Ébresztőőő! 🙂 Kezdődik az ovi, becsengettek a suliba. Az egyetemisták túl vannak a tárgyfelvételen, a szabadságolások időszaka is elmúlt. Akárhogy is nézzük, véget ért a vakáció, mégha olykor az időjáráson nem is ez látszik. Remélem mindenkinek jól telt a nyár. Viszont újra vissza kell szokni a korán keléshez, mármint aki elszokott tőle. 😀

Vannak a szerencsésebbek, akik könnyen kelnek, míg másokat nehezebben dob ki az ágy. A halló emberek sem hallják meg mindig az ébresztőóra hangját (nem is értem miért :D) , hát még a hallássérültek?!

Amikor napvilágra kerül a hallássérülésünk ténye, az elsők között szokott lenni  az a kérdés:

Hogyan kelünk mi hallássérültek?

Mivel elég kreatívak vagyunk, ezért a teljesség igénye nélkül hoztam 5 módszert az ébredésünkre. Írjatok meg kommentben, hogy Ti hogyan szoktatok kelni. 😀

#1 Biológiai óra

Van akinek nincs szüksége ébresztő órára, mert magától is fel tud kelni. És olyan is elő szokott fordulni, hogy bekapcsoljuk az ébresztő órát, de még mielőtt az megszólalna, már ébredünk is. (Velem olyan is sokszor előfordult már, hogy megnéztem a telefonomat, mert úgy hallottam/éreztem, hogy csörög, de csak utána néhány perccel kaptam SMS-t vagy hívtak…nem hiába,  ezek a megérzések is a hallássérült szuperképességeink közé tartoznak.)

Nyáron a biológiai óránknak segítsége is van: hasunkra süt a nap, a sugarai energiával töltenek fel, könnyű kiszállni az ágyból. Míg télen sokkal könnyebben megy az elalvás, mivel ránk telepszik a mély téli álom hangulata.

#2 Jó öreg telefon és vekker

A nyomógombos telefonok csengőhangjai és a régi vekkerek jóval hangosabbak és erősebb rezgésűek voltak, mint a mostani újabb, okosabb társaik.  Persze az okostelefonok között is van olyan, amit meghallhatunk, de sok nagyothallónak két telefonja is van. A régit ébresztőnek használja, csak be a párna alá és a megadott időpontban kelés. 😉

#3 Okoskarkötő

Ha valaki nem szeretne telefonnal egy ágyban aludni, vagy az elkeveredik reggelre a párna alól, akkor a karkötőt neki találták ki. A rezgéseket könnyebb megérezni a karunkon és az ébredés mellet más hasznos funkciói is vannak (lépés és pulzusszámláló, alváselemző). A kínálat óriási, mindenféle minőségben és árban lehet már őket kapni, rendelni. Az egyik legjobban kedvelt okoskarkötő a Xiaomi band 2, amit már 7000 forintért is be tudtok szerezni.

Nem ajánlom azoknak, akiknek amúgy is könnyen zsibbad a kezük. Egy ideig én is használtam okoskarkötőt, de rendszeresen zsibbadásra keltem, mert az éjszaka folyamán megdagadt a csuklóm, vagy ráfeküdtem alvás közben.  Ha pedig lazábbra vettem,  akkor már nem éreztem a rezgést és sikeresen elaludtam. De sokak használják és bejön nekik!

#4 Rezgő masina

Ha kevés a telefonok, karkötők által nyújtott rezgés, akkor is van még remény. 😀 Többféle (GeemarcYarus  Shake Away) vibráló ébresztő masinát lehet találni. Előnyük, hogy a többsége utazásra is alkalmas.  Lehetetlen nem megérezni a rezgéseiket, mert 5 percenként (szundi) 12-szer, percenként 30.000-szer rezegnek. Az éjjeliszekrényre tett masinával összekötött kis kütyüt a párna alá kell betenni és reggel az erős rezgések kiráznak az ágyból. A Shake Away-t  csuklóra is lehet “szerelni”, ha úgy hatékonyabb.

 

#5 Fényjelzések, fényjelző masinák

Akiknek a rezgés magában nem segít, vagy nem akarják a házban lakókat is magukkal “robbantani”, akkor a fénnyel ébresztő módszereket használnak. Időzített tévébekapcsolás, időzített lámpafelkapcsolás és a határ a nagyothallók találékonysága és kreativitása.

A Yarus ébresztő óra is tud fénnyel ébreszteni, de a Bellmannak is van egy digitális ébresztőórája, ami kifejezetten hallássérülteknek készítettek.  Fényjelzésekkel, de ha akarjuk  folyamatos hangerő növeléssel, illetve rezgőpárnás vibrációs jelekkel ráz ki minket az ágyból a kis kütyü. Az árának a felét kell csak kifizetni, ha  audiológussal, háziorvossal receptet iratunk vagy van Közgyógyellátás igazolványunk. Sorstársaktól úgy láttam, hogy nagyon szeretik ezt a kis masinát.

#6 Családtagok, szobatársak

Ha egyik módszerre sem sikerül felkelni, akkor megkérhetjük halló családtagjainkat, szobatársainkat, lakótársainkat, hogy ébresszenek fel. Ha nagyon nagyon fontos időben kelnem, a biztonság kedvéért az ébresztő mellett megkérek valakit, hogy keltsen fel, ha átaludnám a szundikat.

Végezetül, ha valaki még erre sem ébredne, annak érdemes beszereznie a mémekről jól ismert kidobós ágyat. 😀 Ettől tuti kikerültök az ágyból, tudjátok a remény hal meg utoljára! 😉

Ti hogyan szoktatok kelni? Előfordul, hogy elalszotok? 😀

(A cikk nem tartalmaz szponzorált tartalmat, sorstársaktól hallott eszközöket neveztem meg, ha esetleg valaki konkrét ébresztőt keresne.)

A cikket írta: Kajtár Dóri