Idén május 22.-ig kell megküldeni a 2017-es évre vonatkozó személyjövedelem-adó (szja) bevallásunkat. Ami tavalyhoz képest változott, hogy eltörölték a munkáltatói adómegállapítást, így idén már nem készítik el a munkahelyen az adóbevallást helyettünk.

Két lehetőség van:

  •  A NAV által készített adóbevallás-tervezetet átnézed, kiegészíted, javítod és elfogadod. 

Ha nem fogadod el, akkor május 22-én automatikusan érvényessé válik! Érdemes belenézni, különösen figyelve, hogy a járó családi kedvezményt és a személyi kedvezményt érvényesítették-e. (Akik az előző éveben már kaptátok a kedvezményt, ellenőrizzétek le, hogy benne van-e a tervezetben, nehogy lemaradjatok róla!)

  •  Önadózás.

Ha értesz hozzá és van ügyfélkapud, akkor magadnak is el tudod készíteni és be tudod küldeni a bevallásod. Ha nem értesz hozzá és nem akarod a NAV-tervezetre bízni, akkor  könyvelővel is meg lehet csináltatni.

Na de nekünk, hallássérülteknek érdemes még figyelni erre a személyi kedvezményre is!

MI IS AZ A SZEMÉLYI KEDVEZMÉNY?

1995. évi CXVII. törvény 40. § (1) szerint:

„Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (2018-ban ez 6900Ft)… 

… Súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.”

 

A kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a magánszemély rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal. Az orvosi igazolást a házi orvos vagy a szakorvos adja ki az alábbi típusú hallássérülésekre  (a táblázatban láthatjátok), abban az esetben, ha a hallásküszöbérték beszédfrekvenciákon mindkét fülön 60 dB felett van!

forrás: 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet

MIKOR NEM TUDJÁTOK IGÉNYBE VENNI A SZEMÉLYI KEDVEZMÉNYT?

A gépjárműadó-kedvezménnyel ellentétben itt, adóköteles jövedelem hiányában a személyi kedvezmény NEM érvényesíthető! Nem adhatjuk át másnak (pl. szülőnek, házastársnak)a kedvezmény érvényesítésének jogát!

Ha volt adóköteles jövedelmetek, de személyi jövedelemadót nem vontak le a béretekből (pl. családi kedvezmény miatt), akkor sem tudjátok érvényesíteni!

Ha vontak le szja-t, de 6900 forintnál kevesebbet, akkor maximum annyi kedvezmény érvényesíthető, amennyit levontak a bérünkből.

Ha az igénybevétel időpontjában nem rendelkeztek az igazolással. Hiába áll fenn a betegség, csak akkor lehet érvényesíteni a kedvezményt, ha az igazolás is megvan!

A KEDVEZMÉNYT KÉTFÉLE MÓDON LEHET ÉRVÉNYESÍTENI

1 .Év közben NEM igényled, csak majd az adóbevallásodban (AZAZ MOST!!) kéred az éves összeget.

Ebben az esetben az adóbevallás beérkezését követő 30 napon belül fogja a NAV kiutalni  a részedre a súlyos fogyatékosság adókedvezményét egy összegben. Ami ebben az évben maximum  82800 Ft. (havonta 6900Ft.)

(ha volt adóköteles jövedelmetek, volt havi minimum 6900 Ft szja-levonásotok, az igazolás is a kezetekben volt, és az adóbevallásban is jeleztétek/nyilatkozatot tettetek a személyi kedvezmény igénybevételének szándékáról. )

2. Szeretnéd év közben megkapni az adókedvezményt.

Akkor a munkáltatódnál kell kérni egy írásos nyilatkozat (amit itt megtalálhattok) leadásával. Az adókedvezményt a fizetésedbe be fogják építeni és a nettó béred magasabb lesz, mivel 6990 Ft-tal kevesebb szja-t vonnak majd le.

HA EDDIG NEM VETTÉTEK IGÉNYBE A KEDVEZMÉNYT, PEDIG JÁRT VOLNA…

Utólag is lehet igényelni, idén  2012-ig visszamenőleg. (Ezért se hagyjátok, ha esetleg az orvos nem a legkorábbi időpontot szeretné ráírni a lapra, de csak nem lesz ilyen…)  Ebben az esetben önellenőrzést kell benyújtani.

Ha nincs még igazolásotok, de megkapnátok, akkor minél hamarabb irány a háziorvos, vagy szakorvos! 🙂 Az internetezők szerint, nem mindig vannak képben ezzel a témával a háziorvosok, ezért érdemes vinni az igazolást. Én a tudatosadozo.hu-n találtam egyet, amit nem árt, ha elvisztek magatokkal (itt le tudjátok tölteni) és ha tényleg nincs neki, akkor nem kell visszamennetek később. 😉

 

Remélem segített nektek a cikk, ha bármi kérdésetek van, írjatok nyugodtan!

A cikket írta: Kajtár Dóri