Minden hallássérült életében érdekes élmény, amikor egy új, jobb hallókészüléket tesznek a fülére. Emlékszem, én annak idején furcsán éltem meg, hogy a fotocellás ajtó képes kizárni a hangokat, vagy hogy a ropogásnak van hangja. Persze, tudtam én, hogy van, hiszen a nevében is benne van: ropog. De teljesen más, amikor tényleg szembesül az ember a ropogó hanggal.

Ezért imádtam olvasni a Hallókészüléket Viselők Fórumán Viola posztjai, amelyekben beszámol új hallókészülékével hallott új világról. Olvassátok ti is!

*

Elég komoly függőséget okoz ez a hallóka, látnátok hogy dolgozok! Direkt jól megrázom a hajtásokat mielőtt befűzöm, hadd zizegjenek a szőlőlevelek, és csattogtatom teliszájas vigyorral az ollót! ???
A szél is fúj, az se halk, de nem elég, folyton csörgök, zörgök. Már értem, miért nem tudtam sohasem sunyiban fotózni: exponáláskor is van egy pityegő hang. Most meg azért fotózok folyton, hogy hallgathassam azt. ?

*

Vannak új hangok, rengeteg, szinte hihetetlen. Pedig még csak egy gyengébb, „bemelegítő” készüléket kaptam, sokk lenne 30 csendes év után egy markáns, erős kütyü.
Az audiológusom végtelenül türelmes, minden kérdésre válaszol, pedig szerintem feladtam neki a leckét rendesen.
Hangok amiket eddig nem, vagy alig hallottam és most igen: szélcsengő, boltok kasszacsipogása, billentyűzet hangja, üvegpoharak összekoccintása, papír- és zacskózörgés, a pénzérméknek kellemesen csilingelő hangjuk van, és még egy rakat számomra egyelőre beazonosíthatatlan hang is van. Ezeket még meg kell tanulnom.
Tárgyak, például tányér asztalra tétele, hallóka dobozának összecsukása, az uram csipogós ébresztője (hál’ istennek nem kell arra kelnem ) még kifejezetten hangos. 

Volt pár vicces történet is. Még ott a rendelőben kimentem egy kis kört lesétálni. Egyszercsak hangos kiskutya ugatást hallottam. Kerestem a lábam körül, mielőtt szétcincálna, erre láttam, vagy 30 m-re vakkantott. 

Itthon tettem-vettem a konyhában, lányom énekelt. Küldtem volna a szobába (néha hamisan énekel ), amikor észrevettem, hogy már rég ott van.  Fura, minden megszokott hang olyan közeli lett. Konyhából hallom, ha valaki megnyitja a fürdőben a csapot, másik szobából hallom a TV-t. A beszédértésen még nem dobott sokat, de szerintem ez még alakul. A telefont már sikerült úgy a fülemhez tartani, hogy halljam.

*

És még mindig tud újat mutatni a hallóka?.
Nemrég költöztünk saját házba, faluvégére, erdőszélére. Első nap korán keltem, ki is használtam. Hallottatok már fácánt? Én igen!?Kutya is járt a kecóhoz, 10 éves kuvasz személyében. Hát méterekre is hallatszik a lihegése. Csontot is kapott, hát annak szőrmeresztő hangja van, ahogy elropogtatja?. Fényképezéskor van exponáló hang. és a csengővel sincs gond, mind a 32 dallamot hallom, szinte az egész házban. Hallókészülék nélkül viszont alig, csak ha a fülemhez tartom. A beszédértést gyakorolgatjuk, de sajnos hű de nagyon jó nem valószínű, hogy lesz. De így is hatalmas segítség.?

Meséljétek el a tapasztalataitokat ti is nekem, itt, Facebook üzenetben!

A cikket szerkesztette: Puha Andrea