Miután megkaptam a készülékemet egyfolytában fülpiszkálózni akartam a fülemet. Sokszor nem is volt zsíros, csak olyan érzés volt. Nem egy guszta téma, de a hallókészüléket viselők között többeket érintő probléma.

Mi is az a fülzsír, fülviasz?

A hallójáratban elhelyezkedő mirigyek által termelt zsír, levált hámsejtek, por és egyéb szennyeződések keveréke. Mivel azt hitték, hogy haszontalan, feltalálták a fülpiszkálót. Pedig a fülzsír a savas kémhatásának köszönhetően védelmet nyújt bizonyos baktériumokkal, gombákkal, rovarokkal és a vízzel szemben és emellett biztosítja, hogy fülünk érzékeny bőre ne száradjon ki.

A fülzsír termelődése személyenként eltérő. Mennyisége függ a bőrtípustól, életkortól, hormonhatásoktól, a külső hőmérséklettől, életmódtól. A folyamatos tisztítgatástól és a hallókészülék illesztékek miatt fokozódhat a mennyiség.

Alapesetben a fülzsír az állkapocsmozgásnak és a hallójáratban végbemenő hámsejtvándorlásnak köszönhetően magától ürül a fülből. Nos, mivel a miénk be van dugva egész nap, így nem tud.

Esténként, mikor leveszem a készüléket, az első, ami a kezembe kerül, az a fülpiszka. Tudom, ez nem jó szokás, a saját fülemen sokszor megtapasztaltam. Nem egyszer történt meg velem, hogy heteken át szenvedtem középfül-gyulladástól, azért mert a fülpiszkálóval megsértettem a fülem.

Mondták, hogy a fülpiszkáló csak betolja a dobhártyához a fülzsírt, ami csökkenti a hallást és megsérül a dobhártyám, de semmi nem hatott rám. Ott volt az az idegesítő viszkető érzés és muszáj voltam „megvakarni” a vattás pálcikával.

Na de ha nem fülpiszkálóval, akkor mivel?

Elméletileg a fül külső részét egy nedves, puha törülközővel vagy törlőkendővel kellene tisztítanunk és a hallójáratunkba sosem szabadna semmilyen eszközzel belenyúlni. Illetve a gyógyszertárakban, patikákban lehet kapni recept nélküli fültisztító sprayt.

Van két módszer, amit otthon is kipróbálhatunk. De ha úgy érezzük, hogy ránk férne egy fülmosás érdemes felkeresni az orvosunkat!

  1. Egy teáskanálnyi 5%-os ételecetet keverjünk 1 dl vízbe és hetente egyszer 4-5 cseppet csöpögtessünk a fülünkbe.
  2. Meleg csapvizet egyenlő arányban keverjünk össze hideg peroxiddal. Szobahőmérsékleten havonta 1-2 alkalommal mossuk ki vele a fülünket.

A gyakorlatban nem ilyen könnyű, nekem legalábbis nem vált be a törölközős, egyéb puha ruhaanyagos módszer, sem a biztonságos fülpiszkáló (ami nagyobb, hogy a vége ne csúszhasson a dobhártyáig), ezért „elvonóra” kerültem. Eldugták előlem a fülpiszkás dobozt és próbáltak megbékíteni a törölközővel. Nem sikerült.

Tisztán emlékszem, hogy már odáig jutottam, hogy születésnapomra nem kérek mást, csak fülpiszkálót. 😀

Az utolsó két módszert most olvastam először, ha beválik, lehet le tudom tenni a fülpiszkálót?! 😀

Ti kibírjátok fülpiszkáló nélkül? 😀  Ha igen, milyen módszeretek van? 🙂

 

A borítóképet Justin Hofman fotózta a National Geographicnak.

A cikket írta: Kajtár Dóri