Ebben az évben nagyon sok érmet, jó eredményt gyűjtöttek be a hallássérült sportolók és jövőre is számos világverseny lesz, ahol magyar hallássérült sportolóknak szurkolhatunk. Láthattátok már, hogy a nagyothalló sportolók nem kispályások és megállják a helyüket az élsportolók között. Nemcsak a sportpályafutásukban kiválóak, hanem felvállalják a hallássérülésüket és kiállnak a sorstársaikért. Egy előző cikkben összegyűjtöttem a világ különböző országaiból, különböző sportágakból nagyothalló sportolókat, akik a pályán kívül is óriásit küzdenek. Majd egy másikban magyar olimpikonokat mutattam be nektek. Mivel nagyon sok tehetséges sportoló van kicsi országunkban és nem nemrég jöttünk haza a Fogyatékkal élő személyek Sakk Csapat Világbajnokságról, arra gondoltam, hogy hozok nektek egy újabb sportolói listát magyar sportolókról, csapatokról, akik kifejezetten hallássérültek közötti világversenyen: Siketlimpián vagy Hallássérültek Világ- és Európa bajnokságán értek el szép eredményeket.

#1 FUTÁS
Első nekifutásnak essen szó a futóinkról, akik októberben képviselték hazánkat Lengyelországban a 11.Hallássérültek mezei futó Európa bajnokságán. Mihályi Réka 4 és másnap 8 kilóméteres távban is az 5.helyen ért célba, a fiúcsapat: Gál Sándor, Bojtor László, Bojtor Szabolcs és Mihályi Ferenc 4 kilóméteren az 5., 8 kilóméteren pedig a 4.helyen zártak.

Réka

A fiúcsapat

#2 BICIKLIZÉS
Földi Bence a BVSC versenyzője 2015-ben és 2016-ban is az 1.helyezésre tekerte magát a Hallássérültek Európa-kupáján. Idén a belgiumi Anhéeben képviselte Magyarországot a 4. Mountain bike Európa Bajnokságon. Három versenyszámban is indult és mindháromban az élmezőnyben végzett. 7., 5. és 3.helyen ért célba.!

#3 ÚSZÁS
Ha már futás és bicikli, akkor az úszás sem maradhat ki.  Júliusban a Lengyelországi Lublinban került megrendezésre a Hallássérültek Úszó Európa Bajnoksága. Zsilinszki Orsolya 200 női pillangóban 4. , a 100m női pillangóban 5. helyezett és 400m vegyesben pedig 8.helyezett lett.


#4 CURLING
A svájci Schaffhausenben rendezték meg a Hallássérültek Curling Európa-bajnokságát áprilisban, ahol a férfi és a női magyar válogatott is a bronzérmet akasztatott a nyakába. A Bajuszné Pintér Zsuzsanna, Tüskéné Borszéki Erika, Flank-Tanító Dorottya, Kiss Katalin, Kiss Anett összeállítású csapat az elődöntőben a hosszabbítás után kapott ki 8-7-re Horvátországtól, majd a bronzmérkőzésen 10-4-re győzött Németország ellen.

A férfiaknál pedig Flank Gyula, Kiss Péter, Bajusz József, Kiss Gyula és Varkoly Zoltán játszott a bronzérmes együttesben. A csapat az elődöntőben 9-8-as vereséget szenvedett Finnország ellen, majd az éremcsatában a házigazda Svájc ellen nyert 9-7-re.


#5 SAKK
Kicsit hadd beszéljek haza is 🙂 A férfi csapat már évtizedek óta, többször is remekelt, mint például a 2006-os nyíregyházi Siketlimpián bronzérmet szereztek. De idén az első női hallássérült csapat ( Farkas Melinda, Kajtár Dóra és Cseke Viktória) is elindult a Siketlimpián, Manchesterben és bronzéremmel tértünk haza. Vikiről korábban készítettem riportot, itt megleshetitek! 😉

Ha nektek is van hallássérült sportoló ismerősötök mindenképp írjátok meg nekem, mert a hősök köztünk élnek! 🙂

 

A cikket írta: Kajtár Dóri