Infokommunikációs akadálymentesítés

A SINOSZ érdekvédelmi munkájának fontos célkitűzése, hogy az akadálymentesítés fogalmát a siket és nagyothalló személyekre vonatkoztatva is megismertesse a társadalommal és a döntéshozókkal.

Az egyenlő esélyű hozzáféréshez más eszközök és szolgáltatások szükségesek egy siket és egy nagyothalló személy esetében.

A hallássérültek tájékozódását nagyban akadályozza, hogy az információt nyilvános helyen sokszor csak akusztikus módon közlik (pl. metróban, vasútállomáson stb.). Segítséget jelenthet számukra, ha az épített környezetben található valamennyi hangos információt látható formában is megjelenítjük (egyszerű villanó fényjelző, világító ill. villanó információs táblák).
Például a BKV egyes szerelvényei is akadálymentesítettek már: a 3-as metrón a kocsi indulására figyelmeztető fényjelzőket szereltek be. A készülékek borostyánsárga színű villogással jelzik, hogy hamarosan záródik az ajtó. A 2-es metró szerelvényeit nem szerelik fel velük, mert az új kocsikban gyárilag benne van a berendezés.

A szöveges információs tábla is nagy segítséget nyújt a hallássérültek tájékozódásához, amennyiben az jól látható helyem látható, jól olvasható, megfelelő méretű betűket és könnyen érthető információkat tartalmaz. Figyelemfelkeltés, vészjelzés, tájékoztatás céljára ajánlatos jól látható fényjelzőket alkalmazni, amik párhuzamosan működtethetők az akusztikus jelzőkkel.

Mi a Jel-M?

A felhasználó valamely erre felkészített környezetben (múzeum, közintézmény, köztér stb.), annak valamely releváns pontjához (kiállítási tárgy, hivatali helyiség, ügyirat stb.) kapcsolódó információt jelnyelvi videó formájában tekintheti meg telefonján. Az átadott információ ily módon mindig kontextusba ágyazott, hiszen figyelembe veszi pl. a felhasználó fizikai helyét.

További információk: http://jelm.eu/

Néppárti siker: Uniós fejlesztés a siketek és súlyos nagyothallók infokommunikációs akadálymentesítése érdekében
(www.kosaadam.hu)