2018-tól szigorúbbak lesznek a kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgálatok. Emiatt elhúzódhat a jogosítványok meghosszabbítása. Az „ismeretlen okból átment a szembejövő sávba és frontálisan ütközött”, „lehajtott az árokba”, „fának csapódott” típusú balesetek kockázatát szeretné csökkenteni a kormány.

Kiket érint a rendeletmódosítás?

Elsősorban az alvászavarral küzdő embereket. De a krónikus betegeknek, a cukor-, a szív-, valamint az idegrendszeri problémákkal kezelteknek, a folyamatosan gyógyszert szedőknek nem lesz elég a háziorvosi igazolás, hanem friss szakorvosi véleményt, labor és egyéb diagnosztikai leleteket is be kell szerezniük.

A hallássérülteket nem érinti!

2017-ben már sikerült kiharcolni, hogy a siketeknek és nagyothallóknak is elegendő legyen a szokásos alkalmassági vizsgálaton részt venni a jogosítvány hosszabbításához.  Ha bizonyítani tudjuk, hogy nem következett be változás az állapotunkban, akkor az orvosnak (mérlegelési joga lesz, de) nem kell kötelezően elrendelnie a rehabilitációs bizottság vizsgálatát a jogosítvány hosszabbításakor. Csak a jogosítvány megszerzésénél kötelező az orvosi rehabilitációs szakbizottság előtti megjelenés!

Hallássérültként autót vezetni?!

Vannak, akik azt hiszik, hogy veszélyesek vagyunk a forgalomban, de ez nem igaz.

„Semmilyen felmérés szerint sem okoznak vagy szenvednek el több balesetet a hallássérültek, mint ép társaik.” mondta Dr. Tapolczai Gergely, a 2017-es rendeletmódosítás üdvözlésekor.

Mi tisztában vagyunk vele, hogy egy érzékszervünk nem tökéletes. Ezért jobban figyelünk, koncentrálunk, és mindenhol ott van a szemünk. Nem csinálunk mást vezetés közben (pl. telefonálás, ami szintén sok baleset okozója volt már!) Ezért nyugodtak lehetnek azok az emberek, akik velünk vannak egy kocsiban és a sztrádán lévő más autóban levőeknek sem kell félniük, hogy mi, hallássérültek veszélyt jelentenénk számukra.

Mi nem telefonozunk

Egy hölgy, aki sokat tett azért, hogy nekünk is lehessen jogosítványunk

Magyarország az első európai országok közé tartozott, ahol engedélyezték a siketek és nagyothallók jogosítványszerzését.

Wertner Györgyné Ivánkay Mária így emlékszik vissza:

„Még 1967-ben történt. Sehogyan sem akartam belenyugodni, hogy a siketek ne szerezhessenek jogosítványt! Már azért is szinte közelharcot kellett folytatnom, hogy tanfolyamra járhassak és megkísérelhessem a gyakorlati vizsga letételét! Végül én lettem az első siket Magyarországon, aki megkapta a jogosítványát.”

Nem érte be ennyivel. Testvéreivel pénzt gyűjtöttek egy Trabantra és tanította a sorstársait vezetni. Jelenleg több mint 5000 hallássérült sofőr van.

Marika nénivel a SINOSZ Sportrendezvényen volt szerencsém találkozni! Köszönöm a lehetőséget a jogosítványszerzésre! Én nagyon szeretek vezetni!

Nemcsak vezetni, hanem versenyezni is

Saját autóklubot (Hallássérültek autóklubja) hozott létre a siketeknek. Férjével sokat tettek az ügyességi autóversenyzésnek meghonosításáért a siketek körében. Minden szeptemberben versenyeket szerveztek. Ezenkívül külföldi versenyeken is részt vettek. Marika néni az 1978-as Spanyolországban megnyert ügyességi versenyére a legbüszkébb.

Nemcsak a hallássérültek jogaiért küzdött

Marika néni nemcsak a hallássérültek jogaiért küzdött, hanem a pingpongasztalnál is. 204-szeres olimpiai válogatott asztaliteniszezőként 8 arany, 3 ezüst és 4 bronzérmet akasztottak a nyakába. 1961-ben Magyar Népköztársaság Sportérdemrend arany fokozatát, 2004-ben a Nemzet sportolója díjat, 2016-ban pedig a Magyar Arany Érdemkeresztet is megkapta.

 

A Marika nénivel készült teljes interjút itt elolvashatjátok. 😉

Nektek is van jogsitok? Szerettek vezetni?

 

 

A cikket publikálta: Kajtár Dóri