A kiegészítőkről

Milyen hallókészüléket kiegészítő, ahhoz csatlakoztatható eszközök léteznek?

1. Testközeli hálózatok

Napjainkban számos, és egyre több kommunikációs eszköz (pl. TV, MP3 lejátszó, számítógép, FM rendszer, bluetooth eszköz, stb.) vesz körül bennünket. Nagyon fontos, hogy a hallókészüléket használó egyén is hozzá tudjon férni ezekhez az eszközökhöz. Ezzel a nagy háttérzaj kizárásra kerül, a beszéd érthetőbbé válik.

Ilyen eszköz pl. a Phonak I-Com készüléke. Lényege: gombnyomásra összekapcsolja a hallókészüléket az egyéb technikai eszközökkel – pl. a telefont sem kell felvenni, elég egy gombot megnyomni és már telefonálhat is.

2. Adó-vevő rendszerek

Induktív/indukciós hurok

Vezeték nélküli összeköttetést biztosít a hangforrás és a hallókészüléket használó személy között.

Az induktív erősítőhöz csatlakozó hurok mágneses tere merőlegesen kapcsolódik a hallókészülékben található induktív tekercs mágneses terével, kizárva a külső zajt, s a beszéd ezáltal érthetőbbé válik.

A működése:
A legtöbb hallókészülék rendelkezik „T” vagy „MT” átkapcsolóval melyek lehetővé teszik számukra a telefonkagyló által generált elektromágneses tér jeleinek felfogását. A hallókészülék ezután a jeleket a felhasználó által beállított erősségű hangokká alakítja át. Ugyanezen elv szerint működik az indukciós hurok is, csak még nagyobb mágneses teret hoz létre, és sugároz szét az általa lefedett térben.
Így nincs más feladat, mint „T” (mint telefon) állásba kapcsolni a hallókészüléket, ami így képes közvetlenül a kierősítésre szánt hangot venni, a megfelelő szintre erősíteni és a környező, zavaró zajokat kiszűrni.

Fajtái:

 • telepített vagy fix indukciós hurok
  Használják: színházakban, mozikban, múzeumokban, előadó termekben, ügyfélszolgálatokon stb.
  Előnye: nagy területet képesek lefedni
  Hátránya: elhelyezése nehézkes, akár szakembert igényel, valamint nehezebb elmozdítani
 • mobil indukciós hurok
  Használják: integrált oktatásban, ahol nagyothalló diákok is vannak, valamint minden olyan helyen, ahol nem lehet vagy nem indokolt a telepített indukciós hurok
  Előnye: könnyen elhelyezhető, eltávolítható, áthelyezhető
  Hátránya: viszonylag kis lefedettségre képesek

Honnan tudom, hogy egy helység ellátott-e indukciós hurokkal?
indukcioshurok
Ilyen vagy ehhez hasonló táblával jelölik a helyiségekben, hogy rendelkeznek indukciós hurokkal:

Milyen középületekben találok indukciós hurkot?

A Mindora Kft. által akadálymentesített épületek listáját az alábbi linken lehet megtekinteni: http://mindora.hu/index.php?page=referencia

 

A SINOSZ megjelentette állásfoglalását a mobil indukciós hurokerősítő táskákkal kapcsolatban. A dokumentum ide kattintva elolvasható.

Hogyan működik az indukciós párna? Nézze meg az alábbi videót: http://tudastar.fszk.hu/data/fszk/lm_data/lm_1491/sv2_03_indukcios_parna_v1.html

FM-rendszerek

Az FM olyan vezeték nélküli kommunikációs technológia, amit számtalan területen használnak világszerte (mobiltelefonok, rádiós adó-vevők, babafigyelő rendszerek). A rendszerhez egy adó tartozik, mely a beszélő hangját felfogja, és rádióhullámok segítségével továbbítja az FM vevőre, mely továbbítja a hangot a hallókészülékhez. Ezért az FM-rendszerek nagyon jó beszédértést eredményeznek, ha nagyobb a távolság, vagy nagy a környezeti zaj.

Használható fül mögötti készülékekhez is, amennyiben a készülék rendelkezik telefontekerccsel.

Létezik már nyakba akasztható FM-vevő is: ezzel már a hallójárati készülékekkel együtt is kihasználhatók az FM előnyei. (Ebben az esetben a hallókészülék telefontekercse indukciós kapcsolattal fogadja a vevőhöz rádióhullámon küldött jeleket.)

Hol lehet használni az Fm-rendszereket?
Az FM-adót például egy előadáson odaadhatjuk a beszélőnek, vagy letehetjük az asztal közepére egy értekezleten, vagy „puskamikrofonként” egy adott beszélőre is ráírányíthatjuk, akinek a beszédét hallani szeretnénk.
Az FM rendszert emellett eredményesen lehet alkalmazni azokban az iskolákban, ahol hallássérült gyerekeket oktatnak, de azokban az iskolákban is, ahol nehezen kezelhető gyermekeket vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket nevelnek.
Phonak – EduLink
Ajánljuk még továbbá az EduLinkről szóló cikket a Phonarium Halló c. magazinjában, mely a Forgalmazók – Kiadványok menüpontban megtalálható.

Ha éppen nincs rajtam a hallókészülék, hogyan tudom mégis „észrevenni” a környezet hangjait?

Ebben segítenek a különféle fény-és rezgő berendezések.
Működési elve: az akusztikus ingereket fény- és rezgőjelekké alakítja át

Milyen készülékek léteznek?

• ébresztő óra (működéséhez lásd: http://tudastar.fszk.hu/data/fszk/lm_data/lm_1491/sv2_18_villogo_ebresztoora_es_kiegeszito_hangjelzok_v1.html)
• ajtó/kapucsengő-jelző
• babasírás-jelző
• telefoncsengés-jelző
• információs táblák
• vészjelző
• személyi hívó