Mikor Strasbourgban voltam kicsit megihletett a téma és gondoltam, hozok egy listát hallássérült képviselőkről, politikusokról. Hallássérült elnökökről van egy korábbi cikkem, ami engem nagyon inspirált, remélem nektek is tetszett. Na, de senki nem az elnöki székben kezdi, nézzük mi a helyzet a politikusokkal.

Ahhoz képest, hogy egyes felmérések szerint minden tizedik embernek problémája van a hallásával, alig vannak, akik képviselnek bennünket a Parlamentekben. A listát a magyar politikusokkal kezdem, őket sokatoknak nem kell bemutatnom, de azok kedvéért, akik nem ismerik, mégis megteszem. 😉

#1 dr. Tapolczai Gergely

A kaposvári Siketek Óvodájába, majd a Siketek Általános Iskolájába járt, és a kaposvári Munkácsy Mihály  Gimnáziumban érettségizett másodmagával siketként a hallók között.  Gergely jogászként hagyta el a Janus Pannonius Tudományegyetem kapuit. Majd Miskolcon sportszervező menedzser lett, emellett jelnyelvi oktatói végzettséget is szerzett. Rengeteg tapasztalata van a közéletben. Dolgozott az Ifjúsági és Sportminisztériumban, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumban, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségénél, a Magyar Siketek Sportszövetségének főtitkára volt, majd a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) ügyvezető igazgatója lett.

2010-ben és 2014-ben is a FIDESZ-KDNP országos listájáról került be a Parlamentbe, azóta tevékenykedik a Fidesz frakciójában, elsősorban a fogyatékosságügyet képviseli. A Fogyatékossággal Élők Ügyeinek albizottságának elnöke. A SINOSZ országos elnökségi tagja.

Óraadó tanár az ELTE BTK-n, vizsgáztató a Jelnyelvi Tolmácsképzőn, illetve egyéb tanfolyamokon, képzéseken. A Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnöke. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségi tagja és alelnöke az European Union of the Deaf-nek (EUD – Siketek Európai Uniója).

Felesége szintén siket és négy hallássérült gyermeket nevelnek.

#2 Kósa Ádám

Ádám mielőtt integráltan tanult, a budapesti nagyothallók iskolájába járt két évfolyamot. 2000-ben jogi diplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. Később a Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán Sportszervező-menedzser OKJ képesítést is szerzett. 2005 és 2009 között aktív ügyvédként dolgozott.

Ő volt Magyarország első siket ügyvédje.

Ingyenes jogsegélyszolgálatot tartott a SINOSZ tagjainak, illetve PHARE-program keretében, két éven át országos jogsegélyszolgálat kiépítésében és működtetésében vett részt. A SINOSZ Ifjúsági Bizottság tagja, elnöke, majd az Országos Elnökség tagja lett. 2005-ben megválasztották országos elnöknek. Jelenleg negyedik mandátumát tölti, amely 2021-ben jár le.

Legnagyobb eredményének a 2009-ben elfogadott jelnyelvi törvényt tartja, amelynek köszönhetően a hallássérült embereknek szóló infokommunikációs akadálymentesítés elindult. Kezdeményezésére indult el a KONTAKT online videós jelnyelvi tolmácsszolgálat kiépítése is. Legfontosabb célja a siket és nagyothalló emberek életminőségének javítása, a SINOSZ küldetésének megfelelő, erős fellépés minden fórum előtt, illetve a tehetséges hallássérült szakemberek felkutatása és bevonása a SINOSZ életébe.


2009 óta politikus, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Jelenleg második ciklusát tölti az Európai Parlamentben, ahol szociál- és foglalkoztatáspolitikai illetőleg fejlesztéspolitikai kérdésekkel foglalkozik elsősorban. Társelnöke az Európai Parlament Fogyatékosságügyi Frakcióközi Munkacsoportjának.

Az Európiai Parlamenti tevékenységének egyik eredménye a jelnyelvről szóló, úgynevezett Brüsszeli Nyilatkozat, amely felkéri az Európai Unió intézményeit és tagállamainak kormányait az oktatás hozzáférhetővé tételére és a jelnyelv beszélt nyelvekkel egyenlő kezelésére.

2012-ben két neves díjjal is kitüntették. A Deaf Nation díját neki ítélték Las Vegasban és a 2012-es év Magyar európai parlamenti képviselőjévé választották a szakpolitikai kategóriában.  Ádám is nős, három kiskorú, hallássérült gyermeke van.

#3 Helga Stevens 

Ha már az Európai Parlamentnél járunk, összesen két hallássérült politikus képvisel bennünket az Európiai Parlamentben. Ádámon kívül, a flamand nacionalista és konzervatív New Flemish Alliance (N-VA) (Új Flamand Szövetség) párt politikusa, Helga Stevens.

Siketként született és a Hasselti siket iskolában tanult. Majd mikor egy éves cserediákprogramon volt Missouri St. Lousban, meglátogatta a Gallaudet Egyetemet, ahol egy siket ügyvéd arra bátorította, hogy folytassa a tanulmányait. A Leuven Katolikus Egyetemen tanult jogot. Ő lett Belgium első siket ügyvédje.

1996-ban kezdte meg munkáját a Siketek Európai Uniójában (EUD) és a Flamand Siket Szervezetek Szövetségében is aktívan tevékenykedett. Helga 2014-től az Európai Parlament tagja és a fogyatékkal élő emberek jogaiért harcol.

“Példakép szeretnék lenni. Meg szeretném mutatni a siket, hogyha keményen dolgoznak, akkor sokat érhetnek el. Az élet természetesen nem mindig könnyű, sok akadály van, de az én üzenetem, hogy soha ne adjuk fel.”

Helga a családjával

#4 Gary Malkowski  

Az egykori kanadai politikus 1990-től 1995-ig képviselte York-i választókerületet az Ontario törvényhozó közgyűlésében, az Ontario Új Demokrata Párt (NDP) tagjaként. Washingtonban, a Gallaudet Egyetemen tanult. Pszichológia és szociológia, illetve rehabilitációs tanácsadás mesterszakon végzett. Hallókészülék tanácsadóként dolgozott és siket kultúrát oktatott.  1989-ben az Ontarioi korménytól Community Action Award (Közösségi Cselekvési díjat) kapott. 2011-ben a Gallaudet Egyetem Doctor of Humane Letters Oklevelet adományozott neki.

Kanada első siket parlamenti képviselője volt, és egyben az első siket parlamenti képviselő a világon, aki jelnyelven szólította meg a törvényhozást. Politikai karrierje után, 2004-ben egy kampányt indított, amelynek célja az volt, hogy a színházakban legyen feliratozás.

Korábban asztaliteniszező volt, aki 1977-ben és 1985-ben a Deaflympics-ban Kanadát képviselte.

Életéről Richard Medugno írt egy könyvet, Siket politikus: A Gary Malkowski történet (Deaf Politician: The Gary Malkowski Story) címen. Amit színpadra is vitték, a mű neve magyarra fordítva: Nagyobb Álmok (Bigger Dreams).

Malkowski és családja

#5 Wilma Newhoudt-Druchen

Dél-afrikai Köztársaság első siket női képviselője. Ő is a Gallaudet Egyetemen végzett, szociális munka szakon. Miután visszatért Dél-Afrikába a helyi szervezetben dolgozott Fokvárosban.

1999-ben kezdte a parlamenti pályafutását. A gyerekek és a fogyatékkal élők életminőségének és státuszának javításáért küzdött. 2011-ben a Siket Világszövetségének alelnöke lett. Ő az első nő és az első afrikai, aki ezt a pozíciót betöltheti. Munkájáról így nyilatkozott:

“A munkám mégjobban tudatosítja bennem, hogy sokat kell még tenni a siket közösségben. Erős érzelmeket váltanak ki belőlem a fogyatékossággal kapcsolatos kérdések, mert ott vagyok, hogy személyesen elmondjam milyen akadályoztatva lennünk.“

#6 Dame Kathleen Mary Ollerenshaw

Brit matematikus és politikus asszony, aki 1975-76-ig Manchester polgármestere volt, és több, mint 25 évig tanácsadóként dolgozott.

Gyerekkorában egy komoly betegség támadta meg, bár felépült -olyannyira, hogy 101 évet élt- de a hallását elvesztette. 8 éves korában tanították meg szájról olvasni és harminc éves volt, amikor megkapta az első hallókészülékét.

„Ami azt illeti, soha nem törekedtem arra, hogy professzionális matematikus legyek, vagy bármiből profi legyek. Ha siket vagy, örülsz, ha „túlélsz” és lépést tartasz az osztálytársaiddal és nem tartanak lustának, figyelmetlennek vagy lassúnak.”

Úgy vélte, hogy a matematika az egyetlen tárgy, ami nem a halláson múlik. Oxfordba kapott ösztöndíjat. Az egyetemi csapatban még jégkorongozott is. Statisztikusként dolgozott, közben férjhez ment, megszülte gyerekeiket: Florancet és Charlest, de közben folytatta matematikai munkáit. A Manchesteri Egyetemen tanított. 1964-ben Sir James Lighthill-lel a 20.század legnagyobb alkalmazott matematikusával alapítottak egy matematikai intézetet. 1970-ig alelnöke volt, majd 1978-ban elnök lett.

Nemcsak az osztálytársaival tudott lépést tartani, hanem az ország vezetőivel is együtt tudott működni. 1956-ban oktatás ügyekben a Manchester városi tanács tagja lett. Az 1980-as években Margaret Thatcher kormányának oktatási tanácsadójaként segített.

Sok mindent kipróbált, amatőrként csillagászkodott, egy gyerekkönyvet is írt. 2000 körül, már látni is alig látott, nem tudott televíziót nézni, sem vezetni. De ez sem állította meg. Életének utolsó 14 évében is levelezett, olvasásszabályozóval, fényekkel és nagyítóval.

 

Ugye, hogy milyen nagyszerű politikusok is vannak? Ki a legszimpatikusabb számotokra?

 

A cikket írta: Kajtár Dóri