Mától hivatalosan elkezdődött a téli időszámítás. Egyre gyakoribb az esős, szeles időjárás. Itt az őszi szünet is. Mutatok nektek néhány programot, kikapcsolódási lehetőséget.

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA

Távol is közel… mottóval indult útnak szeptember végén a projekt és még november 11-éig be lehet csatlakozni. Országszerte különböző események vannak, online és személyesen. Itt személyre szabottan tudtok magatoknak programot böngészni. 

Ha még nem tudtátok, akkor most is mondom, hogy SINOSZ tagsági igazolvány felmutatásával a legtöbb múzeumban kedvezményes, vagy ingyenes belépésre lehetünk jogosultak. De több kastélyban, várban is hasonló a helyzet. Szóval,ha még kimozdulnátok a természetbe, vagy egy jó kis múzeum túrára beneveznétek a hideg tél beállta és a második hullám tetőzése előtt, akkor érdemes a fenti linken keresgélni.

OLVASNIVALÓ

Ha szívesen olvasnátok sorstársaitok sorait, gondolatait, akkor a blogokat ajánlanám. A magyar hallássérült blogereit Klaudiblog cikkében megtalálod a Képesek vagyunk magazin 3. számában, a 18.oldaltól. Ha már szóba hoztam, akkor muszáj megemlítenem a Képesek vagyunk magazin legújabb számát, ami október elején jelent meg.

A magazin egyik különlegessége, hogy csak hallássérült szerzői vannak.

(Annyira büszke vagyok minden íróra és írásra! ) Így, aki olvasásra vágyna ezekben a kuckózós időkben, nem maradt olvasnivaló nélkül! 😉

Nemcsak hallássérüléssel kapcsolatos témákat találtok benne, hanem más érdekességeket, interjúkat, novellát is. Lapozzatok bátran bele, és ha tetszett, osszátok meg az ismerőseiddel is! 

FILMEK

A Netflixen mostanában több film is megjelent, amely foglalkozik a hallássérült személyeket érintő dolgokról.

A Deaf U- Siketek Egyeteme című minisorozat, dokumentumfilm által kis betekintést nyerhetünk a híres Gallaudet Egyetem életébe, ahova csak siketek és nagyothallók járnak.

Megtudhatjuk milyen feltételek szükségesek a hallássérült tanulóknak, de a konkrét szereplők történeteivel is jobban megismerkedhetünk. Szerepel a filmben Cheyenna Clearbrook is, akiről korábban már meséltem kicsit. Ha hallássérült youtubereket néznél, akkor a korábbi cikkemben találsz néhányat. 

De ha csak egy laza, aranyos filmet néznétek, akkor a Feel the beat- Táncra fel című filmben is láthatunk egy aranyos, jelnyelv használó kislányt. Jó látni, hogy a barátai, osztálytársai milyen kedvesen, türelmesen bánnak vele. Remélem a Netflixnél hagyománnyá válik a hallássérült szereplőkkel, karakterekkel teli filmek gyártása.

ALKOTÁSOK

Ilyenkor olyan jó kiélni kreatív énünket is. Az ünnepek alkalmából mindenki ki szokta dekorálni a házát, de egyre elterjedtebb már az őszi dekoráció is. Előkerülnek a sütőtökök, dísztökök és a különböző őszi hangulatú kiegészítők. Viszont Magyarországon még nem annyira divatos a hallókészülékek “felöltöztetése”.  

Ha van időd, valami DIY dologra vágynál, és “feldobnád” a hallókészülékedet, akkor tervezésre fel! Óvatosan, nehogy megrongáld őket! Ha nincs ötleted, hogyan vághatnál bele, akkor innen és innen tudsz inspirálódni.

Ti mit fogtok csinálni a hidegebb, sötétebb időszakban?

Kajtár Dóri