A hallókészülék vásárlás nem könnyű menet. Tudom. Volt idő, amikor én sem szívesen bajlódtam vele, jobban esett bezárkózni, mint megküzdeni az új hangokkal, és kiküzdeni magamnak egy jobb készüléket. Azt sem tudtam, mi a különbség egyes készülékek között, mitől másabb az egyik a másiknál, mitől másabb két márka készüléke. Melyik a jobb? Mik a jogaink? Ebben próbálok meg segíteni.

Mindenképpen csináltass hallásvizsgálatot!

Ha hallásvizsgálat nélkül akarnak rátok sózni egy hallókészüléket, az intő jele annak, hogy nem jó helyen jártok. Hallásgörbe nélkül ugyanis nem tudnak jó készüléket adni nektek, olyat, ami a hallássérüléseteknek megfelelő.

Anyagi szempontból megkülönböztetünk olyan hallásközpontokat, ahol ingyenesen végeznek hallásvizsgálatot, és van olyan hallásközpont , ahol fizetnetek kell érte. Ez is lehet szempont, amikor kiválasztjátok, hol próbáltok hallókészüléket, bár tény és való, hogy a hallókészülék ára borsosabb a hallásvizsgálat áránál.

Ez azonban ne tartson vissza benneteket attól, hogy hallókészüléket váltsatok, hiszen egy jó hallókészülék sokat javít az életminőségeteken. A hallókészüléketektől függ, hogy jól tudjátok-e elvégezni a munkátokat, az segít abban is, hogy a hétköznapokon minél talpraesettebben intézzétek ügyes-bajos dolgaitokat.

Hogyan vásárolhattok hallókészüléket?

Vénnyel és vény nélkül. Noha hatévente az OEP támogatásával olcsóbban is vásárolhattok hallókészüléket, a hat év lejárata előtt is vehettek hallókészüléket, azonban azt az OEP nem támogatja, és a teljes árát kell kifizetnetek. Ez akkor fordulhat elő, ha például a választott hallókészüléketek mégsem elég jó, tönkremegy, vagy a segítségével nem tudjátok azt az életminőséget élni, amire vágytok.

Fontos, hogy tisztában legyetek vele hallókészülék váltásnál, vagy amikor úgy érzitek, a hallókészüléketek nem elég jó:

Minden hallókészüléknél van jobb, csak még nem találtátok meg.

Ilyenkor érdemes előre spórolni, költségvetést tervezni, de a tudatos hallókészülék vásárlásról majd egy másik cikkben írok nektek. A lényeg azonban az, hogy a hallókészüléketekre úgy kell gondolni, mint egy nélkülözhetetlen eszközre. Ha nem jó, nem tökéletes, tudnotok kell lecserélni.

Hogyan vegyem igénybe az OEP támogatást?

Ehhez magyar állampolgárnak kell lennetek, rendelkeznetek kell érvényes TAJ kártyával, és el kell mennetek fül-orr-gégészhez és audiológushoz. Ők állapítják meg, hogy valóban szükségetek van hallókészülékre, és ki is írják vényre a megfelelő hallókészüléket számotokra.

Mennyibe kerül egy hallókészülék?

Jó kérdés, már csak azért is, mert – sajnos – nem minden hallókészüléket támogat az OEP. Ez azért kár, mert nem biztos, hogy a nektek megfelelő hallókészülék rajta lesz a OEP által támogatott hallókészülékek listáján. Ebből következik, hogy sokan azért nem jutnak igazán jó hallókészülékhez, mert a listára koncentrálnak – a támogatás miatt- , pedig lehet, hogy érdemesebb kicsivel többet fizetni azért, hogy egy jobb hallókészülék legyen a fületekben.

Sajnos a lista nem tartja az iramot a technologógiai fejlődéssel, pedig célszerű lenne, ha minél több típust támogatna, hogy valóban megtalálja mindenki a neki szükséges, legjobb hangélményt nyújtó készüléket.

Azt, hogy melyik készüléket támogatja az OEP, itt találjátok. Az oldalon láthatjátok, hogy mennyibe kerül a hallókészülék, mennyit vállal át belőle az OEP, és mennyit kell hozzátennetek nektek. Az, hogy egy készülék árából mennyit fizet meg az OEP, az készülékenként eltérő.

Ez azért van, mert a hallókészülékeket kategóriákba sorolják, aszerint, hogy az milyen fokú hallássérülés esetén segít. Értelemszerűen egy súlyosan nagyothalló fülére való készülék nem jó egy enyhe fokban hallássérült fülére.

Egy kategórián belül az OEP a legolcsóbb készülék árához 70%-os támogatást nyújt, és ugyanezt az összeget fizetik ki a kategória legdrágább készülékéért is, valamint a kategória többi készülékéért is.

Hol vegyek hallókészüléket?

Mivel az OEP minden hallásközpontban ugyanolyan értékben támogat, vagyis az ár mindenhol ugyanaz, ezért ha támogatott készüléket vásároltok, olyan helyre menjetek, ahol úgy érzitek, megkapjátok a minőségi kiszolgálást.

Mit is jelent ez?

  • Türelmesek veletek a hallókészülék beállításakor.
  • Nem veszik félvállról a kéréseiteket
  • Szívesen odaadnak több készüléket is kipróbálásra.
  • Nem mismásolják el a teljes körű hallásvizsgálatot.

Mikor élhetek legközelebb az OEP támogatással?

Az OEP az egyszeri támogatást egy úgynevezett kihordási időre adja, ami hat év. Hat év után kérhettek ismét támogatást egy új hallókészülékre.

Persze vannak kivételek. Például, ha a hat év alatt olyan mértékben romlik a hallásotok, hogy a meglévő készüléketek nem tudja korrigálni, akkor kérvényezhetitek a támogatást. És persze akkor is lehet kérni, ha például csak az egyik főletekre vettetek készüléket, ám a hat év altt romlani kezd a másik fületek is. A támogatás ugyanis mindkettő fülre külön-külön érvényes.

Szerezhetek hallókészüléket teljesen ingyen?

Igen, abban az esetben, ha rendelkeztek Közgyógyellátási Igazolvánnyal. Ilyen esetben nemcsak, hogy ingyen kaptok készüléket, de az esetleges javításokat is a társadalombiztosítás állja.

A közgyógyellátás szociális alapon igényelhető, és a jogosultság megállapítására való kérelmet a lakóhelye szerinti illetékes jegyzőhöz kell benyújtani. Amennyiben érintett lehettek, érdemes ellátogatnotok a háziorvoshoz, aki majd beutal benneteket a szükséges vizsgálatokra, és segítséget nyújt ahhoz, hogy hol kell benyújtanotok a kérelmet.

(kép via oticon.com)

A cikket írta: Puha Andrea