Sokak számára ismerős az a mondás, hogy az információ hatalom. Nemcsak hatalom, hanem a boldogulás nélkülözhetetlen eszköze. A koronavírus is jó példa arra, hogy milyen kiszolgáltatott az ember, ha nincs jól informálva. Egyrészt visszatartják az információkat, másrészt pedig álhírekkel, valótlanságokkal bombázzák az embereket. Ezért sem mindegy honnan tájékozódunk. Nagyon hasonló ez nálunk hallássérülteknél, annyi különbséggel, hogy kapunk információt, csak a fülünknél részben vagy egészben „fennakad”.

Mielőtt elkezdeném kifejteni egy kicsit hadd térjek ki a heti eseményekre. Az elmúlt napokban többször is bejelentkezett a miniszterelnök videóüzenetben és tartott sajtótájékoztatót az Operatív Törzs. Az egyik éjszakai videóbejelentkezéskor nem volt jelnyelvi tolmács, sem felirat, amit egy hallássérült néző szóvá is tett a hozzászólásoknál.

Meghatódva olvastam, hogy egy-két bunkó beszóláson kívül, az emberek mennyire segítőkészek voltak és leírták tömören a lényeget!

Annyira örülök neki, hogy egyre több videó feliratozva kerül fel a Facebookra is. Emellett jó látni, hogy a jelnyelvi tolmácsok sincsenek már „büntiben”, egy kis helyre sarokba szorítva, hanem nagyobb teret kapva, jól látható a jelnyelvi tolmácsolás a köztelevízióban.

Sokszor kérdezik tőlem, hogyan kell elképzelni a hallássérültek életét. Nehéz erre általános választ adni. Közepes/súlyos nagyothallóként nem ugyanazok a kihívásaim, mint a siket vagy hallásmaradványos társaimnál. Miután megbeszéljük, hogy nem jelnyelvvel kommunikálok és hallókészülékem van, megint mérföldkőhöz érkezünk. Ugyanis a legtöbb ember azt hiszi, hogy a hallókészülék és az implantátum (CI) olyan, mint a szemüveg: feltesszük és minden tökéletes. Sajnos akármennyire is fejlődik a technológia, nem hallunk így se mindent.

Régebben egy brit jótékonysági szervezet, az ActionDeafness oldalán nagyon kifejező illusztrációkat találtam. Hallássérült barátnőm, Péteri Patrícia, aki egyébként grafikusnak tanul, elkészítette magyarul ezeket a szövegeket.

Szóval hogyan NEM tud eljutni hozzánk az információ?

#1 Ha egymás szavába vágnak az emberek

#2 Ha nem szemtől szembe beszélünk egymással

#3 Ha zárt szájjal beszélnek

 

#4 Ha nem tudunk szájról olvasni

Nekem mindegyik kép szívemből szól. Nektek is ismerős a helyzet?

Írta: Kajtár Dóri

A képekért köszönet Péteri Patríciának! 🙂