Mindig irigyeltem a jól táncoló embereket. Én sajnos nem tudok táncolni, de nagyon szeretem csodálni, ahogyan a profik csinálják. Átjön a lelkesedésük, az életérzésük. Elsőre meglepő lehet, hogy a hallássérültek is tudnak táncolni, mivel a hallás nélkülözhetetlen(nek tűnik). De ezt a sztereotípiát töri meg több hallássérült barátom, akik nagyon jól táncolnak. Illetve a múltkor említettem, hogy a Táncra fel! (Feels the beat) című filmben az egyik szereplő, Shaylee Mansfield siket, mégis szuperül táncol. Kíváncsi voltam, milyen profi hallássérült táncosok vannak még. Most három olyan hallássérült táncost mutatok most be nektek, akik nem hallanak jól, de érzik a ritmust.

Heather Whitestone

Heathert többen onnan ismerhetik, hogy ő lett az első hallássérült szépségkirálynő. Ez 1995-ben nagyon szám volt. (Nem azért, mert a hallássérültek nem lehetnek szépek – ismerős, mikor csodálkozva megjegyzik, hogy „te nem lehetsz hallássérült, nem is látszik rajtad, te szép vagy”? :O De ez egy másik téma. ) Akkoriban nem lehettek a szépségkirálynő-jelölteknek tolmácsaik. A 21 éves lánynak pedig szüksége lett volna rá, mert 18 hónapos korában az antibiotikum kúra következtében elvesztette hallását mindkét fülén.

Miután többszöri nekifutás után megnyerte a Miss Alabama címet, bejutott a Miss America döntőjére, ahol klasszikus balettet adott elő Sandi Patti „Via Delarosa” című művére. A kemény munka meghozta a gyümölcsét. Szépsége, tehetsége, személyisége meggyőzte a zsűrit, hogy méltó a korona viselésére.

Azonban Heather balettel való kapcsolata a szépségversenynél jóval hamarabb elkezdődött.  Amikor édesanyjának elmondta az orvos, hogy lánya elvesztette a hallását, „útravalóul” azt is hozzátette, hogy siketsége miatt Heather nem fog tudni normális életet élni. Anyja ebbe nem akart beletörődni és mindent megtett, hogy lányának a legjobb legyen.

Úgy gondolta, hogy a ritmus és a kiejtés szorosan összekapcsolódnak, így Heathert logopédushoz vitte és beíratta balett órákra.

Hogyan lehet, hogy egy lány, aki egyik fülére egyáltalán nem hall, a másik fülére is csak 5%-osan, ilyen lágy zenére, ennyire dinamikusan és precízen táncol?! Két évig készült a műsorra. A kezét a hangszóróra téve számolt és minden mozdulatot a számokhoz kapcsolva véste az emlékezetébe.

A volt szépségkirálynő esküvője után a cochleáris implantátum mellett döntött, mert szerette volna a családja, a gyerekei hangját hallani. 2002-ben és 2006-ban műtötték meg, és kapta meg az implantátumait.

Jacob „Kujo” Lyons

A los angelesi b-boy születése óta hallásvesztéssel él. Jobb fülére egyáltalán nem hall, a bal fülére pedig vezetéses hallássérülése van. 15 évesen kezdett táncolni, de (nem) hallása miatt nehézségekbe ütközött. Bár a padlón érezte a vibrációt, de amikor szükséges volt a csapattársai tapssal jeleztek neki.  Kujo koreográfusként, tanárként és ciruszművészként is dolgozik. Szerepelt Az év csatája, a Streetdance – Step up 2. filmekben is.

Középen Kujo (forrás: rawedgephotos.blogspot.com)

Tagja az ILL-ABILITIES táncegyüttesnek is.  A nemzetközi break-tánc együttes nyolc táncosból áll, akiknek különböző „fogyatékosságuk” van. A brazíliai, kanadai, chilei, dél-koreai, holland és amerikai fiú

küldetésének tekinti, hogy újradefiniálják a társadalom fogyatékosságról alkotott nézetét és megmutassák a világnak, hogy bármi lehetséges.

A fiúk azzal a céllal breakelnek, hogy pozitív hozzáállásukkal és egyedi táncmozdulataikkal inspirálják a közönséget.

Baez Macy

Az Új-Dél-Walesi származású, 19 éves hip-hopos lányt sem állította meg a súlyos hallássérülése. 2003-ban implantátumot kapott a bal fülére, majd négy évvel később a jobb fülét is megműtötték. 8 évesen szeretett bele a táncba. A cochleáris implantátumok segítségével hallja a hangokat, de nagymértékben támaszkodik a zenei rezgésekre. A hangzavarban pedig szájról olvas.

Macy nyelve a tánc. Úgy érzi, hogy a ritmus szól hozzá, és ő táncán keresztül válaszol vissza. A táncolásról így nyilatkozott a Verve Magazinnak:

„Furcsa, de nagyon jó érzés. Amikor táncolok, normálisan táncolok, mint akárki más.”

Az Illagoovers, ausztrál hip-hop együttes tagja, akikkel 2016-ban kijutott a Las Vegas-i Világbajnokságra. Mesélt arról is, hogy előfordult, hogy a zsűri (mivel nem tudott a hallássérüléséről) azt mondta neki, hogy hallgasson több zenét. De nem akarja megmutatni nekik az implantjait, hanem azt szeretné, ha inkább a táncolása miatt tűnne ki. Így a bandanakendő hord.

A Sony felkérte Macyt, hogy legyen az Extra Bass SRS-XB3 vezeték nélküli hangszórójuk arca. 2016-ban készítettek egy reklámfilmet, ahol megnézhetitek, milyen jól táncol a hallássérült lány. A cég összehozott egy találkozót, a példaképével, Parris Goebellel, aki nagy bátorságnak tartja, hogy súlyos hallássérüléssel kiáll az emberek elé és táncol.

Macy álma, hogy profi táncossá váljon, és reméli, hogy gimnázium után Parriss Goebel új-zélandi tánciskolájába járhat.

Macyról megtudhattok többet ezen a videón:

Ha szívesen olvasnátok még hallássérült táncosokról, akkor jövök majd egy újabb résszel!

Ti szerettek táncolni? Ha igen milyen táncot? 🙂

Kajtár Dóri