Hurrá, nyár van! A sulisok már javában a vakációban vannak,  hamarosan az egyetemistáknak vége a vizsgaidőszaknak. Nemsokára mehetünk szabadságra, vagy valaki már éppen a szabadságát tölti.

Nyáron rengeteg a programlehetőség, és most összegyűjtöttem néhány nyaralási helyszínt és bemutatom, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak nagyothallóként a különböző programoknak.

STRAND, TENGERPART ÉS EGYÉB FÜRDŐHELYEK

A vizes, párás helyeken a hallókészülékünket nem érdemes használni, hacsak nem vízállóak. Valaki készülék nélkül bizonytalannak, frusztráltnak érzi magát. Sokáig én is így voltam vele. Hiába a Balcsi a kedvenc nyaralóhelyem, de sokáig, már amikor belegondoltam, hogy ki kell vennem majd a készüléket, rám jött a frusztráció. Ami persze hamar elmúlt, hiszen a családtagok, barátok figyelmesek és segítettek, ha olyan helyzet adódott és felszabadult szórakozás lett mindig a vége.

Legalább egyszer próbáltátok már, hogy hallókészülékkel mentetek a vízbe, ügyelve rá, hogy ne legyen vizes?

Bevallom, én fejlesztettem ki technikákat, hogy nem mártom be a fejem, meg csak derékig megyek a vízbe.. stb.  De nem éri meg a fáradtságot és kockázatot, így hamar felhagytam vele. A családdal, barátokkal jót lehet fürdőzni készülék nélkül is!

Amit a hallók biztos irigyelnek tőlünk, az a nyugodt napozás. Nincs gyerekricsaj, üvöltözés. Fel a napszemcsi, naptej, és mehet a pihenés, jöhet a barnulás. 😉

MÚZEUMOK
Az olyan helyeken, ahol idegenvezetés van, a hang elveszik a csoportban. Viszont, ha az idegenvezető mellé állunk, akkor nem fogunk lemaradni az érdekes információkról és nem fogjuk szétunni a tárlatokat.

HEGYVIDÉK ÉS TÚRÁZÁS
Túrázáskor a beszédértésnek nem sok szerepe van. A párbeszédeknél lehet figyelni a szájról olvasásra. A főszerepben ilyenkor a természet hangjai vannak, így a jó készülékeknek hála, mi sem maradunk le a madárcsicsergésekről, a patak csörgedezéskor, a vízesés zúgásáról, a lágy szellő suhanásáról.

A hegyen a hallóknak is bedugul a fülük, ez jól illusztrálja, hogy milyen hol hallani, hol nem hallani.

FESZTIVÁLOK ÉS KONCERTEK
Nyáron rengeteg koncert és egyéb szabadtéri program van. Ezeknek a kihangositásuk, akusztikájuk nem túl hallókészülék-barátok. Ugyan egyre több helyen van már indukciós hurok, de én valahogy nem érzek ezektől változást. Ti hogy vagytok ezzel? Van pozitív tapasztalatotok?

 
Érdemes kevésbé népszerű rendezvények között keresgélni. Mert a nem felkapott helyek között sokszor sokkal jobb programok vannak és elkerülve a tömeget nagyobb esélyünk van a hallásra is. Persze a tömeges rendezvényeket sem kell kihagynunk, hiszen már a hangulatért, a barátok társaságáért is megéri az ilyeneken részt venni.

TÁBOROK
A kicsiknél népszerű a táborozás. A sok ismeretlen emberrel, ismeretlen szájképekkel, idegen hellyel és egy csomó programmal, mint például az éjszakai tábortűz, zseblámpázások, esti susmusolások, csínytevések- ahol a lényeg, hogy csendesen vagy sötétben kell kommunikálni- meg kell birkóznia egy hallássérült gyereknek.

A vigyázók hozzáállása, segítőkészsége sokat jelent ilyenkor, de ami igazán előnyös, hogy hallássérülten általában egy két gyerekkel jó kapcsolatot tudunk kialakítani, amiből életre szóló barátságok köttetnek és nem csak a gyerekárral sodródunk.

AUTÓS MOZI ÉS SZABADTÉRI SZÍNHÁZ

Az autós mozi nyáron olyan hangulatos. Lehetne feliratos filmeket is vetíteni és akkor mi is be tudnánk előre parkolni. 😀

A szabadtéri színpadok már próbálkoznak a megoldáson, hogy számunkra is élvezhetőbbek legyenek az előadások. Remélem a nyáron eljutok egy ilyen rendezvényre, nagyon kíváncsi vagyok, hogy tényleg jó-e. Ti voltatok már ilyen előadáson?

Mit szerettek nyáron csinálni? Mi a kedvenc nyaralóhelyetek? Milyen akadállyal szoktatok találkozni és hogyan hárítjátok az akadályokat? 😉

A cikket írta: Kajtár Dóri