Az Action Hearing Loss szervezet előző akciójáról, a Ne legyél fánk, kihívásról és a kihívás kitalálóiról már írtam nemrég. Itt el tudjátok olvasni, ha lemaradtatok róla. Most egy új játékot találtak ki a Szájról olvasás hete alkalmából.

Jónéhány éve tartanak már az Egyesült Királyságban “Szájrólolvasás Tudatosság hetét” (National Lipreading Awaress Week), amikor a szájról olvasásra hívják fel a figyelmet. Különböző programokat szerveznek, mint például a “suttógós játék”, amikor füldugóval vagy fejhallgatóval kell leolvasni a szájról, hogy mit mondunk; vagy online szájról olvasós tesztet tölthetnek ki.

A szigetországban rengeteg lehetőség van megtanulni szájról olvasni, hiszen ez olyan mint, egy nyelv tanulás. Sokat kell gyakorolni és rengeteg türelem szükséges hozzá. Tanfolyamokat, tréningeket indítanak, még (online) munkafüzeteik is vannak. A SINOSZ is szokott tartani szájról olvasási tréningeket. Szólok, amikor legközelebb hirdetnek meg ilyen tréninget. 😉

Kíváncsiak vagytok, mennyire tudtok szájról olvasni? Itt egy rövid magyar online-teszt.

Idén a szájról olvasás hete szeptember 9-15.-ig tart.  És a játékra visszatérve, olyan kihívás van, hogy tegyünk fel videót egy kifejezésről, szóról, vagy mondatról és a többiek ki kell találni, hogy mit mondunk.

Én csatlakoztam a játékhoz, szerintetek mit mondok? 😀 Írjátok meg kommentben, és ha van kedvetek csatlakozzatok a játékhoz és jelöljétek meg a Hangforrás oldalát, hogy én is kitalálhassam mit mondtok. 😀

Ahány száj, annyiféle artikuláció. Hiába a szájrólolvasás az egyik legrégibb és legjobb barátom, nekem még mindig sok szituáció van, amikor nem értem a szájról olvasást. Függ a beszéd tempójától, környezettől (sötét van -e), a beszélő arikulációjától, illetve a szokásoktól is (rágózik valaki, eltakarja a száját alaki…). Ezek miatt is figyeljünk oda, hogy vannak, akik szájról olvasással kommunikálnak, és amennyire rajtunk áll, teremtsük meg  feltételeit, hogy minél könnyebb legyen a szánkról olvasni!

Ti is használjátok a szájról olvasást? Mi a leggyakoribb akadály, amivel találkoztok szájról olvasás közben?

A cikket írta: Kajtár Dóri