Ugye nem maradtok otthon és vágjátok magatoknak a hajatokat, csak azért, hogy ne kerüljetek kellemetlen helyzetbe? (Persze ha magadnak jobban levágod, mint a fodrász, esetleg magad is fodrász vagy, az más. )

A fodrász szalon egy igazi hang-kavalkád. Hogy miért mondom ezt? A hallókészülékek a zajokat nagyon felerősítik. (Jó, a jobbak egyre kevésbé.) Ha több fodrász is dolgozik egy helyiségben, az kész fül-és nyaktorna.

Egyszerre kell „tompítani” a hajszárítók zúgását, (az emiatt kiabáló embereket ) az ollók nyisszegését és a párhuzamos beszélgetések közül ide-oda nézni, hogy most valaki nekünk szól. Viszont vannak helyzetek, amikor a készüléket ki kell venni, mert víz nem érheti, a hajszárító sem tesz jót neki. Ilyenkor pedig nagy csend van.

A hallókészülék mindig rajtam van: kivéve mikor alszok és amikor „veszélyben” van. (Víz közelében: fürdés, uszoda…) Ha nincs rajtam, a robbanásból illetve, ha nagyon közel állva üvölt valaki, valami suttogásszerűség átjön… amúgy semmi. Épp emiatt óriási biztonságot ad számomra, ha a készülék rajtam van. Különben kellemetlenül, feszélyezve érzem magam, főleg ha nem otthon vagyok.

A fodrászommal viszont nagyon jó módszert dolgoztunk ki. Mielőtt mossa, szárítja a hajam mindent megbeszélünk. Többször is akár, hogy semmiképp se legyen félreértés. (mert ha nem olyan lesz a hajam, ahogy elképzeltem, akkor… ) Amikor nincs rajtam készülék, nem nagyon szoktunk kommunikálni. Amikor vágja, fonja, göndöríti, vasalja akkor már felteszem és mi is tudunk beszélgetni, sztorikat mesélni, mint ahogy mások is szoktak.

De valljuk be őszintén, mi hallássérültek nagyon hálásak vagyunk a tükörért. Nem csak amiatt, hogy nyomon tudjuk követni a frizuránk készülését, hanem azért is mert, így tudunk szájról olvasni, és a hátunk mögül jövő hangok forrásai a szemünk elé kerülnek. Mivel mi sokszor szemmel hallunk, ez nagyon jól jön.

Van egy hallássérültként lány: Varga Enikő, aki nemcsak vendégként, hanem fodrászként is otthonosan mozog a szalonban. Olyannyira, hogy számos díjat bezsebelt már.

A történetéről a Divatikon és a tehetsegesfiatalok.hu által készített interjúban: ide  és ide kattintva elolvashattok. 😉

Nektek van valami bevált módszeretek? Írjátok meg!