Helló, srácok, ez a cikk pont a hallóknak íródott, úgyhogy, ha van olyan ismerősötök, aki hall, de nem tudja még, hogyan kell veletek bánni, küldjétek el neki bátran ezt a bakancslistát. Ha ezt kipipálja, klasszul tudtok majd együtt lógni!

Felé fordulok, ha találkozunk és beszélünk.
Mindig arccal szemben kell beszélni egy nagyothallóval. Miért is? Mert sokkal könnyebb megérteni azt, aki velünk szemben ül, mivel ilyenkor felénk irányul a hang. A másik ok pedig az, hogy a nagyothallók többsége tudatosan, vagy tudattalanul is szájról olvas.  

Elviszem egy csendes helyre
Igaz, ez nem egyszerű feladat. A kevésbé zsúfolt helyek ideálisak lehetnek. Az a kávázó, teázó, étterem, bár lehet a legjobb választás, amely padlózata, akár falai is szőnyeggel borítottak, de még ideálisabb, ha külön boxokkal rendelkezik.

Nem hadarok.

Legyen ez a mantrád! Felesleges kiabálnod, attól nem lesz jobb, helyette inkább figyelj arra, hogy tiszta legyen a kiejtésed. Tudom, hogy nehéz folyamatosan kontrollálnod a beszédedet; de gondolj csak bele, hogy egy nagyothallónak milyen megerőltető lehet, hogy folyton próbálja értelmezni azt, amit mondasz, igyekszik olvasni a gesztusaidból, a szád mozgásából.

Nem ismétlek, inkább átfogalmazom, amit szeretnék
Felesleges háromszor elismételni ugyanazt a mondatot, helyette inkább fogalmazd át, használj más szavakat. Sajnos vannak olyan beszédhangok, amiket nagyon nehezen tudnak értelmezni a nagyothallók.

Két lábon járó vizuális jelzés leszek
Használj minél több vizuális eszközt a beszéded során. Elsősorban az arckifejezésedre, a gesztusaidra gondolok. Viszont ha mind a ketten tudtok jelelni, akkor akár azokat a szavakat, kifejezéseket, amiket nem ért a társad, nyugodtan jeleld el. Ha nem ismered a jelnyelvet, akkor sincs semmi baj. Biztosan Te is játszottál már Activity társasjátékkal. Hagyatkozz a megérzéseidre és a lehető legtöbb akár tárgyi segítséggel próbáld elmutogatni, azt, amire gondolsz. Ha mást nem is, de biztosan egy jót fogtok szórakozni.

Lesz nálam toll
Ha nincs más ötleted, akkor nyugodtan írd le, amit mondani szeretnél.

A jó oldalán sétálok
Lehet, hogy a barátod valamelyik fülére jobban hall, mivel általában a halláscsökkenés mértéke fülenként eltérő. Például lehet, hogy a barátod csak az egyik fülén hord hallókészüléket, ennek két oka lehet. Az egyik oka, hogy arra a fülére teljesen siket vagy éppen jobban hall. Ha azt vesszük alapul, hogy az illető az egyik fülére siket a másikra pedig valamelyest hall, akkor ebben az esetben a “jó oldal”, amelyik fülén a hallókészüléket viseli. Ha nem tudtok szembe fordulni egymással, akkor érdemes a hallókészülék irányába beszélni.

Attól, hogy hall, még nem hall

Azért mert valaki hallókészüléket vagy cochlear implantátumot visel, még nem jelenti azt, hogy úgy hall, mint “egy normális ember”. A hallókészülékek a környező zajokat is felerősíti, mint például a zenét, a koktél kikeverését, a tányérok zörrenését. Attól, hogy felerősödik egy hang, még nem biztos, hogy tiszta is.

Segítek a megértésben!

Ha látod, hogy a nagyothalló barátod nem nevet a viccen, vagy zavartan néz, akkor segíts neki, és meséld el, hogy mit mondott a másik.

A fontos dolgokat írásban megerősítem

Ha a találkozás célja komolyabb hangvételű volt, akkor mindenféleképpen ismételd meg a fontosabb információkat, akár a megbeszélteket nyugodtan átküldheted e-mailben vagy sms-ben.

Kihagytam valamit? Írjátok meg!

Írta: Gaál Zsanett