A héten ünneplik világszerte a #deafawarenessweek-et, amit úgy lehetne fordítani, hogy Siket Tudatosság Hete. Viszont az angolok a ‘Deaf’ kifejezést a hallássérültekre is használják, azaz a siketek mellett a nagyothallók, halláscsökkenéssel élők is ünnepelnek. Csatlakozz te is! 

Ünnepelni?! Többször megkaptam már, amikor pozitívan írtam a hallássérülésről, hogy “jóhogynemmár” még mi legyünk hálásak azért, hogy nagyothallók vagyunk. De szerintem, ha kesergünk az állapotunk miatt, az csak hátráltat minket, miközben élvezhetnénk is az életet.

Szóval, igen, megünnepelni azt, hogy hangok részleges vagy teljes hiányával, de élhetünk. Szeretünk, szeretve vagyunk, van családunk, barátaink, akik elfogadnak minket, akikkel jól érezzük magunkat. Vannak céljaink, álmaink, amikért megküzdünk. Vannak kudarcaink, nehézségeink, de felállunk és megpróbáljuk venni az akadályokat. De ez az élet része, és élni nagyszerű dolog, nagyothallóként is.

Mielőtt a feladatokra térek, ismerjétek meg kicsit az ötletgazdákat, Deafie Blogger-t  és Deafinitely Girly-t.

Ellen Parfitt, másnéven Deafie Blogger brit díjnyertes blogger, aktivista. Szenvedélyesen kampányol a siket tudatosságért és a hallássérültek jogaiért. Minden korosztályt szeret inspirálni, hogy ne hagyják, hogy a hallássérülés a céljaik elérésének útjában álljon.

Kétoldalú hallásvesztése van, születése óta súlyosan nagyothalló. Phonak Sky Q hallókészüléket használ, beszéddel és szájról olvasással kommunikál. A brit jelnyelv 2.szintjét tanulja. Egy Egészség Klub és Gyógyfürdő marketing igazgatója és szabadidejében szokott írni a a Phonak Hearing Like Me Közösség Blogjára, a British Deaf News-ra és a saját blogján is olvashatunk mindenről, mi hallássérüléssel kapcsolatos.

Mottója, hogy:

„A siket emberek mindent tudnak elérni, amiről álmodnak, megfelelő támogatással”

Egy másik cikkben bemutatom majd jobban a munkásságát, mert már követem egy ideje és több érdekes projektet is csinált már.
Ellennel összefogott Deafinitely Girly, aki egy fiktív személy. Inkognitóban írta meg a hallássérült hölgy a vele megtörtént vicces, siketséggel kapcsolatos , városi (londoni) történeteit. Emellett ír a Hearing Times-ra és most épp egy könyvön dolgozik.
Róla azt kell tudni, hogy 10 éves korában lett hallássérült, a hallókészüléket nem hordta, mert nem hallott vele. Majd a 20-as évei végén volt egy műtéte, ami után az orvosa azt ajánlotta, hogy adjon 3 hónapot a hallókészüléknek. Keserves 3 hónap volt, nem volt könnyű megszokni, de megérte, mert most már hall a hallókészülékkel.
Deafie Bloggerrel együtt küzdenek Angliában, hogy a mozikban legyen több feliratos film, és hogy a feliratozás mindenhol elérhető legyen.
Na de akkor térjünk a #deafawarenessweek-re. Május 6-12-ig tart, amikor a hallássérültek beszélnek a hallássérülésükről és különböző módon és eszközökkel hívják fel a tudatosságra a figyelmet.
Idén az egyik fő téma a hallássérüléssel kapcsolatos TÉVHITEK.
Hűűű, még mennyi van, igaz?! Írjátok meg kommentben, hogy szerintetek milyen tévhitek keringnek rólunk vagy a hallássérülésünkről.  
Ha a nemzetközi kampányba is be szeretnétek kapcsolódni, akkor az alábbi feladatokat tudjátok teljesíteni. ????
 
#1 #DontBeaDonut (Ne legyél fánk) 
Osszatok meg hallássérüléssel kapcsolatos történetet, gondolatot, véleményeteket Facebookon vagy Instagramon és használjátok a #DontBeaDonut hasteget.
Ha nincs konkrét ötleted, akkor ezek segíthetnek:
– Hogyan lehet sikeresen kommunikálni hallássérültekkel, siketekkel vagy nagyothallókkal?
– Magyarázd el hallássérülésed és, hogy az milyen kihívásokkal jár.
– Lépj kapcsolatba audiológiával, szaküzlettel, ha van konkrét tipped, hogy min kellene javítaniuk.
Ennek az a célja, hogy bátorítsa az embereket (minket :D),  hogy beszéljenek a hallásvesztésükről, nagyothallásukról, siketségükről. És, ha minél többen megosztjuk a közösségi médiában, You Tube-on, annál több emberben tudatosul, hogy milyen is hallássérültként élni.
Hogy jön ide a fánkos dolog? Mit takar az eredeti, “Ne legyél fánk!” kihívás?
Olyan  jótékonysági adománygyűjtési módszer, ahol a családot, barátokat, kollégákat lehet meghívni egy kihívásra Facebookon, Instagramon, Twitteren. Úgy kell megenni egy fánkot, hogy az ajkukat ne nyalják meg közben. 😀 😀 Ha ez nem sikerül, akkor 3 dollárt “kell” adományozniuk a hallássérülteket támogató szervezetnek.
 
#2 Öltözz decibelbe
Vedd fel  leghangosabb ruhádat. Hogy mit jelent ez? Vedd fel azt a ruhádat, amin csörgő, zörgő vagy zenélő cuccok vannak és ezzel is felhívva a figyelmet a hangokra. 😀
#3 Példaképek Ünneplése
Ismertek olyan hallássérült személyt, aki sokak számára példa lehetne?  Vagy te magad, a történeteddel inspirálhatnál bennünket? Ne habozzatok, vegyétek fel velem a kapcsolatot, írjatok a sinoszhangforras@sinosz.hu-ra egy emailt és mutassuk meg a környezetünknek, hogy mire vagyunk képesek!
#4 Dekoráld ki a hallókészüléked!
Attól még, hogy hallókészülék, nem kell, hogy unalmas legyen, dobd fel valami színes matricával. Itt megnézheted Ellen hogyan szokta dekorálni. 
        
#5 Szórakozz és legyél büszke!
A legfontosabb az egészben, hogy érezzétek nagyon jól magatokat, és ne szégyelljétek, azt, hogy hallássérültek vagytok, hanem legyetek nagyon büszkék magatokra, hogy “fél” füllel is megálljátok a helyeteket! 😉
Vigyázzatok magatokra és szuper hetet nektek! 😉
Kajtár Dóri