Több, mint egy hónapja debütált a Toy Story 4 a magyar mozikban. A szemfülesebb nézők  észrevehették a zöld cochleáris implantátumot (CI) viselő fiút. Nekem rögtön belopta magát a szívembe, utána is néztem, hogy más mesékben is megjelentek-e hallókészüléket viselő vagy hallássérült szereplők?

#1 Toy Story 4

A CI-ot viselő fiúról készült fotó futótűzként terjedt a közösségi médiában. A Disney azt mondta, hogy a karakter azért született meg, mert a stáb egyik tagjának a gyereke nem szívesen viselte az implantátumát. Nagyon nagyon sokan kifejezték örömüket a film készítőinek, mivel így a halló kisgyerekekkel könnyebb beszélni a hallókészüléket és implantátumot viselő csoporttársaikról és a hallássérült gyerekek pedig egy kicsit  büszkék magukra. Így talán a csúfolódás sem lesz olyan nagy probléma az óvodákban…

A tíz évvel ezelőtt bemutatott mese nagy kedvencem volt. Emlékszem, először otthon néztük a családdal. Abban az időben még titkoltam a hallássérülésem és a hallókészülékes jeleneteknél rám mosolyogtak a többiek, amolyan “látod, neki is hallókészüléke van” mosollyal, és nagyon tetszett, és büszkeséggel töltött el, hogy hallókészülékes meseszereplővel is találkoztam a képernyőn.

A Toy Storys karakter azért cukibb, mert ő nem csak az időskori hallásveszteséget jeleníti meg, hanem megmutatja, hogy a hallásvesztés egész fiatalakat is érinthet.

#3 Bátor kis kenyérpirító

Ez a mese kimaradt az életemből, hiszen mikor készítették még meg sem születtem. 😀 A rajzfilm a víkendházban magukra hagyott háztartási eszközök kalandjáról szól, miszerint a bátor kis kenyérpirító vezetésével nekivágnak a nagyvilágnak, hogy gazdáik nyomára bukkanjanak. (A mesének van folytatása is, a Bátor kis pirítós Marsra megy.)

A mese érdekessége, hogy az eszközök között megtalálható a Hallókészülék is, akinek egy ikertestére is van.

+1 Egyszer volt… az élet

Ha már mese, nem hagyhatom ki az Egyszer volt az élet mesét, ahol bár nem találkozhatunk hallókészülékes szereplővel, de nagyon jópofán bemutatja a fül működését és a hallással kapcsolatos biológiai dolgokat.

Ti milyen mesékben láttatok hallókészülékes karaktereket? 🙂

Kajtár Dóri