Állandóan a maszk a téma, de egyszerűen megkerülhetetlen, hiszen most a maszkon keresztül vezet az út a szájhoz, a szájrólolvasáshoz. A legtöbb hallássérült embernek nehézséget jelent, akár siket, akár nagyothalló személyekről van szó. Gondoltam, kicsit áttekinthetnénk hogyan változott az egészségügyi maszkok kinézete, funkciója.

Madárcsőrös álarc, azaz “pestisdoktor” maszk

Az 1600-as években, Charles de Lormar találta fel a csőrrel ellátott álcát. Viszont a 17.-18. században, a pestisjárvány idején használták sokat a pestisdoktorok. A történelemkönyvekből derenghet, hogy a madárjelmez mögül próbálták felvenni a harcot a pusztító járvánnyal. Több okból volt a maszknak csőr alakja.

Egyrészt úgy tartották, hogy az ijesztő kinézet távol tartja a betegséget, másrészt a csőr üregébe helyeztek gyógynövényeket, amely erősítette a “járványügyi biztosok” immunrendszerét.

Napjainkban a velencei fesztiválokon jöhet velünk szemben ilyen maszk.

Sebészeti maszk

1910-es évekig kellett várnunk az első komolyabb szájmaszkra, amelyet Lien-teh Wu, kínai orvos fejlesztett ki. Addig csak egy sima anyagdarabot tettek a szájuk elé az orvosok. Wu találmánya attól volt forradalmi, hogy több réteg gézből és pamutból állt, hogy jobban szűrje a belélegzett levegőt.

N95-ös maszk

1972-től kezdte el tömegesen gyártani a 3M nevű cég. Az újítás az üvegszál leváltása volt, ezáltal könnyebbé vált a légzés. “A szálak között szálló vírus- vagy szilikát részecskék fennakadnak a pálcika-jellegű szálakban, így szűrt levegőt kapunk. Ahogy felgyülemlenek a részecskék, úgy válik a maszk egyre hatékonyabbá, tehát minél tovább hordjuk, annál jobban véd.”- tudhatjuk meg az Indexről.

Ablakos maszk

A koronavírus járvány alatt kötelezővé tették a maszkoknak a viselését. A hiány miatt az emberek elkezdtek maguknak is készíteni. Egy 21 éves, hallássérült egyetemista, Ashley Lawrencenak ekkor született az ötlet, hogy elkészíthetné magának a hallássérült-barát, ablakos maszkját. Édesanyjával elkezdtek minél többet gyártani és ingyen adták annak, akik kértek. A projektjük eljutott a médiába is, talán már ti is sokat találkoztatok a képükkel.

HelloMasks

Nem Ashley volt az egyetlen, aki megpróbálkozott a maszkok átláthatóvá tételében. Bár azt már sikerült megoldani, hogy a maszkok ne párásodjanak, de a műanyagot nem kellemes hosszú távon viselni. Erre megoldás lehet a Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) és a Swiss Materials Lab EMPA együttműködésének ötlete, a HelloMasks.

Kíváncsian várjuk, hogy a 2021-ben megjelenő átlátszó, de természetes alapú és lebomló műtéti szájmaszk mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket és mennyire lesz elérhető árban. Mindenesetre nagyon jó látni, hogy igyekeznek ezt a problémát is orvosolni, hogy a hallássérültek is kommunikációban maradhassanak a járvány időszakában.

Kajtár Dóri