Vészesen közeledünk a vizsgaidőszakhoz. A (kellő számú) nyelvvizsgával még nem rendelkező végzős egyetemisták már biztosan pánikolnak. Így vagyok ezzel én is, hiszen rám is vár még egy szakmai középfokú vagy egy felsőfokú nyelvvizsga, csak én nem most végzek, hanem tavasszal. :O

Ezidáig halogattam, mert bár az angol középfokot abszolváltam, úgy éreztem a szakmai vagy felsőfokú nyelvvizsga már meghaladják a képességeimet.  Az érzés azóta sem változott, viszont, ha akarok közgazdász diplomát, akkor most meg kell csinálnom az üzleti nyelvvizsgát.

Manapság sokszor hallani, hogy ha angol mellett még egy-két nyelvet beszélsz, akkor bármit elérhetsz.  Ebben szerintem is van igazság, ezért hálás vagyok, hogy szüleim támogattak a nyelvtanulásban annak ellenére, hogy a szakemberek javasolták a teljes felmenést még alsóban. Az idő minket igazolt, mert sok kínlódás után sikerült kibékülnöm az angollal.

Az az igazság, hogy mikor még az anyanyelvét sem érti igazán a hallássérült ember, nem az minden vágya, hogy még kiszolgáltatottabb szituációkba kerüljön. De az angol nagyon sokat adott nekem, és utólag örülök, hogy nem választottuk a könnyebb utat, csak azért, mert ez nehéz lett volna.

Ha a középfokú már megvan, akkor mitől félek ennyire?

Az üzleti nyelvvizsga -érhető módon- tele van számokkal. 😛 Írott formájukkal jól kijövök, de hangzó alakjukkal már más a helyzet. Magyarul is rendszeresen keverem a “két-négy-hét” számokat, és még szájról olvasással sem jutok közelebb a megoldáshoz. Vagy kikövetkeztetem a szövegkörnyezetből,vagy a legjobb, ha mutogatással, betűzéssel bebiztosítom magam.

Angolban is megvannak ezek a könnyen félrehallható szavak. Szájról olvasni is nehezebb, mert elhúzzák a hangokat. Míg a szájuk ugyanúgy marad, addig három különböző hangot is kiadnak. Nem mindegy, hogy “szevöntín” (17) vagy szevönti (70) millió adóssága van egy cégnek. 😀

Míg a hétköznapokban visszakérdezhetünk, addig a magnótól nem, legalábbis válaszolni nem fog. Visszajátsszották háromszor, vagy nekünk négyszer, de akárhogy hegyeztem a fülem, csak azt a szót nem hallottam, amire szükségem lett volna. Ezért szeretnék a magnóhallgatás részéből  felmentést kapni. Meglátjuk mi lesz…

Addig is megmutatom, hogy nekem mi vált be a középfokú angol elsajátításánál.

#1 Kitartó szótározgatás otthon

Szerencsém van, ugyanis nagyszerű angol tanáraim voltak. (Nekik köszönhetem, hogy jó élményeim is vannak az angollal kapcsolatban 😉 )A nyelvtant nagyon jól megtanították nekünk órán, így otthon „csak” a szókincsünket kellett bővíteni, ehhez viszont elengedhetetlen volt a szorgalom.  A hallók is így vannak ezzel, annyiban különbözünk, hogy órán ránk nem ragadnak olyan könnyen a szavak, ha nem kerülnek fel a táblára. Én vizuális típus vagyok: szinte semmit nem tanultam meg addig, amíg nem láttam leírva, ugyanis a hallásomban nem bíztam. Meg kellett győződnöm, hogy tuti nem értettem-e félre. Olvasni viszont ugyanúgy tudunk. 5perc angol szókártyák segítenek, hogy a szavak ne csak szavak legyenek, hanem mondatot tudjunk alkotni belőlük.

#2 Dobd fel érdekességekkel

Mikor már tök uncsivá vált a sok-sok szótározgatás, más formában kezdtem foglalkozni az angollal.  Könnyebben ragadtak rám a szavak, kifejezések, ha híres idézeteket, inspiráló történeteket, érdekességeket olvastam.

Nagyon szokták ajánlani a filmeket is nyelvtanulás céljából, magyar felirattal. Én általában inkább angol felirattal néztem, mivel ha magyar felirat van, akkor nem erőltetem a fülem, hanem csak szemmel hallok. Így viszont próbáltam összeegyeztetni, hogyan kell kiejteni a szavakat.  Nekem a https://speechyard.com nagyon bevált, mert ott még szótározgatni sem kell, hanem a szóra kattintva rögtön fordít.

#3 Kiejtés tanulása személyre szabott módon 

Fonetikából én nem tudtam megtanulni a szavak kiejtését, és ezt évekig sikerült titkolnom is. Milyen hasznos, hogy a  szotar.sztaki.hu-n fel is olvassák a szavakat. Sajnos nekem nem vált be, mert ahányszor meghallgattam, annyiféleképp hallottam. (De nektek lehet beválik 😉 )

Egyszer mikor az akcentusomon csiszoltunk -mert nagyon hunglishes volt : úgy tanultam meg, ahogy le van írva- tanárnőm rájött, hogy ha úgy írja le magyarul, ahogy ejtjük, akkor sokkal jobban megértem. (pl. cat- ket) Rohamtempóban elkezdtem fejlődni!

#4 Legyél magabiztos! Merj beszélni! 

Nem csak a vizsgán, hanem mindig amikor idegennyelvet beszélünk. Még ha nem is érzed úgy, hogy te vagy a legprofibb, akkor is kezdj el magabiztosnak tűnni.  Abban már van tapasztalatunk, hogy úgy csináljunk, mintha értenénk a dolgokat. De amint magabiztosan elkezdünk viselkedni, egyre jobban erősödik az önbizalmunk is és már nem fogunk félni az esetleges visszakérdezésektől. 😉

Hallgatni arany! De  nem a vizsgán! 😀 Ne hagyjuk szóhoz jutni a kérdezőt. Egy kérdésre adjunk bővebb választ. Beszéljünk, beszéljünk! Nekem egy-két kérdést tettek fel, dőlt belőlem a válasz, így hamar végeztem. 🙂

#5 Magnóhallgatás

A magnó hallgatással kapcsolatban nem tudom mit írjak. Szörnyű. Kaptuk azt a mentességet, hogy külön teremben, saját magamnak állítva be a hangerőt, eggyel többször hallgathatom meg a szöveget. Hááát. Okés. Erre a részre rengeteget készültem, mégis nagyon rezgett a léc. Hogy szokjam a szájról olvasás nélküli magas-mély hangokat: hallgattam nőt, férfit, gyereket, amerikaitól kezdve a brit akcentusig mindent. Nekem nem sikerült hozzászoknom. De arra rájöttem, hogy a mély hangú brit akcentusú férfiakat hallom a legjobban. 😀

Mindenesetre nekem 50%-os lett ez a része, ami önmagában bukta lett volna, de a többi szóbelis rész kiegyenlítette és így lett meg az a 60%.  Ezért is félek a szakmaitól. Mert ha a kiskutyás részből ennyit hallottam, akkor bonyolultabb szövegekből mit fogok hallani? (Az írásbeli rész 80% fölötti lett, az érettségim pedig 90% felett lett, ezt csak azért írom, hogy ez nem siránkozás, mert lusta vagyok megtanulni angolul.)

Általában próbálnak segíteni, hogy az a hallóknak is nehéz a “listening”. Ez engem marhára nem vigasztalt. Ezekkel nem kell foglalkozni. Tudjuk, hogy  minden tőlünk telhetőt megteszünk, és ez a lényeg!

+1 Bónusz 

Megtanultam pár szót, kifejezést az “interjús” részhez. Ha nagyon sokszor visszakérdeznék vagy nem boldogulok, akkor tudjak a hallássérülésemről beszélni. De erre nem volt szükség, nagyon jól megértettük egymást, pedig ők nem is tudták, hogy nagyothalló vagyok.

Remélem valamit ti is tudtok belőle hasznosítani 🙂 Írjátok meg bevált módszereteket! Az üzleti nyelvvizsgám fejleményeimmel még jelenkezem. 😉

Keep calm and pass the exam. 😉