Külföldi nagyothalló élsportolók sikersztorijairól készítettem már listát, és olvashattatok már a magyar hallássérült pingpong királynőjéről, Marika néniről, (aki egyébként sokat tett azért, hogy jogosítványunk legyen) és az ifjú sakk csillagról, Vikiről  is. Most 6 nagyothalló, honfitárs sportolót ismerhettek meg. 🙂

BIATOVSZKI MÍRA

A 26 éves felgyői mesterlövészlánynak 3 olimpiai arany- és 2 bronz érme van, amit Tajpejben (2009), Sofiában (2013) és Samsunban (2017) megrendezett siketlimpián szerzett légpuska és kiskaliberű puska olimpiai számokban. Emellett a finnországi Heinola-Vierumäkiban Junior Európa bajnok lett, de a müncheni és a plzeni Európa bajnokságról is győztesen tért haza.

A sportserlegek, érmek és sporttrófeák közül kiemelkedik egy díszoklevél és aranyérem, a siketlimpiai 1. helyezéséért kapott Széchenyi Tudományos Társaságtól Széchenyi-aranyérem , melyet Oláh György, Nobel-díjas tudós adott át.

A születése óta súlyosan nagyothalló Míra -szájról olvas és hallókészüléket visel- nemcsak a hallássérültek között, hanem integráltan is versenyez. A versenyzésben nem zavarja a hallássérülése, de a felkészülés során nehéz dolga van, mert a lőelméletet nehezen érti meg a sok ismeretlen szavak miatt.

SERES-KORMÁNY ANITA

Anita hallása 8 éves kora óta folyamatosan romlott egy gyerekkori betegség, vírus miatt. Kétszer vett részt Siketlimpián tájfutóként, 2009-ben Tajvanban 4. lett sprintben, 2013-ban Szófiában a 8. (szintén pontszerző) helyre ért be. 2013-ban futotta az első félmaratonját, azóta a hosszútáv-futás szerelmese.

 

„A sport sok olyan dologra felkészíti az embert, ami az élet más területén is hasznunkra válhat. Megtanulod tisztelni az ellenfelet, alázatosnak lenni, a társaiddal együttműködni egy közös célért. Egy igazi sportoló akkor is képes felállni és tovább harcolni, küzdeni, ha veszít.. – és ez az élet más területén is remekül alkalmazható! A tájfutás ráadásul nagy fegyelmet igényel, hiszen nem csak futásból áll, hanem az elméleti feladatot is jól kell megoldani, gyors döntéseket kell hozni verseny közben pl. az útvonal választásnál. Minden versenyen van mit tanulni, és a legklasszabb, hogy ez egy “kortalan” sport, fiatalok és idősek is megtalálják a nekik való kategóriát. Ajánlom mindenkinek, próbálja ki egyszer!”

2015 őszén a maratoni távot is teljesítette, majd pár héttel később 2. gyermeküket hordta a szíve alatt. A várandósság időszaka alatt sem tétlenkedett, továbbra is járt futni (természetesen már sokkal lassabb tempóval, emellett úszással tartotta fitten magát és a pocaklakót). Lelkesen figyelte a babakocsis futókat és eldöntötte, hogy ő lesz az első siket futóbabakocsis anyuka.

„Azért jó a babakocsis futás, mert a gyermekemmel tölthettem az időt, és a közeli játszótérnél messzebbre is eljuthatunk. Összekötöm a kellemest a hasznossal és ha alvásidőben megyünk, akkor ő friss levegőn alszik, én pedig fittebb leszek utána.”

A kisfia 8 hónapos volt, amikor már a félmaratont is lefutották, azóta négyszer ! teljesítették a távot, de rendszeresen eddzenek együtt hosszabb távokon. A legjobb babakocsis félmaratoni idejük 2:04 úgy, hogy a táv alatt figyelni, frissíteni kell a kicsit, fel kell szedni utána a ledobált játékokat! A kis Ádám az utolsó versenyen lelkesen kiabálta a futóknak. Harrááá! Futáááá! Derüüünk!

„Sokáig reménykedtünk abban, hogy megmarad valami Anita hallásából, rengeteget jártunk kezelésekre, még Németországba is elvittük. Örülök annak, hogy Anita megtalálta a helyét az életben és boldognak érzi magát.” (mondta Anita anyukája egy interjúban)

TAKÁCS ÁKOS

Tizennyolc évesen került az első csapathoz, de az első öt esztendőben csak az edzőtáborok alkalmával illetve a felkészülési meccseken kapott játéklehetőséget. 2004-ben tagja volt a bajnok- és szuperkupa-győztes valamint UEFA csoportkörös ferencvárosi csapatnak. Három tétmeccse közül az egyik az Újpest elleni döntő volt. Alapemberré vált a Fradiban, ötször szerepelt a válogatottban, ahol Málta ellen egy bombagóllal bebizonyította, hogy ott van a helye a legjobbak között.

MTI Fotó: Földi Imre

„23 évesen már vagy 50-100 meccsnél kellett volna járnom. Az eddigi edzőim mind-mind alkalmasnak találtak az élvonalra a tudásom alapján, sajnos azonban mindannyian úgy vélték, a hallássérülésem túl nagy akadályt jelent ebben. Bosszantott a kevés játéklehetőség, de a fő ok az volt, hogy egyszerűen nem tudtam eltartani a családomat, sőt, magamat is alig. Mivel szerencsére nagyon jók voltak a fizikai adottságaim, felmerült bennem, hogy a futballt atlétikára cserélem…. „

Végül nem váltott sportot, hanem a dán Vejléhez igazolt. Hazatérése után a Honvédban folytatta és a kispestiekkel kupagyőztes lett. Majd a Győrbe igazolt, ahol alapembere volt a kupadöntős, valamint bajnokságot és szuperkupát nyert ETO csapatának.

„A Fradiba is talán a sok munkának köszönhetően kerültem be. Életem meglepetése volt, hogy bekerültem a Válogatottba. Akkor éreztem, megérte megfogadnom a szüleim tanácsát. Ők mindig azt mondták: soha ne add föl, Ákos”

FÁBIÁN ISTVÁN

Hallását hét hónapos korában, egy járvány következtében veszítette el. 11 évesen három hónap alatt minden úszásnemet megtanult és négy évvel később, 1973-ban már a siketek világjátékán (2001 óta Siketlimpia) szerepelt, ahol a 4×100-as vegyes váltóval ezüstérmet szerzett. A hallók között is úszott, 1981-ben OB-bronzérmet akasztottak a nyakába.

1974-ben a koppenhágai siketek Európa-bajnokságán a győztes csapat legfiatalabb játékosaként már a vízilabdázók között is bemutatkozott. Hét siketlimpián vett részt, három arany- és három ezüstérem büszke tulajdonosa. Tajpejben annyira jól játszottak, hogy a legszorosabb meccsükön hat góllal győztek!

A vízilabdában elég nagy hátránnyal indulnak a hallássérültek.

„Főleg az a nehézség, hogy nem halljuk a játékvezetői sípot. Nagyon kell koncentrálni, mikor jár le a támadóidő, mikor van kiállítás, mikor kell visszafordulni. Egymás között mimikai jelekkel kommunikálunk, s általában a szélső próbálja az edző utasításait továbbítani. Úszásban a rajtnál van különbség, tized másodperces lemaradásokat lehet összeszedni, mivel nem halljuk a rajtjelet. Egyszer 1500 gyorson két hosszal többet tettem meg, mert nem hallottam, hogy jelezték a végét.”

2006-ban megválasztották az Európai Hallássérültek Sportszövetségének vízilabda-technikai vezetőjévé. Az utánpótlással szeretne foglalkozni, mert tudja, hogy a gyerekeknek sokkal könnyebb egy siket edzővel kapcsolatot létesíteni.
ÚJLAKY-REJTŐ ILDIKÓ

Nemzet Sportolója címmel kitüntetett. kétszeres olimpiai bajnok magyar tőrvívó, edző. Öt olimpián vett részt. Összesen hét olimpiai és tizenöt világbajnoki érmet nyert.

Súlyos halláskárosodással született, egyik fülére nem hall, a másik füle is 60%-ban volt halláskárosodott. Az iskolában nem gúnyolták nagyothallásáért, és megtanult szájról olvasni,– saját bevallása szerint – egészségi problémái miatt kisebbrendűségi komplexusa alakult ki.

Gerincferdülésének korrekciójára kezdett el vívni. A a maszk szűk fémszövése miatt nagyon nehéz volt látni a vívókat, és hallani nagyon keveset hallott. De megtalálta a módját annak, hogy Magyarország legkiemelkedőbb női vívója legyen.

Az 1955. évi budapesti ifjúsági világbajnokságon 6. lett lett, a következő évben Luxemburgban, majd 1957-ben Varsóban már ifjúsági világbajnokságot nyert. Ugyanebben az évben bekerült a felnőtt válogatottba és részt vett a felnőtt világbajnokságon. 1958-ban szerezte első világbajnoki érmét. A következő évben világbajnok lett csapatban. Sorra a dobogón állt a világversenyeken egészen 1978-ig. 1980-ban felhagyott az aktív versenyzéssel.

Bajnok csapat

Visszavonulása után az Újpesti Dózsa, majd a Budapesti Honvéd technikai vezetője lett. 1995-ben veterán Európa-bajnoki, 1999-ben veterán világbajnoki címet nyert. Ezeken kívül kétszer is választották az év magyar sportolójának, öt alkalommal az év magyar vívójának.

MÁTHÉ GÁBOR

A debreceni Tatár-Tenisz Club teniszezője hallássérüléssel született, melynek mértéke 55 dB a jobbik fülére, a másikkal szinte semmit nem hall. 8 éves korában kezdett teniszezni, 10 éves korától már versenyeken is indult, gimnáziumban sport tagozatos osztályba járt. Legjobb egyéni eredményei a Siketlimpián szerzett arany (Szófia, 2013) és bronz (Taipei, 2009) érmek, ahol egyébként a Fair Play díj győztese is volt. Európa bajnokságon pedig 1. és 2.h elyezett lett 2008-ban és 2016-ban. Las Vegasban a Siket Tenisz Világkupán egyéniben másodikként, párosban elsőként végeztek!

 

Most a listánk végére értünk! De korántsem merítettük ki Magyarország kiváló hallássérült sportolóit!

Nektek mi a kedvenc sportotok, illetve ki a kedvenc hallássérült sportolótok? J