Hallássérültként biztosan eszetekbe jutott már, hogy ha esetleg a pártok vagy közeli hozzátartozótok rosszul lesz, és netán nincs a közelben senki, hogyan fogtok segítséget kérni.

Nem egyszerű, és nyilván meg kell ragadni minden lehetőséget, hogy kiokosítsátok magatokat például egy elsősegélynyújtás-tanfolyamon, vagy jó bebiztosítani egy éjjel-nappal elérhető közeli személyt, aki biztosan válaszol, és hívja helyettetek a menőt.
És igen, biztosan lefuttattátok már a fejetekben százszor, hogy ha megtörténik a baj, hová rohantok, felzörgetitek a házat, a lakótömböt, a szomszédokat, és valószínűleg ilyekor lehet a legfrusztrálóbb az érzés, hogy nem tudtok telefonálni. A jó hír viszont az, hogy tudtok segítséget kérni SMS-ben is!

Mégpedig az általános segélykérő SMS számon: 06-20/9000-107

A szám országos érvényű és egyaránt értesíthetitek az összes alábbi szervet:

  • mentők
  • rendőrség
  • tűzoltóság, katasztrófavédelem

Az erre a számra küldött üzenetek a rendőrséghez futnak be, ők pedig továbbítják azokat a megfelelő társszerv  – mentők, tűzoltóság, katasztrófavédelem – felé, és visszaigazolást küldenek az SMS-t küldő személynek. Az üzenetküldés nem ingyenes, normál díjas szolgáltatás.

Mit írjatok az SMS-be?

Ugyanazt, amit egyébként telefonba mondanátok, azt azonban ne hagyjátok ki, hogy mire van szükségetek, mi a címetek, ahol vagytok, a nevetek, mi történt, és hogy hány ember érintett.

Írta: Gaál Zsanett