Az angolok a legtöbb mindent máshogy csinálnak, mint a többi ország. Fordítva közlekednek, emeletes buszok miatt a közlekedési táblák és a lámpák 3 méter magasban vannak. A konnektorok használatához átalakító szükséges, királynőjük van, kiléptek az EU-ból és sorolhatnánk még a különcködéseiket. Viszont van egy nagyon jó szokásuk: odafigyelnek az esélyegyenlőségre. Politikailag és jogilag nem tudom mi náluk a helyzet, de a gyakorlatban, a valós életben szembetűnő volt, hogy a mozgás-, látás- és hallássérült személyekre nagyon odafigyelnek. Legalábbis ezt tapasztaltuk meg a közel 2 hetes manchesteri versenyzésünk alatt és míg Liverpoolban kirándultunk.

REPÜLŐTÉR

A repülőtéren sok helyen ki van téve, hogy a hallássérülteknek külön kaput biztosítanak. Nem el van dugva, hogy hátha nem veszik észre az érintettek, hanem biztos, hogy belebotlik az ember.

Nagy meglepetés ért minket, amikor mondtuk, hogy hallássérült csoport vagyunk, nem ordibáltak, kiabáltak, hanem lassabban, tagoltabban beszéltek.

Szokatlan volt, hogy nem volt szükség magyarázkodásra, hogy nem a kiabálástól hallunk. Az angolok nem a lassú, érthető beszédről híresek és ha visszakérdez valaki, akkor ugyanolyan gyorsan elhadarják, de valahogy a hallássérültekre odafigyelnek. A repülésről majd a következő cikkben mesélek még egy-két érdekességet. 😀

A reptéri tábla

SZÁLLÁS

A szállodában első éjszaka után kaptunk egy kérdőívet, amiben speciális kérdések voltak látássérülteknek, mozgássérültek és hallássérülteknek. A hallássérültekre vonatkozó részben megkérdezték, hogy a vendég hallja-e a tűzriasztót normál körülmények között. Van-e valaki, aki tud segíteni a kimenekülésben, ha megszólal a tűzriasztó, illetve egy vibráló párnánk, ami a tűzjelző megszólalásakor aktiválódik.

Ez nagyon hasznos kezdeményezés, még máshol nem találkoztam ilyennel. Ez a segítség külföldön, idegen helyen, ismeretlen körülmények között ad egy kis biztonságérzetet.

Kérdőívvel felmérik a speciális igényeket

POSTA, BOLTOK

A posták, némely boltok bejáratánál is ki volt írva, hogy ha hallássérültként bármi kérdésünk van, akkor kérjünk segítséget. És ez azért nem csak rizsa, mert a legtöbb helyen külön sort, kasszát is fenntartanak számunkra.

STADION

Ahogy Magyarországon úgy Angliában is rengeteg stadion van, annyi különbséggel, hogy a meccseken megtöltik a szurkolók. 😀 Itt is külön kassza, külön túra, idegenvezetés van a hallássérülteknek. Kedvezményes belépőkkel és emellett a csoportból két ember (tolmács, csoportvezető) ingyen vehet részt a programon.

Liverpooli stadion hallássérülteknek fenntartott kasszájánál

Az volt az érdekes, hogy kicsit sem éreztük cikinek a kérdezést. Sőt, ösztönöztek a táblák, hogy ha nem értünk valamit, nehogy elhallgassuk, hanem bátran kérjünk segítséget. Magyarországon is sok helyre kiragasztgatják a fül vagy a T jelet, mert kötelező, de nem egyszer fordult elő, hogy mikor kérdeztem, azt se tudták, mi az az indukciós hurok (persze vannak kivétetlek), de Angliában tudták az alkalmazottak, hogy miről van szó.

Graffiti a Manchester Deaf Centerben

A cikket írta: Kajtár Dóri