A világ legnagyobb videómegosztóját, a második leglátogatottabb webhelyet szinte mindenki ismeri. A Youtube-ot 2005-ben alapította meg a PayPay három alkalmazottja: Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim, miközben egy videós társkereső oldalt akartak létrehozni. Statisztikák szerint

a netezők több, mint harmada YouTube-ozik és naponta körül-belül 5 milliárd videót nézünk meg.

Míg a férfiak elsősorban focit vagy stratégiai játékokat, a nők szépségápolási videókat néznek. A platform 91 országban, 80 nyelven érhető el. 2017-ben a YouTube legfizetettebb sztárjai 127 milliár dollárt tehettek zsebre. Egy akkor 6 éves kisfiú, Ryan’s World csatornájának köszönhetően 11 millió dollárral lett gazdagabb. Persze nemcsak sokaknak nem a pénzkeresés a motivációjuk, hanem egyre többen valami ügyet képviselnek a tartalmaikkal. A hallássérült alkotók videóin keresztül egyre többen betekintést nyerhetnek a hallássérült személyek életébe.

Íme, néhány csatorna, ahol a téma a siketség, hallássérülés.

#1 KELLGREN-FOZARD JESSICA

A 624 ezer feliratkozóval rendelkező, 29 éves, Brightonban élő Jessica 2011-ben kezdte a videózást.

A legnézettebb videóját több, mint nyolcmillióan látták.

A hallássérült youtuber a fogyatékossággal élésről, krónikus betegségéről és a vintage divatról gyárt heti szinten tartalmat. Kezdetben a klasszikus filmek iránti szenvedélye miatt főleg filmkritikákra fókuszált. Viccesnek tartotta, mert úgy beszélt a filmzenékről, hogy nem hallotta azt, csak olvasott róla valahol.

Örökletes neuropathiától, nyomásbénulástól (HNPP), vegyes kötőszövet-betegségtől (MCTD), poszturális ortosztatikus tachycardia szindrómától (POTS), kombinált genetikai rendellenességektől szenved, ami lágyszövetének gyengeségét és idegeinek bénulását okozza. Nem siketként született, de betegsége miatt a hallása is fokozatosan romlott. A siketség amúgy is azt jelenti, hogy a hangok nem tudnak „bejönni”, de ki attól még tudnak „menni”. Hallókészülék nélkül összefolynak a zajok, ezért hord hallókészüléket, de főleg a szájról olvasásra támaszkodik. Videóiban jelnyelvet használ, de mindig van felirat is.

A Hallássérültek Nemzetközi Hete alkalmából készített egy 3 részes sorozatot. A videók címei: „Amit hallok, és amit nem hallok” (What I Can and Can’t Hear), „Miért hordok hallókészüléket?” (Why I Wear Hearing Aids?) és „Miért nem hallatszom siketnek?” (Why I don’t Sound Deaf?), ez utóbbi hozta meg számára az áttörést, a népszerűséget. Meghívást kapott a Kaliforniában megrendezésre kerülő VidCon2018 rendezvényre, ahol az online média személyek tartanak előadást 75 000-es közönség előtt.

Fontosnak tartja, hogy a fogyatékkal élő emberek is képviseltessék magukat a YouTube-on.

Legnagyobb kihívásnak a határidőt tartja. Nehéz az ütemtervet tartani, hiszen nem teljes állásban videózik, emellett televíziós műsorvezető. Igen! Hallássérültként! Csatornájával a célja, hogy tudassa a fiatalabb hallássérültekkel és fogyatékkal élő emberekkel, hogy az életük nem csak a küzdelemről, hanem a szórakozásról is szól és a halló embereknek bebizonyítsa, hogy a fogyatékkal élők nem tragikus figurák, hanem szórakoztatóak, és mesések tudunk lenni.

#2 DANNY SKITS VIDEO!

A Facebookon 52 ezer követővel rendelkező Danny Murphy 2017. januárjában indította el YouTube-csatornáját. Itt még csak ezren iratkoztak fel, de biztosan lesz több feliratkozója, ha Te is megnézed a videóit. Minden hónapban új komédiavideót tölt fel, amely paródiákat, viccet, vlogot és híreket tartalmaz.

Danny családja öt generáció óta siket, így születésétől fogva mindkét fülére súlyos hallásvesztéssel él. Hallókészüléke van, de az anyanyelve a brit jelnyelv és beszéli az angolt is. Egy rövidfilmben szerepelt, ahol azt mondták igazi tehetség.

2017-ben a Diana Award díjjal tüntették ki, amiket olyan fiataloknak adnak, akik tesznek a jövőért, a közösségért.

2019 márciusában bemutatott The Parts You Lose című amerikai thrillerben az egyik főszerepet játszotta. Emiatt megtanulta az amerikai jelnyelvet is. Németországban workshopot tartott siket fiataloknak a filmkészítésről és szerkesztésről. Ha szeretnél nevetni egy jót, mindenképp látogass el a csatornájára.

#3 CHEYENNA

Cheyenna Clearbrook, a 20 éves amerikai lány szintén siket családba született. 2012-ben, 8 évesen indította a YouTube csatornáját, majd 2016-ban kezdte újra legjobb barátjával, Aly-vel. Mindketten úgy érezték, hogy tenni akarnak valamit a siket közösségért, meg akarják ismertetni a világgal a siketséggel kapcsolatos dolgokat. Erre a YouTube-ot találták a legjobb eszköznek, hiszen ez a platform népszerű és mindenki használja. Nagyon profi szinten csinálja és jelenleg 110 ezer feliratkozóval büszkélkedhet.

Nem gondolta volna, hogy eléri a százezer feliratkozót, így sokkolta, amikor a díjat átvehette a YouTube-tól.

Jelenleg Gallaudet Egyetemre jár, és amikor van egy kis szabadideje, akkor készíti el a videókat. Az amerikai jelnyelven, a siket életmódon kívül nézhetünk tőle sminkes, Bullet Journey-os, kihívásos, utazós, vlogos videókat is. A videóiban egy nagyon barátságos, kedves és vidám lány életébe nyerhetünk betekintést. Legnépszerűbb videóját melynek címe „Érti-e a Siri a siket hangomat?” (Can Siri Understand My Deaf Voice?) 3 millióan látták. Egyébként ez az egyik kedvenc videója, ezt élvezte legjobban megcsinálni.

Az egyetem után üzleti életbe szeretne bekapcsolódni, szeret együtt dolgozni másokkal, szeretne influancer lenni, és nagy vágya, hogy bejárja Európát.  Jó úton halad álmai megvalósításához, miszerint megmutassa a világnak, hogy a siket emberek bármit megtehetnek, mint akárki más!

És hogy mit tanácsol azoknak hallássérülteknek, akik YouTube csatornát szeretnének létrehozni? Először is, nem kell másokat utánozniuk, nyugodtan csináljanak saját tartalmakat. Kezdjék el, és legyenek valódiak, nyitottak és önmaguk! A piszkálódásokkal pedig nem kell foglalkozni, figyelmen kívül kell hagyni.

#4 JAZZY

Jasmine is 20 éves, cochleáris implantátuma van, de a brit jelnyelv az anyanyelve. Csatornája nagyon hasonlít a Cheyennáéra, számos beauty, napi vlog videót láthatunk tőle is, viszont abban különböznek, hogy ő halló családban nőtt fel. Családja és legjobb barátja is megtanulta a jelnyelvet, így nem csak siket barátaival, ismerősivel akadálytalan a kommunikáció.

Közel 200 ezren követik és azt a videóját, amiben arról beszél, hogy a családja érti-e a beszédét, több mint 5 millióan megnézték. Nagy álma, hogy elérje az egymillió feliratkozót.

Mottója: „Siket vagyok, és senki sem fog akadályozni abban, hogy azt csináljam, amit szeretek!”

Ti is csináljátok azt, amit szerettek és, ha ez a videózás, akkor rajta, nagyon jó lenne magyar siket vagy nagyothalló youtuberek csatornáját böngészni.

 

Írta: Kajtár Dóri