Nemrég adták a mozikban a Hang nélkül című thrillert. A film kreatív történettel mutatja be, hogyan találják fel magukat az emberek, ha a beszéd nem lehet a kommunikációs csatornájuk. Az egyik főszereplő, Millicent Simmonds siket. Ennek apropóján hoztam egy listát olyan színészekről, akik nagyothallóként vagy siketként szerepelnek a képernyőkön. Annyira inspiráló, hogy egy ilyen szakmában, mint a színészet is lehet érvényesülni hallássérültként! Szóval soha, de soha ne adjátok fel az álmaitokat!!! 🙂

HALLE BERRY

Halle Berry-t nem kell bemutatnom, hiszen az Oscar-, Emmy- és Golden Globe díjas színésznőt mindenki ismeri. Ő volt az első fekete nő, aki Oscar-díjat nyert. Az 1990-es években az akkori párja megütötte, azóta a bal fülével 20%-ot hall. A családon belüli erőszak ellen kampányol.

STEPHEN COLBERT

Az Emmy-díjas amerikai humorista, szatíraíró. A The Daily Show televíziós műsorával vált ismertté, azóta saját műsorát, a Colbert Reportot készíti. Általános iskolás korában egy tumort vettek észre az orvosok a jobb fülében, amit a dobhártyájával együtt tudtak eltávolítani. A jobb fülére így elvesztette hallását és vele együtt gyerekkori álmát is, mivel nem búvárkodhat, így nem lehet tengeri biológus.

Humorával Magyarország is találkozhatott 2006-ban, az M0-s híd elnevezésére szavazást indítottak. Nézőit kérte, hogy rá szavazzanak, így 17 millió voksot gyűjtött be. A szigorított második kört is ő nyerte, így Simonyi András, Magyarország egyesült államokbeli nagykövete átadott neki egy okiratot, melyben benne van, hogy folyékonyan kell tudnia magyarul és halottnak kell lennie, hogy róla nevezzék el a hidat, így addig be kell érnünk a Megyeri híddal.

WILLIAM SHATNER

A kanadai színész az első Star Trek sorozatban játszotta a főszereplőt, James T. Kirk kapitányt. A forgatás közben történt egy kis robbanás, azóta tinnitusban szenved. Az Amerikai Tinnitus Szövetségen keresztül támogatja a tinnitus gyógyítására irányuló kutatásokat.

A sorozatokon kívül számos filmben is szerepelt, lányok láthattátok a Beépített szépségben. A filmezés mellett írt és énekelt is.

LOU FERRIGNO

A hihetetlen Hulkot játszó színész, testépítő és motivációs előadó 3 éves korában vesztette el a hallásának 75-80%-át egy fertőzés miatt. 4 éves kora óta hallókészüléket visel. A képen pont hallójárati készüléke van, de vannak olyan róla készült képek, ahol fülmögötti készülékkel kapták lencsevégre.

“Azt hiszem, ha nem lennék nagyothalló, akkor nem tartanék ott, ahol vagyok. Fiatalként nehéz volt, de nem szégyellek beszélni róla, mert sokak tévhitben élnek a hallássérüléssel kapcsolatban, például, hogy ki lehet hallássérült és milyen lehet nem hallani. Ezért beszélek róla. Úgy gondolom a hallásom elvesztése segített abban, hogy megszülessen bennem az elhatározás, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból és ez adott egyfajta erőt a karakteremhez is. Amikor filmet vagy TV-műsort forgatok, az elején felhívom a figyelmüket a halláscsökkenésemre, így mindannyiunknak könnyebb kommunikálni és jó munkát végezni”- nyilatkozta Ferrigno.

Just DO it! 😉

MARLEE MATLIN

18 hónapos korában a jobb fülére teljesen, a bal fülére 80%-ban megsiketült. 7 évesen szerepelt először a színpadon, 21 évesen kapta az első filmes főszerepét, az Egy kisebb isten gyermekei filmben Sarah-t játszotta. Alakításáért Oscar-díjra jelölték és  el is nyerte a díjat. A mai napig ő az egyetlen siket színésznő, akit Oscar-díjra jelöltek. A csend hídja című filmben -amiben egy siket özvegyet alakít- szólalt meg először, és a Carrie Buck történetében játszott először ép hallású szereplőt. Karrierje során Jack Jason volt a jelnyelvi tolmácsa, aki többek között az Oscar-díj átvételekor is tolmácsolt. A filmezés mellett könyveket is írt, mint például a Deaf Child Crossing, Nobady’s  perfect (Senki nem tökéletes) , Leading Ladies (Vezető hölgyek) de elkészítette az önéletrajzát is, melynek címe, (Később sikítani fogok).

MILLICENT SIMMONDS

Végezetül ismerjétek meg kicsit a Hang nélkül kis csillagát. A 15-16 éves lány 12 hónapos korában vesztette el a hallását, gyógyszeres túladagolás miatt. Rendőr vagy tűzoltó szeretett volna lenni, ám a drámatanára közbeszólt.

„A drámatanárom észrevette, hogy mocorog bennem valami, ezért elkezdett szerepeket osztani rám, főleg Shakespeare-darabokban meg vígjátékokban. Teljesen véletlenül lettem színész, és ezt a meglepetést a mai napig nem sikerült teljesen feldogoznom.”

A lány nemcsak színészkedik, hanem a siketek jogaiért is küzd. Célja, hogy az emberek megtanuljanak jelelni, hogy tudjanak kommunikálni a siketekkel.

Jómagam nem vettem még rá magam a film megnézésére, mert nem bírok horror filmeket nézni, de az előzetes is elég lebilincselőre sikeredett, és tetszik az ötlet, hogy a hallássérüléssel élők hétköznapjait nem unalmasan mutatják be, hanem valami új, szokatlan nézőpontból.

Akik láttátok a filmet, nektek hogy tetszett? Melyik hallássérült színész inspirált benneteket leginkább? 🙂

 

A cikket írta: Kajtár Dóra