Kilencedik éve került megrendezésre az Eurodesk Awards, melynek keretei közt az Eurodesk partnerek leginnovatívabb, leghatásosabb projektjeit emelik ki jó példaként európai szinten. 2019-ben 44 projekt kapott jelölést a 17 országból 3 fő kategóriában. A három kategória győzteseit egy zsűri bizottság, az Eurodesk Network Prize nevű kiegészítő díjat pedig az Eurodesk hálózat határozta meg.

Az első három díjat az EYA- Európai Ifjúsági Ajó (Olaszország), az Eurodesk Kert (Lengyelország) és az Itt vagyunk (Magyarország) kapta meg. Illetve a negyedik díjat a horvát Alfa Albona ifjúsági egyesületnek ítélték oda.

A  magyarországi Együttható Egyesület Here we are (Itt vagyunk) című projektjét Solidarity Actions (szolidaritási akciók) kategóriában díjazták. Az egyesület az elismerésben már második alkalommal részesül, ugyanis 2017-ben ugyanebben a kategóriában, a Breaking stereotypes  (Sztereotípiák letörése) című projektjük vitte el a díjat.

Szentpétery Elemérrel, az egyik szervezővel készítettem villáminterjút. Olvassátok szeretettel. 🙂 

Szia, milyen érzés volt az átadón győztesként jelen lenni, mit jelent nektek a díj? 😀 

Elégedettséget és örömöt éreztem, mert a díj azt jelenti, európai szinten ismerik el a Here We Are csoport érzékenyítő aktivizmusát. 2017 óta dolgozik együtt a csoport különböző események szervezésén, hogy minél több embernek eljusson az üzenet:

a fogyatékossággal élő emberek részei a társadalomnak, „itt vagyunk, láss minket”.

Maga a díjátadó is szolgálta a csoport céljait, a brüsszeli House of European History-ban összegyűlt hallgatóságnak elmondhattuk, hogy inklúzió nem valósulhat meg a fogyatékosságban nem érintett emberek paradigmaváltása nélkül:

nem a kerekesszéket, hallókészüléket vagy a megszokottól eltérő viselkedést kell nézni, hanem az embert – annak képességeivel, személyiségével, álmaival.

A díj azt is jelzi, hogy amit gondolunk, az még mindig különleges, nem magától értetődő. A társadalom, amiben élünk nem szolidáris. Magyarországon (és Európában!)

az ideális állampolgár 35 éves, neurotipikus, minden érzékszervévét  és testrészét teljes mértékben használni képes fehér férfi.

Ha ezek egyike nem stimmel, az állampolgárnak súlyos következményekkel kell szembenéznie. Nem, vagy részlegesen vehet részt az oktatási rendszerben, a munkaerőpiacon, nem, vagy részlegesen használhatja a közösségi tereket, szembesülnie kell kitaszítottsággal, előítéletekkel, diszkriminációval vagy szánalommal.

Bemutatnád kicsit az egyesületet és a Breaking stereotypes projekteteket?

Egyesületünk víziója, hogy a Magyarországon élő fiatalok fogyatékosságuktól függetlenül egyenlő hozzáférést szerezzenek a társadalmi javakhoz; az egyesület az ehhez szükséges képességek fejlesztéséhez járul hozzá oktatási, szociális és közösségépítő eseményekkel, projektekkel, vagy egymásra épülő programokkal. 2012 óta tekintünk kiemelt célcsoportunkként a fogyatékossággal élő fiatalokra, a társadalmi csoport inklúzióját célozva, az Önálló Életvitel Mozgalom filozófiáját követve.

Programjaink az érdekérvényesítést, kezdeményezőképességet, közösségépítést és teremtést, asszertivitást helyezik középpontba, ehhez különböző eszközöket használunk fel.

Több aktív, integrált színjátszó csoportot alakítottunk, ezekben 10 fős csoportok dolgoztak együtt társadalmi problémákat feldolgozó színdarab megalkotásán és előadásán. A színdarab alkotását mindig egy csoportintegrációs szakasz előzte meg, mely során a nagyon színes csoport megismerhette egymást, bizalmat alakíthatott ki. Erre a szakaszra nagy szükség van, hiszen a csoportokban együttműködtek látás és hallássérült, mozgássérült és „ép” fiatalok – a párbeszéd és egymás valóságának megismerése kifejezett célja volt a projekteknek.

Azt tapasztaltuk, a fogyatékosságban nem érintett emberek félelmét, tévhiteit gyakran az információhiány okozza, így mi mindig ‘mixed-ability’ csoportok kialakításán dolgozunk,

nem homogén, csak egy-egy fogyatékossági csoportot célzó akciókra/fejlesztő csoportra.

A helyi szinten működő koncepciókat igyekszünk nemzetközi szintre emelni, ami a kulturális sokszínűséget is gazdagítja. A ‘Breaking Stereotypes’ ifjúsági csereprogramunk 2015-ben szintén európai szintű díjazást kapott, így ebben az évben megszerveztük ennek második részét is. Április végén az Erasmus+ program támogatásával 6 országból, több, mint 30 fiatal vett részt az egy hetes programon Gánton, a cél itt sem volt más, mint a érdekérvényesítés, kezdeményezőképesség, közösségteremtés, elsősorban a polgárjogi mozgalmak és egymás megismerésén keresztül. A csereprogramot számos kezdeményezés követte a résztvevő országokban, a lengyel delegáció például hallássérült résztvevőkből állt, akik a csereprogramot követően több beszélgetést szerveztek, videókat készítettek a témában.

Ezeken a programokon nem-formális pedagógiai alapelveket használunk, elsősorban a tapasztalati tanulás és az egymástól tanulás folyamatait segítjük. Igyekszünk megteremteni a részvétel lehetőségét minden érdeklődő számára, így akadálymentes környezetet, szükség esetén személyi segítést és adaptált módszertant használunk.

Milyen további célok visznek titeket előre?

Idén indul MOONWALK című projektünk, melyben olasz és portugál partnereinkkel egy kutatást szeretnénk lebonyolítani arról, hogy a fogyatékosságban érintett fiataloknak az ifjúsági munka miben tud hatékonyabban segíteni a társadalmi javakhoz való hozzáférésben, melyet követően -a kutatásra alapozva – egy olyan modellprojektet szeretnénk kialakítani, mely mintaként szolgálhat más ifjúsági szervezetek számára is.

Azt szeretnénk elérni, hogy azok a szervezetek is nyissanak a fogyatékossággal élő emberek felé, amik nem kifejezetten érdekvédelmi szervezetek.

A ‘Here We Are’ csoport továbbra is aktív, szeptembertől új nyilvános tevékenységekkel fog jelentkezni, így érdemes követni a csoport munkáját. Előkészítés alatt van egy nemzetközi szemináriumunk, mely az autizmussal élő fiatalok bevonását nemzetközi mobilitásokba célozza előmozdítani párbeszéd segítségével. Ezek mellett évente körül-belül 10 csoportot küldünk különböző külföldi csereprogramokra, képzésekre, itt szintén szem előtt tartjuk az inklúzió elvét.

Köszönöm szépen az interjút! Gratulálok nektek a díjhoz és tovább sok sikert kívánok nektek!

Kajtár Dóri