Bár a legtöbb nagyothalló nem jelnyelvvel kommunikál, azért egyre többen vannak, akik megtanulják és használják is a jelnyelvet. És milyen jól teszik! A siket emberek nem tudnak megtanulni hallani, viszont mi meg tudunk tanulni jelelni! Ha nincs siket ismerősöd, akkor is a tanulmányaid, a munkád során vagy az utcán is kerülhetsz olyan szituációba, hogy a jelnyelv tudásoddal segíteni tudsz.

Sokakban felszokott merülni a kérdés, hogy egy jelnyelv van az egész világon? Nem, minden országnak saját jelnyelve van, hiszen olyan ez, mint az anyanyelv.

A siketeknek a jelnyelv az anyanyelvük!

Létezik egy nemzetközi jelnyelv, amivel pedig a különböző nemzetiségűek is megértik egymást. A magyar jelnyelvről és a jelnyelv használatáról szóló törvényt 2009. november 9-én fogadta el a parlament.És emiatt ünnepeljük november 9-én a MAGYAR JELNYELV NAPJÁT.

A SINOSZ mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy a jelnyelv tanulását bárki számára elérhetővé tegye. Különböző létszámú (kis és nagycsoport) tanfolyamokat hirdetnek a kezdő szinttől (A1) a haladóig (C1). Illetve B1 szint után lehetőség van jelentkezni jelnyelvi tolmácsképzésre is. Itt megtaláltok mindent, amit a jelnyelv tanfolyamokról tudni akartok.

Igaz, a tanfolyammal –az én bakancs listámon rajta van 🙂 –  lehet a legjobban fejlődni és haladni, de időhiány miatt nálam ez most nem megvalósítható, addig is van pár oldal, ahol barátkozok a jelnyelvvel és játékosan tanulgatom. Ha kíváncsiak vagytok milyen platformokon, akkor görgessetek lejjebb! 😉

#1 NAP JELE

A SINOSZ Instagram és facebook oldalát követve naponta találkozhattok a nap jelével. Két okból szeretem nagyon. Egyrészt a videókat folyamatosan, magától egymás után többször is lejátssza, anélkül, hogy nekünk kapcsolgatni kellene. Én első nézésre nem tudom megtanulni, de mikor többször nézem egymás után, akkor egyszer csak el tudom kapni a fonalat. Másrészről pedig szeretem, hogy nemcsak hétköznapi szavak vannak, hanem egyre bonyolultabbak is, így a szókincsünk között kicsit különlegesebb szavak is szerepelni fognak.

 

Illetve, van egy tök jó újítás náluk, a „Ki Ő? Találd ki!” játék. Olyan, a találós kérdés. Nem írják ki, hogy melyik szót, kifejezést jelelik el, hanem nekünk kell kitalálni. A jó hír, hogy sokszor sikerélményünk lesz.  Ez a játék is jól bemutatja, hogy a jelnyelv nem egy kínai nyelv. A mimika és a testbeszéd sokat segítenek, és ha soha nem tanultad, akkor is megértessz valamennyit belőle.  Ahhoz pedig, hogy a tempót fel tudjuk venni, gyakorolgatni kell. Na egy próbát? 😀

 

 

#2 KÖZÖSSÉGI MÉDIA SZEREPLŐK: Fanni és Maris

Weisz Fanni, siket szépségkirálynő az Instagram oldalán hetente egyszer, minden szerdán (innen a JELSZERDA) megtanít néhány szót tematikusan a követőinek. Lassan, érthetően, hogy akárki lépést tudjon tartani a kezeivel.

A Youtuberek világából ismert, közel 225 ezer feliratkozóval rendelkező Maris az egyetemen tanult jelnyelvet. Ezt a tudását osztotta meg egy kis videósorozatban a követőivel. Nagyon szép gesztus tőle.

#3 HALLATLAN ALAPÍTVÁNY JELNYELVI SZÓTÁRA

Ha konkrétan egy szóra vagyok kíváncsi, akkor „felcsapom”a jelnyelvi szótárt . Egy bajom van vele: sajnos nem játssza le egymás után többször, így a lendület megtörik.

#4 MAGYAR DALOK JELNYELVEN

Bihari Brigitta kéthetente kiválaszt egy magyar nótát és jelnyelvvel előadja. Ő maga jól hall, viszont az anyanyelve a jelnyelv, mert a szülei és a nővére siketek. A videókkal a célja, hogy a zenén keresztül felkeltse a hallók figyelmét és betekintést nyújtson a jelnyelv világába, illetve a siketekkel pedig megismertesse a zene varázsát.

 

Remélem nektek is meghozta a kedveteket a jelnyelv tanulásához! Tanuljatok Ti is jelnyelvet!

A cikket írta: Kajtár Dóri