A cochleáris implantáció

A hallássérülésre nemcsak a hallókészülékes megoldás létezik. Ha nem elég a hallókészülékes ellátás, akkor léteznek műtéti eljárások, melyekkel szintén javítani tudják a hallást. Ezek az alábbiak:

BAHA (= Bone Anchored Hearing Aid, azaz csontba ágyazott hallókészülék)
(Magyarországon műtétet végző klinikák: Budapesten Heim Pál Gyermekkórház és Szegeden SZTE–ÁOK Fül‐Orr‐Gégészeti és Fej‐Nyaksebészeti Klinika.)
További információk: http://www.cochlearimplantaltak.hu/baha

(Egy érdekes cikk:
http://www.weborvos.hu/regionalis_hirek/hallasjavitas_rendkivuli_mutet_szegeden/197249/
)

cochleáris implantáció (CI)
(Magyarországon műtétet végző klinikák: Budapest – SOTE Fül‐Orr‐Gégészeti és Fej‐Nyaksebészeti Klinika, Szeged – SZTE‐ÁOK Fül‐Orr‐Gégészeti és Fej‐Nyaksebészeti Klinika, Pécs – PTE‐ÁOK Fül‐Orr‐Gégészeti és Fej‐Nyaksebészeti Klinika, Debrecen – DE OEC Fül‐Orr‐Gégészeti és Fej‐Nyaksebészeti Klinika.)

Az alábbiakban részletesen a CI-ről lesz szó. (Az anyagokat köszönjük a Magyarországi Cochleáris Implantáltak Egyesületének. További információk: www.macie.hu)

Mi is az a Cochleáris Implantátum?

Azok, akik súlyos nagyothallók vagy siketek, előbb-utóbb belebotlanak egy nehezen kimondható fogalomba: cochleáris implantátum. Van, aki azt mondja róla, hogy ez egy csodaszer, amivel hallóvá tehető minden siket, és van, aki azt, hogy a CI kiforratlan, alkalmatlan és etikátlan.

A cochleáris implantátum (CI) egy olyan eszköz, ami a súlyos nagyothallók és siketek egy jó részének kínál választási lehetőséget. A CI nem általános csodaszer, de ha optimálisan alkalmazzák, csodás hatása lehet: a korábban semmit vagy nagyon keveset halló hallássérült a mindennapi élethez elegendő hallásra tesz szert.

A CI a hallássérülés egyik legelterjedtebb fajtáján, a belső fül károsodásán segít. Lényege, hogy a károsodott belső fül funkcióját átveszi. A készülék két részből áll: egy beültetett részből, és egy külső, fül mögött vagy testen hordató részből, amit beszédprocesszornak neveznek.

Működése teljesen eltér a hagyományos hallókészülékekétől:

 • A hallókészülék a hangokat próbálja felerősíteni annyira, hogy a megmaradt hallással is meghalljuk őket. Ez jól működik, ha van elegendő maradványhallásunk, de nem segít, ha már szinte semmit sem hallunk.
 • A CI ezzel szemben kikerüli a károsodott belső fület, és közvetlenül a hallóidegeket ingerli. Éppen ezért teljesen mindegy, hogy mekkora a halláskárosodás mértéke, a CI ugyanolyan eredményt hoz.
  A cochleáris implantátum tehát egy jó lehetőség olyan súlyos nagyothalló gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek a hallókészülék adta lehetőségek már nem elégségesek.

Hogyan működik a CI?

 • Egy fülre illeszthető mikrofon felfogja a hangot és elektromos jelekké alakítja.
 • Az elektromos jeleket egy ún. beszédprocesszor megtisztítja és feldolgozza: kiszűri a beszédértést zavaró zajokat és a maradékot kódolja.
 • A kódolt jelet egy adótekercs továbbítja az implantátumhoz. Az adó is kívül van, egy apró mágnessel kapaszkodik a fejre, pont ott, ahol a beültetett vevő van.
 • A vevőrész veszi a jelet, és dekódolja, majd továbbítja az elektródához.
 • Az elektróda pedig már egészen a hallóidegekhez vezet. A hallóideg érzékeli, majd az agyba továbbítja a jelet

Az alkalmazás feltételei

A cochleáris implantáció számos esetben segíthet a súlyos hallássérülteken és siketeken. Emellett azonban az implantáció időpontja, az implantált és közvetlen környezetének motivációja is befolyásolja, hogy mennyire lesz eredményes a beavatkozás.

A hallássérülés mértéke

A cochleáris implantáció súlyos hallássérülteknél és siketeknél alkalmazható – de vajon mit jelent ez pontosan? A technológia fejlődésével folyamatosan tágult az a kör, ahol a cochleáris implantációt ajánlják az orvosok: míg régen kizárólag teljes siketség esetén javasolták, addig ma már olyanoknak is, akik hallókészülékkel is hallanak.

A cochleáris implantátumok mai fejlettsége mellett azt mondhatjuk, hogy 80 dB-nél nagyobb hallásveszteségnél már mindenképpen meg kell fontolnunk, hogy a cochleáris implantátum vagy a hallókészülék ad-e jobb eredményt; és persze nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a jelnyelv is egy alternatíva.

Az implantálás időpontja

A cochleáris implantáció főleg olyankor sikeres, ha a hallás elvesztése és az implantálás közt eltelt idő rövid. Siketen vagy súlyos nagyothallással született gyerekeknél ez azt jelenti, hogy lehetőleg még a második életév előtt sort kell keríteni a műtétre; de jó eredmény várható 3-4 éves gyerekeknél is.

Ennek az az oka, hogy a hallás nem velünk született képesség, hanem egy tanult dolog. A gyerekek csecsemőkorukban kezdenek el hallani, majd beszélni tanulni. Tanulási képességük 2-3 éves koruk után csökken, 8-10 éves korukra pedig teljesen elveszik. Hiába állítja vissza tehát a CI a fizikai hallást, a kritikus időszakból kinőtt gyerekek már nem fogják tudni teljes mértékben használni újonnan szerzett képességüket.

Felnőtteknél is hasonló a helyzet: ha valaki felnőttkorában veszíti el hallását, folyamatosan leépül a hallás- és beszédképessége. Ez a folyamat azonban nem olyan gyors, mint a gyerekeknél.

Mi történik, ha valaki már kicsúszott az optimális időszakból? A cochleáris implantáció ekkor is segítséget jelenthet, de valószínűleg nem lesz elegendő ahhoz, hogy csak a készülékrere támaszkodva megértsük a beszédet. Sok siket arról számol be, hogy a CI segíti őket a szájról olvasásban, míg másokat inkább zavar.

Belső motiváció és támogató környezet

Sokszor alábecsült tényező saját akaratunk és környezetünk támogatása. A cochleáris implantáció nem adja vissza egy csapásra a hallást, csak lehetővé teszi, hogy megtanuljuk azt.

 • Fontos, hogy ne csodát várjunk a CI-től. A csodát mi fogjuk elérni, a CI csak segít ebben.
 • A hallás és beszéd megtanulása nehéz feladat, amihez időre van szükség: legyünk türelmesek.
 • Szükségünk lesz szakemberek segítségére is.

Mindezek alapján van néhány olyan tipikus helyzet, ahol a készülék igazán sokat segíthet.

 • Súlyos hallássérült csecsemők és kisgyerekek: a súlyos hallássérüléssel született csecsemőknél a cochleáris implantáció egy nagyon jó választás lehet. Ha a gyermek kellően korán megkapja az implantátumot és megfelelően foglalkoznak vele, akkor jól halló társaival együtt járhat óvodába, iskolába.
 • Hallásukat elveszített felnőttek: Sajnos elég gyakori, hogy valaki szinte előzmények nélkül elveszítse a hallását. Az is sokszor előfordul, hogy a hallás folyamatosan romlik, és felnőtt korra teljesen elveszik. Ilyen esetekben a készülék segíthet, hogy visszataláljunk régi környezetünkbe.
 • Agyhártyagyulladás miatti hallásvesztés: e betegség sokszor a hallás teljes elvesztésével jár. Ilyenkor különösen fontos, hogy gyorsan döntsünk, mert a belső fül az agyhártyagyulladás után becsontosodhat, jelentősen megnehezítve az implantációt; csökkenthet a vele elérhető eredmény is.

Mit várhatok a Cochleáris Implantátumtól?

A cochleáris implantátum a legtöbb siketnek és súlyos nagyothallónak vissza tudja adni a hallását. Ez a hallás azonban más, mint az egészséges hallás. Fontos, hogy reális elvárásokat támasszunk az implantációval szemben.

A cochleáris implantátum adta lehetőségek

A cochleáris implantátum biztosítani tudja a mindennapi élethez szükséges hallást:

 • hallhatjuk, érthetjük beszédpartnerünket akkor is, ha nem látjuk a száját,
 • nem okoz vele gondot a társalgás követése kisebb társaságokban,
 • minden beszédhangot ugyanúgy felerősít, még a hallókészülékkel gyakran nem hallható magas frekvenciás hangokat (sz, f, c) is.

Gyerekek esetében ez azt jelenti, hogy a cochleáris implantált kisgyerek jó eséllyel együtt tanulhat társaival. Felnőtteknél a készülék lehetővé teszi, hogy visszatérhessünk munkahelyünkre.

A cochleáris implantátum határai

Mint minden készüléknek, a cochleáris implantátumnak is megvannak a maga határai:

 • A CI-s nem hall meg minden hangot: a hallásküszöb 20-40dB között szokott lenni, ami kb. a suttogás hangereje egy méterről. Ami ennél halkabb, azt a CI-s nem hallja.
 • A CI-vel nem hallható minden hangmagasság: minden hang, amit az ember képes kiadni, hallható a CI-vel, de az ennél mélyebb és magasabb tartományok nem feltétlenül.
 • A CI-s hallás nem olyan differenciált, mint az egészséges: főleg zajos környezetben vagy telefonon keresztül nem könnyű vele kihallani a lényeget.

CI siketvak személyek esetében (Királyhidi Dorottya: Tolmácsolás siketvak személyeknek c. könyve alapján)

„A cochleáris implantáció nagy segítséget jeelnthet siketvaksággal élők számára is, de nem mindegyikük számára jelent megoldást.” (83.o.)
A veleszülett siketvak személyek esetében elsősorban az Usher szindromásoknak javasolják a műtétet, a szerzett siketvak személyek esetében pedig akkor, ha látássérültként, a beszédtanulás után vesztették el a hallásukat.