A hallókészülékekről

Hogyan lesz nekem hallókészülékem?

Miután megtörtént a fül-orr-gégészeti és a hallásvizsgálat (lásd „Első lépés” c. almenü), az audiológus személyre szabott megoldást ajánl.
A hallókészülék kiválasztásakor figyelembe veszik a hallássérülés mértékét, fajtáját, a fül anatómiáját, a nagyothalló ügyfél életmódját, szokásait, igényeit, anyagi lehetőségeit. Ezek alapján kiválasztanak hallókészülékeket, és egy szakember mintát vesz a füléről, mely alapján a hallókészüléket, illetve illesztéket az Ön füléhez gyártják.

Milyen típusú hallókészülékek léteznek?

1. Műszaki, jelfeldogozási szempontból:

Analóg
A hallókészülék minden fülbe érkező hangot azonos mértékben erősít, tehát a halk és hangos hangokat (a háttérzajt is) egyformán. Ezért kiegészítő alkalmazásokkal (kézi hangerő-szabályozóval) kell segíteni a megfelelő beszédértést. Ezek a típusok lassan megszűnőben vannak, tekintettel az erőteljesen és dinamikusan fejlődő technológiák alkalmazása miatt. A TB listáról is egyre jobban kiszorulnak.

Digitális
A bejövő jelszint intenzitását automatikusan szabályozza a készülék, így a háttérzajt csökkenti, de a halk hangokat fölerősíti, feleslegessé téve ezáltal a kézi hangerő-szabályozó jelenlétét.

A természetes beszéd érzetét kelti. A legfejlettebb technológiával készült digitális készülékek nagy többsége a szükséges programozás után automatikusan működik, nem kell hangerő szabályozó sem. Az alapprogramon kívül komfortprogramok beállítására is lehetőség van az egyéni szükségletek szerint.

A digitális készülékeket tudásuk alapján 5 csoportba sorolják:

Digitális I.

Digitális II.

Digitális III.

Digitális IV.

Digitális V.

Minél többet tud egy készülék, minél fejlettebb technológiájú, annál magasabb csoportba tartozik. A készülékek ára is ennek megfelelően emelkedik.

2. Formai szempontból:

fül mögötti készülékek (BTE = Behind The Ear)
A fül mögött helyezkedik el a ház, és egy áttetsző, műanyag csővel csatlakozik az illesztékbe. Bármilyen típusú halláscsökkenésre alkalmazható, ám súlyos fokú halláscsökkenés esetén csak ez a típus jelenthet megoldást a viselőjének. A kategórián belül széles a választék a technológiai tudás tekintetében.

fülbe helyezhető készülékek (ITE = In The Ear)
A hallójárat külső felén helyezkedik el. Általában a súlyos hallásveszteség ellátására is alkalmasak.

hallójárati készülékek (ITC = In The Canal)
A hallójáratban, annak elején helyezkedik el. Egyénre készítik. több méretben elkészíthető, kis, közepes, és enyhén súlyos halláscsökkenésben alkalmazható.

mélyhallójárati készülékek (CITC = Completely In The Canal)
A hallójárat mélyén (láthatatlanul) helyezkedik el, egyénenként készítik. A készülékből mindössze egy kis „kihúzószál” látszik ki, ami a fülbe helyezést és a kivételt segíti. Általában közepes halláscsökkenés javítására alkalmas.

Szemüvegszárba épített csontvezetéses hallókészülék
Általában műtéti úton nem korrigálható, vezetéses halláscsökkenés esetén lehetséges. Kevéssé gyakori.

Egy vagy két hallókészülék a jobb?

Amennyiben mind a két fülön halláscsökkenés figyelhető meg, mindekét fülön ajánlatos hallókészüléket viselni. Az emberi agy, a hallórendszerünk ugyanis eredendően a kétoldali (ún. binaurális) hallásra fejlődött ki, így a hallás- és beszélészlelés is így teljes.
A hang – minimális különbséggel, de – eltérő időpontban éri el a bal és a jobb fület, és ez segít felismerni az agynak, hogy melyik irányból érkezik a hang. Ezért az irányhallás miatt is ajánlatos a kétoldali hallókészülék.
Főleg gyermekek esetében fontos, hogy mindkét oldalon viseljenek hallókészüléket, mert a megfelelő beszédelsajátítás, fejlődés is csak így biztosítható.

Miért fontos egy próbahordás?

Minden audiológián kötelező a két hét (15 nap) próbahordás, ha TB támogatott készülékről van szó. A próbahordás teljesen ingyenes és kötelezettségtől mentes.
Alapvető joga mindenkinek, hogy kipróbálja a hallókészüléket, mielőtt megveszi, hiszen az otthoni, mindennapi környezetben dől el, hogy valóban megfelelő-e az a készülék.
Ha a próbahordás alatt nem bizonyul megfelelőnek az eszköz, nyugodtan adja vissza, és kérjen egy másik készüléket próbahordásra. Ha nem találnak másik megfelelő készüléket, forduljon másik ellátóhelyhez.

Mennyi egy hallókészülék kihordási ideje?

Kihordási idő: „az az időtartam, amelyre meghatározott mennyiségű gyógyászati segédeszköz támogatással rendelhető, vagy az az időtartam, amelyre vonatkozóan a rendelt eszköz árához az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatást állapít meg” (14/2007. (III. 14.) EüM rendelet)
Ez az idő:
9 éves kor alatt: 4 év
9 éves kor felett: 6 év

A kihordási idő letelte előtt csak akkor kaphat új hallókészüléket, ha:
– az egészségi állapotában bekövetkezett változás ezt szükségessé teszi, és azt szakorvos igazolja
– a készülék javíthatatlan
Pontos jogszabály:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700014.EUM  (10. számú melléklet a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelethez 1253. sortól)

Mennyibe kerül egy hallókészülék?

Az OEP (Országos Egészségügyi Pénztár) által támogatott készülékek listáját megtalálja az OEP honlapját, minden hónapban feltöltik az aktuálisan érvényes listát: 

SEGÉDESZKÖZÖK KOMMUNIKÁCIÓHOZ, TÁJÉKOZTATÁSHOZ ÉS JELADÁSHOZ – ITT megnézhető a lista

Mit tegyek, ha valami probléma akad a hallókészülékemmel?

  • Ha nem hallok jól vele?
  • Ha meghibásodott?
  • Ha nem működik?

Minden esetben vissza kell menni abba az audiológiába, ahol a készülékemet vette és vizsgálták. Ha megjavítható a hiba, a hallókészülék szervizbe kerül. Ott tudják, akkor még helyben, azonnal megjavítják a készüléket.

Fontos: Ha a már megvett hallókészülékről kiderül, hogy nem megfelelő a mindennapokban, könnyen a fiók mélyére kerülhet. Sajnos az ilyen esetekben is meg kell várni a kihordási idő leteltét, így vagy hallókészülék nélkül, vagy rosszul hallókészülékkel kell élni, vagy teljes áron kell megfelelő készüléket vásárolni. Éppen ezért nagy a felelősség Önön és a döntésen, amelyet hoz. Ne döntsön elhamarkodottan!

Illesztékek

Az illeszték szerepe: továbbítja a hangot a hallójáratba, rögzíti a készüléket. Minden esetben egyéni lenyomat, mintavétel alapján készítik.

Milyen a jó illeszték?:
– nem nyom
– egész nap viselhető
– a hang tisztán átjut rajta.
Ha nem jó az illeszték, gerjedni fog, így sípoló hangot lehet hallani. Ha nem jó az illeszték, új illesztéket kell csináltatni.
Lehet: kemény, félkemény vagy szilikon
Az illesztékeket nem támogatja az OEP, így azokhoz teljes áron lehet hozzájutni (kivéve 18 éven aluliak).

Zárt és nyitott illesztés
A zárt illesztés azt jelenti, hogy a fülilleszték szinte teljesen kitölti a külső fület és a hallójáratot.
Manapság egyre népszerűbb a nyitott illesztés, amikor egy zárt illeszték helyett egy vékony cső vezet a fülbe a fül mögött elhelyezkedő hallókészülékből. Kényelmesebb, mint a zárt illesztés, és használatával elkerülhető a bepárásodás, azonban nem alkalmas minden hallássérülés esetén.

Ha az illesztékek bármilyen módon irritálnak, fel kell keresni a gyártócéget, vagy az ellátóhelyet, ahol készült az illeszték.

Honnan tudom, hogy ki kell cserélnem az elemet a hallókészülékemben?

A modern digitális hallókészülékek már csipogással jelzik az elem lemerülését.
Ha nem használja a hallókészüléket, akkor nyissa ki az elemtartót, mert máskülönben merül az elem. Ha hosszabb ideig nem használja a készüléket (pl. éjszaka), akkor vegye ki az elemet a készülékből, helyezze rá vissza a védőfóliát, mert az védi meg a további merüléstől.
Egy elem élettartama nagymértékben függ attól, hogy hány órát üzemel, milyen programra van állítva a készülék,

Fontos, hogy mindenki kizárólag a hallókészülékhez kifejlesztett elemmel használja készülékét.

Hogyan kell egy hallókészüléket ápolni, tisztítani?

Készülék tisztítása:

Fontos a nedvesség elkerülése, erre számos speciális tisztító és szárító eszköz létezik:pl.szárító doboz, szárító kapszula, szárító párna és tisztítókendő.
Törölje meg száraz puha ruhával, zsebkendővel a készülékét, hogy eltávolítsa a szennyeződést (fülzsír, nedvesség stb)
A készüléket mindig száraz helyen kell tartani, oda kell figyelni, hogy ne érje hajlakk, hajzselé. Nem szabad kitenni szélsőséges hőmérsékletnek, illetve közvetlen erős napfénynek se.

Mikrofon tisztántartása:

Fontos a mikrofon tisztántartása, mivel a por, a fülzsír és egyéb szennyeződések lerakódhatnak. Ezek eltömíthetik a mikrofonnyílásokat, így a hangminőség romlik.
Tisztítani egy speciális, erre a célra kialakított tisztító ecsettel kell.

Illeszték tisztítása:

Lehet egy speciális eszközzel, a tisztító dobozzal és folyadékkal lehet. Ezután át kell öblíteni vízzel, majd egy tiszta kendővel meg kell törölni. Fontos, hogy a cső a visszaszereléskor teljesen száraz legyen.
Ha a szilikoncső, mely összeköti az illesztéket a hallókészülékkel, megsárgul vagy megkeményedik, forduljon szakemberhez és cserélje ki.

Kapcsolódó tartalom:

Hallókészülékek – dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész szakorvos cikke (forrás: Webbeteg)