A leggyakoribb probléma a hallássérültek körében a mobiltelefonon való beszélgetés. A legtöbb hallókészülék besípol, visszahangzik, gerjeszti a mobiltelefont. 2003-ban az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) kidolgozott egy jelentős intézkedést, amely szerint a digitális, vezeték nélküli telefonoknak ki kell küszöbölniük ezt a problémát, tehát kompatibiliseknek kell lenniük a hallókészülékekkel.

A hallókészülék-kompatibilitásra vonatkozó ANSI-szabvány kétféle besorolást alkalmaz:
M: A nem tekercses üzemű hallókészülékekhez való csatlakozást biztosító, csökkentett rádiófrekvenciás interferenciájú kapcsolat
T: A tekercses üzemű hallókészülékekhez való csatlakozást biztosító indukciós kapcsolat

A besorolás egytől négyig terjedő skálán történik, ahol a négyes szám jelenti a legnagyobb fokú kompatibilitást. Az FCC követelményei alapján az M3-as és M4-es besorolású akusztikus kapcsolatra, illetve a T3-as és T4-es besorolású indukciós kapcsolatra képes telefonok minősülnek hallókészülék-kompatibilisnek.
A hallókészülék-kompatibilitási besorolás önmagában nem garantálja, hogy egy adott hallókészülék kifogástalanul működik egy adott telefonnal.

Ha biztosak akartok lenni abban, hogy az adott hallókészülék működik az adott telefonnal, vásárlás előtt próbáljátok ki őket együtt, és tájékozódjatok a hallókészülék vásárlásakor is, hogy az adott telefonhoz, melyik típus javasolt. Például az új iPhone esetében “Made for iPhone” jelzésű hallókészülék szükséges.

A mobiltelefon vásárlása előtt próbáljátok ki őket együtt, hiszen a mobiltelefonokban olyan rádiójeladók vannak, amelyek zavarhatják a hallókészülékek működését. További tanácsért, pontos beállításért érdemes felkeresni azt a hallásszalont vagy rendelőt, ahol a készüléket vásároltátok.

Vannak olyan telefonok, amelyek a hallókészülék „M” állásánál, azaz akusztikus kapcsolati módban működik legjobban együtt a hallókészülékekkel. Ebben az esetben a hallókészüléket át kell állítani „M” vagy akusztikus üzemmódba.
Bizonyos telefonok „T” vagy tekercses üzemmódban működik együtt a hallókészülékkel. Ebben az esetben a hallókészüléket át kell állítani „T ” vagy tekercs üzemmódba. (Nem mindegyik hallókészülék rendelkezik ezzel a móddal).

Egyes hallókészülékekhez lehet vezeték nélküli FM  rendszert is vásárolni, ez megkönnyíti a telefonálást is, mert így vezeték nélkül (bluetooth) csatlakozik a mobiltelefonhoz, tökéletes sztereóban továbbítja az audio jeleket a fülbe a hallókészüléken keresztül, és nem kell a telefont a fülhöz emelni beszéd közben.

A cikket írta: Gaál Zsanett