Az Egyesült Államokban 1909-ben , hazánkban pedig 1914-ben ünnepelték először a nőnapot. A tengeren túlon általában február utolsó vasárnapjára, Magyarországon pedig mindig más napra esett a nők ünneplése. A nemzetközi nőnap, a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, hivatalosan 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) van március 8-án.

Kezdetben a nők szavazójogáért , majd a nemek azonos fizetéséért küzdöttek és a nők elleni erőszakkal, családon belüli erőszakkal, a munkahelyi szexuális zaklatással szemben emelték fel szavukat. Manapság nőnapon a férfiak virággal, bonbonnal, kedves üzenetekkel fejezik ki tiszteletüket és köszöntik fel női ismerőseiket.

Nőnapi tüntetés 1917-ben

Nektek mit jelent a nőnap? 

Én sose ünnepeltem tudatosan a nőnapot, egyszerűen csak élveztem, hogy nő vagyok. Kislánykoromban nagyon szerettem, mikor apukám és nagypapám kész hölgyként kezeltek és kaptam a gyönyörű virágokat. Vicces volt, mikor az öcséim is adták az (apukám által szerzett) ajándékokat, majd nagyon megható, amikor már volt egy kis zsebpénzük és átnyújtották a kis muskátlit.

Mégis az volt a kedvenc pillanatom, amikor egyszer, spontán, nőnapon kívül megkérdeztem egyik öcsémet, hogy mit gondol rólam és szerinte az emberek mit gondolnak: attól, hogy hallássérült vagyok, szeretnek engem? Írtam már róla, hogy volt olyan időszak az életemben, amikor nagyon nem voltam megelégedve önmagammal. Főleg a hallássérülésemet okoltam mindenért. Ez nagyon nagy butaság volt tőlem, mostmár tudom és a tesóm válasza is hozzásegített, hogy elkezdjek normálisan gondolkozni magamról. Fel voltam készülve az őszinte, “tesós” válaszra és meg is kaptam, de kellemes meglepetésemre. Azt mondta, hogy diák vagyok és már dolgozok, mellette jól tanulok és nem siránkozok, hogy hallássérült vagyok (mert nyilvánosan nem csináltam, csak magamba gondoltam, hogy nem vagyok elég jó), hanem megyek előre és teszem azt, amit tennem kell és ő ezek miatt nagyon felnéz rám. Annyira jól esett, egész életemre elkísérnek azok a szavai.

Hogy jön ez a nőnaphoz? Mi lányok, nők hajlamosabbak vagyunk arra, hogy szigorúan bánjunk magunkkal és tökéletesek akarjunk lenni. Férfiaknál is előfordul, de a nőktől többször hallani, hogy “nem vagyok elég jó”, “nem vagyok olyan, szép/ okos / ügyes, mint XY”… Túlgondolunk bizonyos szituációkat,  “néha” feleslegesen lelkizünk dolgokon. Aztán mindig kiderül, hogy a férfiak nem ilyennek látnak bennünket. És jó ezt hallani, látni nőnapon (is), hogy értékelnek bennünket, fontosak vagyunk a számukra.

Néhány úriembert, férfit, srácot megkérdeztem, szeretnének-e üzenni valamit hallássérült barátnőjüknek, hölgyeknek nőnap alkalmából. Ezek az őszinte és rendkívül kedves üzenetek érkeztek:

Máté

“Van, aki téged elfogad, el kell, hogy fogadjon először. És ez a valaki csakis te lehetsz. Nem a családnak, karriernek, vagy a randidnak/szerelmednek kell megfelelni, önmagunk elfogadása sokkal fontosabb, mert azzal magabiztosságot mutatsz azoknak, akiknek meg akarsz felelni. Ha önmagadat elfogadod, önmagadat adod. Ne félj visszakérdezni, ne félj beszélni az érzéseidről, még ha beszélni is nehezedre esik, mert attól tartasz, hogy mások mást gondolnak rólad. A megfelelési kényszer nem járható út. Ne szégyelld, hogy hallókészüléked van, hogy CI-d van. Attól se félj, ha emiatt nem mersz megszólalni. És te, szerelmem! Te Bolondka! Tudom, hogy nem vagy megelégedve magaddal, és igyekszel változtatni magadon. De ne ess túlzásba! Különben is, nem hiába szerettem beléd. Segítőkész vagy, határozott vagy, szép vagy, stabil az értékrended, stabil az életed. Nincs miért tartanod semmitől. És hálás vagyok neked, hogy ott vagy minden bajban, és hogy számíthatok rád. Én is ezt szerettem volna üzenni, hogy te is számíthatsz rám. Boldog Nőnapot!

Ádám

Nagyon sok boldog nőnapot kívánok a leggondoskodóbb, legkitartóbb és legszebb nőnek akit ismerek!

Dávid 

Szeretnék nagyon boldog Nőnapot kívánni az összes kedves olvasó hölgynek, különösképpen az én kis cukorborsómnak, Esztinek. Köszönöm, hogy része lettél az életemnek! Imádom a szádról leolvasni, hogy „szeretlek”, és hogy nem zavar a horkolásom. Kedves hallássérült lányok! Különlegesek, izgalmasak és érzékenyebbek vagytok halló társaitoknál! Isten éltessen Titeket!

Nagyon boldog nőnapot minden Női olvasónknak! ❤️