Nincs karácsony Kevin… ja nem, nemcsak Kevin, hanem társasjátékozás nélkül sem. Számos kártya- és táblajáték közül választhattunk a családi, baráti mókázáshoz. Nagyothallóként társasozni plusz kihívással is jár, de azért előnyeink is vannak. 😉

A játékszabályokon kívül nekünk mást is meg kell tanulnunk, például melyik játékban hol kell elhelyezkednünk, hogy mindenkit halljunk és ne maradjunk le semmi fontosról. Azokban a játékokban nehéz a győzelem, ahol egyszerre sokan beszélnek. De ahol a testbeszédnek, mimikának szerepe van, ott óriási előnnyel indulunk. A hétköznapokban nagyon odafigyelünk a részletekre, ezt a képességünket jól tudjuk érvényesíteni például az Activity-nél vagy pókerezés közben. Nem könnyű minket pókerarccal „átvágni”.

Melyik a kedvenc játékotok, és miért szeretitek?

Nekem az egyik kedvencem az Activity. Nincs két egyforma játék, minden alkalommal van benne valami vicces, valami röhögőgörcsös pillanat. Nyáron, a holland hallássérült táborban játszottunk egy kártyajátékkal, ami nagyon hasonló az Activity-hez.

A játék neve Geroezemoes, magyarul olyasmit jelent, hogy motoyogás, zümmögés.

Ez egy kommunikációs – szimulációs kártyajáték. Három kategória van: mutogatás (narancssárga), beszéd (rózsaszín) és szituáció (zöld). Mutogatásnál nem lehet beszélni, sem jelnyelvet használni. A beszédnél nem lehet kimondani a konkrét szót, a szituációnál pedig valamilyen történetet kell elmesélni az „utasítás szerint” például: zárt szájjal/hadarva/eltakart szájjal/ halkan/lassan/ gyorsan beszélni. A játék menete szerint a játékosok körbe ülnek, egy toronyba állítják a kártyákat, és az első ember kihúz egy kártyát. A kártyákon két kategória közül lehet választani. El kell mutogatni, körülírni, vagy szimulálni és aki kitalálja az megkapja a kártyát. Az nyer, aki a legtöbb kártyát gyűjti össze.

A játék készítőjével, Jesperrel beszélgettem, aki szabadidejében szeret kártyajátékokat készíteni és maga is nagyothalló.

Miért döntöttél úgy, hogy feltaláld a Geroezemoes játékot?

Az SH-Jong (hallássérült fiatalok szervezete- szerk.) projektcsoportja (aki az idei Nyári tábort is szervezte) keresett valami kreatív és egyben szórakoztató megoldást arra, hogy nagyothalló embereknek kommunikációjával kapcsolatban tudjon csoportos foglalkozást tartani. Volt egy ötletbörzénk sok-sok cetli összegyűlt az ötleteinkkel. Nekem az az ötletem támadt, hogy készítsünk társas- vagy kártyajátékot. Úgy döntöttünk, hogy a kártyajátéknál maradunk, mert a társasjáték sokkal drágább. Megcsináltam egy prototípust, teszteltük a projektcsapattal, majd az utolsó simítások után a Geroezemoes készen állt a nyomtatásra.

Hallássérültek vagy hallók számára készítetted? Miért fontos szerinted, hogy legyenek olyan játékok, amik felhívják a nagyothallásra a figyelmet?

Kifejezetten azt választottam, hogy olyan embereknek készítek játékot, akik nem siketek. Nagyothalló és halló embereknek, mert ezt a valóságot adja vissza legjobban. Mi, nagyothalló és hallássérült emberek kisebbségek vagyunk és a legtöbben a „halló világban” próbálunk jól kijönni az emberekkel. A játékban az a jó dolog, hogy tudsz vele embereket tanítani játékos módon.

Szerintem a nagyothalló emberek jobban ki tudnak jönni a „hallók világában”, amikor öntudatosabbakká, magabiztosabbakká, rámenősebbekké válnak és jobb instrukciókat adnak annak a személynek akivel épp beszélnek.

Például, amikor nem hallasz valamit, meg tudod kérdezni, „Mit mondtál?” Több értelme van annak, ha valami hasonlót kérsz: „Tudnál kicsit hangosabban beszélni, kérlek?” vagy „Tudnál kicsit lassabban beszélni?”

Nehéz volt legyártani?

Kártyajátékot akkor drága nyomtatni, ha kevés mennyiségben nyomtatunk (200 alatt). Ha többet nyomtatsz, akkor olcsóbban kijön. Ha nem tudod, hogy sikeres játék lesz vagy nincs elég pénzed, hogy nyomtass, akkor meg lehet próbálni a közös finanszírozást. Az egyik ismert lehetőség a Kickstarter (egy amerikai vállalat, amelynek küldetése a kreatív projektek segítése- a szerk)

Vannak hasonló ötleteid?

Van még jónéhány ötletem kártyajátékokhoz és néhány prototípusom is van, de azoknak nincs közük a hallássérüléshez. Az egyik játékban 5 csillagos hoteleket kell építeni és különböző létesítményekre, személyzetre van szükség a szálloda teljes kiépítéséhez, illetve néhány kockajáték, de azok unalmasak. 😛 A kártyajátékok készítése a hobbim és tök jó, hogy nincs hozzá többre szükséged, mint egy nyomtató és papír. Ha van ötleted, máris el tudod kezdeni! 😉

Jesper, a feltaláló 🙂

Köszönöm a válaszaidat és további jó játékkészítést! 😉

Ti milyen társassal szerettek játszani? Nektek mi okoz nehézséget a társasjátékozás közben?

A cikket írta: Kajtár Dóri