Az Egyesült Államok 44 elnöke közül 11 hallássérült is volt. Többen a elnökségük után vesztették el a hallásukat.  Remélem nektek is erőt adnak ezek a történetek, mikor a világ legbefolyásosabb emberei  felvállalták nagyothallóságukat. Mi se szégyelljünk erről beszélni, és ha politikai karrierről álmodoztál, akkor hajrá! 😉

#1 George Washington

Az USA 1. elnökét 56 évesen iktatták be, amikor észrevették, hogy nem jól hall. Akkoriban még nem voltak elérhetőek a hallókészülékek, de ők is használtak valamilyen erősítő eszközt, mint például a fültrombitát.

#2 Thomas Jefferson

Jefferson már dokumentálta is a hallási nehézségeit. Egyszer így írt egy kutatóorvosnak:

„A hallásom eltér az egyes beszélgetésekkor. Amikor asztal körül beszélgetünk, alkalmatlanná tesz, ha a különböző hangok keverednek egymással.”

Együtt tudunk érezni vele, igaz?

#3 Theodore Roosevelt

Az „Oroszlán” becenévvel rendelkező elnök, aki még egy gyilkossági merényletet is túlélt, akkor lett hallássérült, amikor egy tályog műtét során kiszakadt a füldobja. (Azt tudtátok, hogy a teddy bear-t róla nevezték el? 🙂 )

#4 Herbert Hoover

A 32.elnök hallássérülése a korával függött össze. Hivatala után kezdett romlani a hallása, de haláláig politizált. A riporterek azt mondták róla, hogy közel kellett hozzá állni és kiabálni kellett neki a kérdést, hogy hallja.

A hallókészülék előnyét is kihasználta. 1963-ban a NASA sikeres projektlezáró ünnepségén Jim Weeb (a NASA vezetője) tartott beszédet. Hoover, mint volt elnök vett részt az eseményen. Megkérdezte Walt Williams-t, hogy ki beszél, aki azt válaszolta, hogy Jim Weeb. Majd ezután kikapcsolta a hallókészülékét és megkérte, hogy piszkálja meg, ha vége a beszédnek. 😀

#5 Jimmy Carter

A Nobel-békedíjat kapó elnök is korral járó nagyothallással él együtt, napjainkban is hallókészüléket visel. A róla elnevezett Jimmy Carter Nemzeti Történelmi Házban pedig a videók feliratozva vannak, hogy a hallássérültek is élvezhessék.

#6 Ronald Reagan

Az olasz színészből lett amerikai elnök egy filmforgatáson szerezte a hallássérülését, ahol egy 0,38-as kaliberű fegyvert a fülétől nem messze sütöttek el. Ő volt az első elnök, aki hallókészüléket viselt a Fehér Házban. A hallókészülékek értékesítésénél egyből növekedés volt tapasztalható. 1986-ban tovább fokozta a hallássérültek tudatosságát azzal, hogy május hónapját „a hallás és a beszéd hónapjának” nevezte el. A hallókészülék-technológia legújabb trendjeit követve, 1988-ban Reagan elnök távirányítóval ellátott hallókészülékkel volt felszerelve, amely lehetővé tette a hangerő és a program jellemzőinek beállítását.

„Amióta a Fehér Házba jöttem, kaptam két hallókészüléket, volt egy vastagbél műtétem, bőr rák, egy prosztata műtétem és meglőttek. Nyomorult dolgok ezek, de soha nem éreztem jobbat életemben”

Egy történet nemrég látott napvilágot Sheila Tate Nancy Reaganről szóló könyvében:

„Reagan elnök szeretett csendben vacsorázni, ezért titokban kikapcsolta a hallókészülékét vacsora közben. Ha Nancy (felesége) kérdése választ várt, akkor Dennis megrúgta az asztal alatt az elnököt, aki ezt válaszolta: Várj Nancy, mit mondtál? Ezek a hallókészülékek nem működnek megfelelően. ” 😀

#7 George H.W Bush

A 41. elnöknek szintén korral járó halláskárosodása van, amelyről azt mondják, hogy a II. Világháború alatt a lőfegyverek hangos zajainak való kitettség is hozzájárult. Ma is hallókészüléket visel. Aláírta az 1990-es törvényt, amely megtiltja a fogyatékossággal élő személyek, köztük a hallássérültek megkülönböztetését olyan helyzetekben, mint a foglalkoztatás vagy a közszolgálat.

#8 Bill Clinton

Hallássérülésének oka a rengeteg szaxofonozás, a számtalan politikai hangverseny és a vadászpuskák hangja. 1997-ben, 51 évesen, a második elnöksége idején hallójárati (ITC) hallókészüléket kezdett hordani. Halláskárosodással kapcsolatos tapasztalataival arra ösztönözi az embereket, hogy figyeljenek a hallásuk egészségi állapotára és felhívta a figyelmet a zaj hallássérülést okozhat. Az elmúlt években az elnöksége után Clinton és lánya, Chelsea önként jelentkezett a Starkey Hearing Foundation világméretű missziójára.

Grover Cleveland, Richard Nixon és Gerald Ford hallássérüléséről nem tudunk sokat, csak azt, hogy az utóbbi kettő hallókészüléket viselt.

Végezetül fontos megemlékeznünk egy halló elnökről. Abraham Lincoln ugyan nem volt hallássérült, de segített létrehozni Gallaudet Egyetemet a siketek és a nagyothallók számára, ahol a diplomákat a mai napig aláírja a hivatalban levő elnök.

 

A cikket írta: Kajtár Dóri