csecsemők, a hallókészüléknek köszönhetően. Nagyon meghatóak! Ti is láttátok valamelyik videót? 🙂

Annyi féle hallássérülés van, mint ahányféle csokija volt Gombóc Artúrnak. Van örökletes és szerzett hallássérülés.  Azon belül is lehet a hallássérülés genetikailag öröklött, domináns, vagy recesszív öröklődésű. A hallássérülés lehet progrediáló, azaz az idő előrehaladtával fokozatosan romló. A szerzett hallássérülés pedig lehet prenatális (méhen belüli), perinatális (születés közbeni) és posztnatális (születés utáni).

Az okok sokfélék lehetnek, és az egyik ok közé tartozik a koraszületés. A koraszületés világnapja apropóján arra gondoltam, bemutatom nektek, hogy csecsemőknél hogyan zajlik a hallásszűrés.

Az USA-ban több, mint másfél évtizede kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata, ami nélkül az újszülött  kórházi kibocsátása sem engedélyezett.

Magyarországon 2015 óta létezik a kormány által kiadott klinikai irányelv (Eük 9, 2015-05-27, 000613, Emberi Erőforrások Minisztériuma), amely előírja az okjektív hallásvizsgálatot az újszülöttek számára.

Sokan mesélték már, hogy a kórházban elvileg megtörtént a hallásvizsgálat, de a gyakorlatban nem, csak aláírták a papírokat, majd évekkel később kiderült a baba nem hall megfelelően. Pont ezek miatt az esetek miatt

nem elég a szubjektív hallásvizsgálat, mert vannak dolgok, amik csak az objektív (a gyermek részéről visszajelzést nem igénylő) hallásvizsgálaton derülnek ki, mint például a BERA vagy a OEA.

Miféle vizsgálatok ezek?

Az OAE, azaz Otoakusztikus emisszió során egy hangszórót és mikrofont tartalmazó apró készüléket helyeznek a baba fülébe.  A belső fülben található csiga enyhe visszhangot kelt, amikor hanggal stimulálják. Ezért találták ki, hogy ha a műszerrel halk, kattanó hangokat bocsátanak ki, akkor tudják mérni a belső fülből érkező válaszreakciókat. Ezeket a visszaverődött hangokat pedig a számítógép elemzi.

Szóval az OAE vizsgálat során a belső fül működését vizsgálják az orvosok. Ez a vizsgálat megközelítőleg 10 percet vesz igénybe. Bármilyen korosztály számára elvégezhető. Már két napos babáknál is. A mérés a baba nyugodt állapotában végezhető el, a vizsgálati eredményeket ugyanis nagyban befolyásolhatja, ha a baba épp mozog vagy sír.

Viszont a BERA hallásszűrés kifejezetten csecsemőkre van testre szabva. A baba 4 hetes kora előtt érdemes elvégezni. Koraszülöttek esetén 3 éves korig, félévente kontroll vizsgálat szükséges.

A körül-belül 20 percet igénybe vevő BERA vizsgálat a ma létező legmodernebb és egyik legpontosabb hallásvizsgálati módszer.

A vizsgálat a hallórendszer belső, idegi struktúráinak működését térképezi fel. Nemcsak a hallás épségét vagy csökkentségét állapítja meg, hanem a vizsgálat során lehetőség van a halláscsökkenés mértékének meghatározására is.

A szűrő BERA műszeres vizsgálat során a baba fülére egy speciális elektródás fejhallgatót illesztenek, amely a hangokra adott agyi reakciót méri. Ez a vizsgálat kimutatja, hogy a hangfeldolgozás megfelelően történik-e. A BERA vizsgálattal meggyőződni arról, hogy a belső fül utáni szakasza is jól működik a hallópályának.

A vizsgálat altatásban vagy bódításban történik, ekkor a gyermek füléhez illesztett mikrofonból többezerszer ismételt klikk hangot küldenek, majd a gyermek homlokára illesztett  elektródákon keresztül mérik a visszaérkező EEG hullámokat, amit a számítógép dolgoz fel. Így képet kaphatunk arról, hogy hol van a gyermek hallásküszöbe.

Nekem ezt nem csinálták meg, így óvodában derült ki, hogy nem egy beszélni nem akaró, csendes kislány vagyok, hanem születésem óta hallássérült. De utána nagyon gyorsan elkezdték a fejlesztéseket és anyukámnak és szurdopedagógusomnak hála valamennyire sikerült behozni a lemaradást!

Nektek mi a tapasztalatotok a csecsemőkori hallásszűréssel? Elvégezték?

A cikket írta: Kajtár Dóri