A WHO (Egészségügyi Világszervezet) által, március 3-án, a hallás nemzetközi napja alkalmából közzétett becslések szerint jelenleg 466 millió ember szenved halláscsökkenésben világszerte (ebből 34 millió gyerek), míg öt évvel ezelőtti 360 millió hallássérült ember élt. Ha nem teszünk érte, az előrejelzések szerint 2030-ban 630 millió, 2050-re pedig a 900 milliós létszámot is elérheti a hallássérültek létszáma.

„A múltbeli tendenciák és a jövőbeli előrejelzések a halláskárosultak számának jelentős növekedését jelzik előre” – mondja Dr. Etienne Krug, a WHO nem fertőző betegségeinek, fogyatékosságának, erőszaknak és sérülések megelőzésének osztályának igazgatója. A kormányoknak most kell cselekedniük, hogy megakadályozzák ezt a növekedést és biztosítsák a halláskárosodással élő embereknek, hogy hozzáférjenek az általuk igényelt szolgáltatásokhoz és technológiákhoz. „

Az elmúlt 10 évben hogyan nőtt a hallássérültek száma a 12 legnépesebb országban (millió fő)

Ennek a növekedésnek az okai az egyre növekvő népesség elöregedése mellett a fertőzések, például a kanyaró, a mumpsz és a rubeola, az ototoxikus (hallószervet károsító) gyógyszerek használata, a túl hangos hanghatások, amik érnek minket a munkahelyeken, szórakoztató helyszíneken, a hangeszközökön, különféle kütyükön.

Összességében elmondható, hogy minden második halláscsökkenés megelőzhető lenne, a gyermekeknél ez arány 60%!

Hogyan előzhető meg?

 1. Gyermekek immunizálásával a fertőző betegségek ellen
 2. Krónikus fülfertőzésekben szenvedő gyermekek szűrésével és kezelésével
 3. Biztonságos szülés elősegítésével
 4. Halláskárosodással járó fulladás és újszülött kori fertőzések kockázatának minimalizálásával
 5. Halláskárosító kábítószerek használatának elkerülésével
 6. Hangos hangok szigorításával a foglalkozási és szabadidős környezetekben
 7. Fülbetegségekkel, hallássérüléssel kapcsolatos tudatosság növelésével

Nem lehet tudni, hogy a fül meddig bírja a túl „hangos hangokat”. Védd a füled! Használj füldugót, fülvédőt! A hallásod meg fogja hálálni!

Mi okozhat halláskárosodást?

Újszülött korban:

Ha a családban volt már hallássérült felmenő, akkor a pici is lehet, hogy hallássérült lesz. De emellett, ha a terhesség alatt az anya valami fertőzést elkapott vagy a csecsemő koraszülött, illetve a születéskor oxigén hiány vagy súlyos sárgaság lép fel, ezek mind okozhatnak halláscsökkenést.

Gyermekek és a felnőttek körében:

Fertőző betegségek, például agyhártyagyulladás, kanyaró, mumpsz vagy fülfertőzés, egyes gyógyszerek alkalmazása, a fej vagy a fül sérülése, túl hangos hangok hallgatása (rendezvényeken, vagy zenelejátszó eszközökön).

Idősebbek körében:

Az előbb felsoroltakon kívül az öregedéssel együtt jár(hat) a hallásvesztés, de a magas vérnyomás, cukorbetegség következménye lehet halláscsökkenés.

Ha folyamatos fülfájással szenved valaki, vagy olyan gyógyszert kell szednie, ami árt a hallószerveknek, érdemes orvossal beszélni!

Ahhoz, hogy orvosolni lehessen a problémát, fontos, hogy minél hamarabb észre vegyék, hogy az illetőnek baj van a hallásával.

Ha a gyerekeknél azt lehet észrevenni, hogy nem reagál a hangokra, nem érti, amit mondanak neki, késett vagy helytelen beszéde van, vagy ismétlődő fülfájása van, akkor érdemes elvinni szűrővizsgálatokra.

Felnőtteknél, ha az illető gyakran megkéri az embereket, hogy ismételjék meg magukat, hangosabbra veszi a rádiót vagy televíziót, rendszeresen kimarad/ lemarad a beszélgetésekből/ beszélgetésekről, vagy túl hangosan beszél, akkor valószínű, hogy halláscsökkenése lett.

Ha már bebizonyosodik az illetőről, hogy nagyothalló

Nagyothalló embereknek nevezik azokat, akik nem hallanak olyan jól, mint a normálisan halló emberek. A halláscsökkenés súlyossága különböző lehet. Ha valakinek enyhe halláscsökkenése van, akkor zajos helyeken nehezebben érti a beszélgetést, ha közepes fokú halláscsökkenése, akkor a rendszeres beszédértésben vannak nehézségei, és súlyos hallássérüléssel élnek együtt, akik nagyon közelről is alig hallanak. De személyenként változik, hogy mi az a frekvencia, amit hallanak, és amit nem.

Amikor a halláskárosodást nem sikerült megelőzni fontos, hogy a hallássérültek hozzáférjenek a megfelelő és megfizethető támogató technológiákhoz, például a hallókészülékekhez és sebészeti beültetett elektronikus cochleáris implantátumokhoz (CI), valamint olyan kommunikációs szolgáltatásokhoz, mint a beszédterápia, a jelnyelv és a feliratozás.

Végezetül mégegyszer mi az, amire nagyon fontos odafigyelni és nemcsak a hallás nemzetközi napján!

Hogyan lehet megelőzni a hallásvesztést?

 1. Védd a füled a túl hangos zajoktól!
 2. Ha fáj a füled vagy a fertőzés jeleit látod, akkor menj el orvoshoz!
 3. Ha gyógyszereket szedsz, akkor kérdezd meg az orvosod, hogy hatással lehet-e a hallásodra.

Ha nagyothalló vagy, akkor is érdemes odafigyelni az alábbiakra, hogy ne romoljon tovább a hallásod:

 1. Járj hallásvizsgálatokra rendszeresen!
 2. Hordj neked való hallókészüléket.
 3. Kérj feliratozást vagy jelnyelvi szolgáltatást.

 

Ha tetszett vagy Te is fontosnak találod, hogy minél több emberhez eljusson a cikk, kérlek oszd meg, ! 🙂

 

forrás: WHO jelentések

A cikket publikálta: Kajtár Dóri