Mint ismeretes, 2020. március 28-tól április 11-éig kijárási korlátozást rendeltek el. Az is lehet, hogy ezt a korlátozást meghosszabbítják a körülményekre való tekintettel. Ebben az időszakban csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakhelyünket, ezek közé tartozik az élelmiszerek vásárlása, a gyógyszerek vásárlása a gyógyszertárban (a ruhavásárlás sajnos nem tartozik az indokoltak közé), a halaszthatatlan orvosi vizsgálat és munkába járás – amennyiben a munkahely nem tudja megengedni az otthoni munkavégzést (ez esetben a munkáltatótól munkáltatói igazolást kell kérni). Minden más eset indokolatlannak minősül, és a megszegést pénzbeli büntetéssel próbálják szankcionálni.

Ebben az időszakban fel kell találnunk magunkat otthon a 4 fal között. A legtöbb ember már most megkezdte a tavaszi nagytakarítást, rengeteg szabadidő zúdul ránk, illetve jó esetben – ha olyan a munkahelyünk – otthonról is tudunk dolgozni számítógép és internet segítségével. Apropó, ha már van számítógépünk vagy okostelefonunk, illetve internet-elérhetőségünk, számos szolgáltatás, lehetőség áll fenn arra az esetre, hogy átvészeljük a bezártságot. Hoztam pár ötletet, hogy mivel lehet lefoglalni magunkat a multimédiás eszközökkel:

Netflix

Ez a szolgáltatás talán a legközismertebb az internetezők körében. 30 napos próbaidő után 2490 Ft-os havidíjért cserébe számos egészestés filmhez és sorozathoz hozzájuthatunk. Fontos kiemelni azt is, hogy

csaknem mindegyikhez magyar felirat is elérhető,

így egyrészt hallássérültként is tudjuk élvezni a filmeket, másrészt nyelvtanulásnak sem utolsó lehetőség, ha valaki nyelvismereteinek bővítésére szánná idejét. Ugyanakkor nem csak Hollywood-i filmeket találunk, hanem spanyol, koreai, sőt, magyar filmeket is.

Az alkalmazás elérhető: PC-n, iOS-n, Android-on

Duolingo

Ha már az előbb említettem a nyelvtanulást, ez egy remek platform arra, hogy akár ingyen tanuljunk nyelveket. Bár létezik előfizetéses változata (Duolingo Plus), de véleményem szerint nem érdemes külön előfizetni erre. Nyelvek terén széles a választék.

Az alkalmazás elérhető: PC-n, iOS-n, Android-on

Udemy és Pluralsight

Mindkét oldalon egy-egy sorozatnyi oktatóvideókhoz juthatunk hozzá számos témában. Tanulhatunk nyelvet, programozást, rajzolást, marketinget, egyes programok használatát stb. A Udemy-n egy kurzusvideó áráért kell fizetni. Az oldal előszeretettel használja azt a marketingfogást, hogy akciókat hirdet, vagyis 100-200 euro helyett 19 euroért hozzájuthatunk a videókhoz, viszont ez sose ijesszen meg, mert eddig nem láttam 50 euro felett kurzusvideót. Viszont pozitívuma az oldalnak, hogy bármikor újra és újra megnézhetjük ezeket a videókat. A Pluralsight-on havidíjért cserébe az összes kurzusvideókhoz hozzáférhetünk, sajnos azonban ezek a videók csak angol felirattal érhetőek el.

Az alkalmazások elérhetők: PC-n, iOS-n, Android-on

 

Otthon végezhető edzésvideók

Az otthonunkban kevés a mozgásterünk, és ez hatással van az egészségünkre, a kedvünkre is. Az egyik kedvenc edzési lehetőségemet máris megosztom: van egy YouTube-csatorna, amelyet pár napja édesanyám mutatott meg, ez pedig a ZeROX Fitness Coach Official csatornája. A Tabata-edzést mutatják be, amely egy japán edzésforma. Lényege, hogy mindössze 4 percnyi rendkívül magas intenzitású edzésben 20 másodperc intenzív gyakorlat és 10 másodperc pihenő váltogatja egymást. Ezeket a gyakorlatot bemutató videókat főleg az otthonülők számára készítették el. A gyakorlatok változatosak és egyszerűen elvégezhetőek.

Ha nem szeretnéd elhanyagolni a mozgást ebben az időszakban, bátran ajánlom ezt a csatornát.

Scribd

Ha olvasni szeretnénk, itt nagyon sok könyv között böngészhetünk pdf- vagy e-book-hoz tartozó formátumokban. 30 napos próbaidővel, 8.99 dolláros havidíjjal magyar nyelvű könyveket, hangoskönyveket is találhatunk az oldalon.

Elérhető: PC-n, iOS-n, Android-on

Spotify

Hallássérültként vagyunk néhányan, akik nem tudunk zene nélkül élni.

A Spotify egy zene-streaming szolgáltatás, amelyen keresztül számos előadó zenéit érhetjük el. Ha nem szeretnénk állandóan ugyanazokat a zenéket hallgatni az mp3-lejátszónkon, ezen a platformon széles választékot találunk.

Elérhető: PC-n, iOS-n, Android-on

Jelenleg ennyi lehetőséget tudtam feltárni erre az időszakra. Remélem, segítségemmel sikerül átvészelni ezt az időszakot. Vigyázzunk egymásra!