A hallássérült emberekről sokaknak a kéz, a jelelés jut eszébe, de belegondoltatok már, hogy a lábunkkal is kommunikálunk? Sőt, a lábunk által küldött üzenetek azért érdekesek, mert

minél messzebb van egy testrész az agyunktól, annál kevésbé tudjuk, hogy mit csinálunk vele és befolyásolni, kontrollálni sem tudjuk annyira.

Ezért is hívják a lábat a legőszintébb testrésznek.

Nem is gondolnánk, de sok mindent el lehet mondani valakiről a lábáról kiindulva. 😀

Találkoztatok már olyannal, akinek az arca nyugalma, önbizalmat tükrözött, a lába pedig ütemesen dobogott? Ha a láb helyben jár, vagy a levegőt tapossa, akkor valójában az agy próbál menekülni.

Paul Ekman pszichológus megerősíti, hogy

hazudozás közben fokozódik a test alsó mozgása.

Ezért szokták alkalmazni azt a módszert, hogyha nem tudják eldönteni, hogy valaki az igazat mondja-e vagy sem, hogy benéznek az asztal alá, mert a láb sokat elárulhat.

A lábunk „használatának” módja beszéd közben azt mutatja, hogy menne-e az illető vagy maradna még. A nyitott, nem keresztezett lábpozíciók nyitott vagy domináns attitűdre mutatnak, míg a keresztező pozíciók zártságra vagy bizonytalanságra utalnak.

Mit üzenünk a lábunkkal?

VIGYÁZÁLLÁS

Érzelmileg közömbös testhelyzet, ilyenkor nincs közölnivalója az illetőnek.

TERPESZÁLLÁS

Főleg férfigesztus. Azt üzeni, hogy „esze ágában sincs távozni”. A férfiak a dominancia jelzésére alkalmazzák.

EGYIK LÁB ELŐL

Amikor a testsúly az egyik csípőre helyeződik, és az egyik láb előre mutat, akkor az elől lévő láb azt mutatja, amerre az agyunk szeretne menni és a testhelyzet olyan, mintha, már indulnánk is.

LÁBKERESZTEZÉS

Elzárkózó, megadó, védekező attitűd. Olyan, mint olló. Azt sugallja, hogy nem nyilatkozik. Önbizalom hiányában szenvedő emberek is gyakran rakják keresztbe a lábukat.

Nemcsak az állásunkkal jelzünk, hanem ülés közben a lábfejünk is informál. Nemcsak azt mutatja, hogy merre menne az agyunk, hanem azt is megmutatja, hogy kit tartunk a legérdekesebbnek, legvonzóbbnak a társaságból.

EURÓPAI KERESZTBE TETT LÁB

Európában és Ázsiában az egyik lábat, jellemzően (az emberek 70%-a) a bal lábunkat szolidan átvetjük a másikon. Aki a kezét- lábát keresztezve ül, érzelmileg elzárkózik a beszélgetéstől.

AMERIKAI NÉGYES

Amerikában, de Szingapúrban, Japánban és a Fülöp-szigeteken a 4-est formázó, domináns, laza és fiatalos testhelyzet a jellemző. Amikor az alsó lábszárat vagy a bokát felrakják a másik térdre. Ez azt üzeni, hogy készen állnak a vitázásra.

AMERIKAI NÉGYES LÁBMARKOLÁSSAL

Hasonló az előző ülésmódhoz, csak a kezeiket is a lábán tartják. Nemcsak rivalizáló, hanem nyakas, konok egyéniséget mutat, aki minden véleményt visszautasít, ami a sajátjától eltérő.

BOKAKULCSOLÁS

Interjún, bírósági tárgyaláson, fogorvosnál, adóhivatalban, rendőrségen az emberek többsége összekulcsolja a lábát, ami azt jelenti, hogy visszatart valami érzelmi reakciót.

LÁBFONÁS

Szinte csak nők által használt gesztus, ami a bátortalanságról, félszegségről árulkodik.

TÁNCOLÓ TALPAK

Az a jelenség, amikor a lábunk tekereg vagy rugózik az örömtől. Nagyfokú magabiztosságot sugall. Azt üzeni, hogy megkapott valamit, vagy olyan helyzetbe került, amit szeretett volna.

TÉRDRE CSAPKODÁS

Amikor egy üllő ember a lábához emeli mindkét kezét és rácsapja a térdére, ezzel egyértelműen azt fejezi ki, hogy számára véget ért a találkozó ás készen áll az indulásra.

 

Magadra ismertél valamelyik szituációban? Vagy valakire a környezetedből? Ugye, hogy akaratunktól függetlenül is szoktuk őket alkalmazni? 🙂

 

A cikket írta: Kajtár Dóri

Forrás: Barbara Allan: A testbeszéd enciklopédiája

Joe Navarro: Beszédes testek, egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve